Keresés

Hangfal hangjának maximalizálása otthoni körülmények közt.

Hangfal hangjának maximalizálása otthoni körülmények közt.

Már egy korábbi cikkünkben kitértünk erre a témára, de most mégis kicsit felújítva, kissé más nézetből megírjuk ismét. Ezúttal egy drágább hangfalat javítunk fel kissé.

Az első cikkben azt írtam, hogy a spórolás „márka függően akár 200eFt-os hangfalnál is előfordul” Ezzel jócskán alá lőttem az árkategóriának. Azóta nagyon sok hangfal felépítését vizsgáltuk, és mint kiderült, szinte az összes hangfalat fel lehet javítani otthoni körülmények között.

Jelen hangfal alanyunk egy KEF Q900-as modell. Alapjában véve egy kellemes darab. A hangja sem rossz, és nem is készül túl vékony anyagból.

A problémát az okozza, hogy a hangfal meglehetősen nagy hangszórókat tartalmaz, így a felületek nagysága is arányosan nőtt. Akárhogy is vesszük, nincs olyan MDF, ami ekkora méretben már megfelelő merevséget tudna biztosítani, még merevítések alkalmazásával sem.

Erre a célra lenne megfelelő egy hajlított rétegelt lemez, melyben kevésbé alakulna ki káros álló hullám, és megfelelő merevséget is adna. Van ilyen hangfalunk. Egy baj van csak vele, hogy 2mFt-ba kerül. Ugyanezekkel a hangszórókkal pedig egy szögletes dobozban 600eFt. Érezni azért rajta a különbséget. Egy ilyen zajcsillapítás anyag költsége pedig mindösszesen kb. 25000Ft. Ha ezt az összeget a hangfal árához viszonyítjuk, akkor gyakorlatilag nincs az az olcsó hangfal, ahol ne érné meg azt a kis befektetést. Az eredmény pedig nem marad el.

Most viszont egy másik ok végett álltunk neki a KEF Q900 javításának, és ez az ok a belső kábelek cseréje. Mivel a hangfal tulajdonosa igen jó minőségű hangszóró vezetékeket vásárolt az erősítője (Denon PMA-1510), és a hangfalai közé. Mindezt viszont látszólag szinte hiába.

A hangfalak belső kábelezései ugyanis nagy általánosságban kritikán aluliak. A gyártók csak a működéshez minimálisan szükséges hangszóró vezetéket teszi bele a hangfalak belsejébe, ugyanis ami nem látszik, az nem fáj.

Figyelembe véve ezt, láthatjuk, hogy akkor van értelme kábelekbe fektetni, ha az erősítőtől a hangszórókig végig egyezik a keresztmetszet, és a minőség.

A felhasznált kábel az Inakustik Referenze LS-1002-es kábele kívül, belül egyaránt. A 2,93mm2-es keresztmetszettel kellő energia továbbítására képes.

Egyedül a magas sugárzónál alkalmaztunk ennél vékonyabb vezetékeket. Oda nem is szabad ilyen keresztmetszetűt használni, mert rontani fogunk csak rajta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelen esetben nem csak a keresztmetszetet változtattuk meg, hanem a vezeték típusát, és anyagát is. A felhasznált kábel szintén Inakustik, csak nem a Referenze széria, hanem az AtmosAir széria. Ezen belül is az AtmosAir 123-as kábele kapta a főszerepet. Ez a kábel ezüst, így jelentősen tisztábban képes a magas hangokat továbbítani. Keresztmetszete 2 X 1,87mm2. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy nem minden erősítő díjazza ezt. Valahol az ezüst kábel használata túlzásba viszi a magas hangokat, ami szintén ronthatja a rendszerünk hangját.

Ennél a hangfalnál viszont a nagyméretű magas sugárzónak köszönhetően bátran alkalmazhattuk, tudván, hogy a Denon erősítő is díjazni fogja ezt.

Így nézett ki a hangfal szétszerelés után.

 Látszik rajta, hogy a vatelin csak úgy be van tömködve a dobozba. A hangszóró kábeleken pedig észleljük a keresztmetszet hiányát.

 

Ezután álltam neki a bitumenezésnek.

 

 

10 tábla bitumen lemezt használtunk fel. ( 50 x50 cm) Minden felületet bevontam a kb 2-3mm vastag kétoldalas ragasztóval ellátott bitumen lemezzel, melyet egy szike segítségével vágtam méretre. Több rétegben került rá ebből, a jótékony hatásairól ismert zajcsillapító anyagból. Még a keresztmerevítőket is bevontam vele, és az előlap belseje is zajcsillapítva lett.

Ezután következhetett a vatelinezés. Először is az egész doboz belsejét bekentük ragasztóval. Vártunk egy kicsit, míg bőrösödött a ragasztó, majd méretre vágva a vatelint egyenletesen kibéleltük a dobozt. 

A végeredmény egy koporsó szerű kényelmes belső. A lényeg, hogy nem fojtottuk el a hangszórót, hanem hagytuk, hogy azt egész neki szánt űrtartalmat kitöltse. Még a keresztmerevítőket is bevontuk ezzel a puha szövettel, így káros visszaverődő hang gyakorlatilag nem képződhet. A végén még maradt is belőle, mivel a gyár ennél többet tett bele.

 

Ez után nekiláttunk a kábelezésnek. A hangváltón alkalmaztuk a legrövidebb jelút szabályt, vagyis a pozitív kábeleket közvetlenül a tekercsek lábához forrasztottuk, míg a negatív vezetékeket pedig a hangváltót kihagyva direktbe kötöttük a hangfal aljzatra. A negatív pólus teljesen feleslegesen fut köröket a vékony panelen.

Miután kész voltunk a kábelezéssel, a hangszóró vezetékeket ráforrasztottuk a hangszórókra, majd visszacsavaroztuk a hangszórókat a helyükre. 

A gyári csatlakoztatást a könnyű összeszerelés végett sarus megoldással oldották meg. Tudjuk, hogy a forrasztás ennél sokkal jobb kontaktust eredményez. Ezek az apró dolgok mind-mind a hangminőség javulását eredményezik.

A díszkeretek visszapattintásával gyakorlatilag végeztünk is a feladattal. Az egész pár óra alatt elkészült

Az eredmény természetesen nem maradhatott el. A hangfalak súlyát is közel megkétszereztük.

A magas hangok tisztábbak, a mélyek pontosabbak, ezáltal részletesebbek, és teltebbek is lettek. Gyakorlatilag olyan, mintha kicseréltük volna az egész hangfalat.

Amennyiben Ön is elég kézügyességgel rendelkezik, akkor bátran alkalmazza a leírtakat.