Keresés

Hangfal bejáratása

Hangfal bejáratás.

Miért is kell, van-e rá szükség?
Egyes újonnan vásárolt hangfal nem minden esetben nyújt maximális teljesítményt az első pillanatokban. Talán nem mindenki számára köztudott, hogy a hangfalakat is célszerű bejáratni.

     Bejáratásra azért van szükség, mert a dobozba beszerelt hangszórók membránja még sprőd, nincs " betörve ", kemény, reszelős a hangja, ekkor még nem szól ideálisan. A mélyek visszafogottabbak, az énekhang orrhangú lehet, még a magas bántó, sziszegős. Az észlelt tünetek a legkülönfélébbek lehetnek. Vannak hangfalak, melyeket sokat kell járatni, és van olyan is, aminél nagyobb hangminőség javulást nem hoz ez az eljárás.

A hangváltó alkatrészeinek és a belső kábelezésnek is szükséges a járatás.
Normál esetben a napi fél , 1, vagy 2 órás ( kinek mennyi ideje van ) zenehallgatás alatt szépen lassan bejáródna a hangdoboz csak így elég sok időt venne igénybe.

Az  ELAC hangfalak esetében például a gyártó 200 óra járatást ír elő, és ez nem eltúlzott, tényleg csak utána mutatja meg tudása legjavát.

Extrém szélsőséges példa a Sonus Faber hangfalai. Ott ez az idő 1000 óra.

      A következőkben egy egyszerű és gyors módszert javasolunk a probléma megoldására, a biztos bejáratásra. A hangdobozokat hazacipelve és bekötve az otthoni rendszerbe hallgasson meg néhány jól ismert felvételt, már ebben az állapotban is jobban kell szólnia, mint a hasonló árú hangfalaknak (bejáratatlan állapot), és jobban, mint az előző rendszerének. Ezután következik a bejáratás, hogy ez a hang még részletesebbé, kifinomultabbá váljon.

Erre több lehetőség is adódik.

Az első:

Keresse ki az egyik kedvenc zeneszámát, amiben azért van bő dinamika, ezután egy programmal konvertálja le mono hangsávvá. Erre azért van szükség, mert csak az egyenlő hosszúságú hanghullámok oltják ki egymást, különben a sztereó hatás miatt visszhangosan fog szólni. Állítson be a szobahangerőnél némileg magasabb hangerőszintet (Fontos, hogy ne torzítson a rendszer, mert az a hangszórók meghibásodását okozza), utána fordítsa egymással szembe a hangdobozokat, olyan közel egymáshoz, hogy a hangszóróvédő előlapok összeérjenek. A polaritáshelyesen bekötött hangfalvezetékek közül az egyiken fordítsa meg a polaritást, így az egyik hangdoboz hangszórói ellentétes irányba fognak mozogni a másikhoz képest és a két hangdoboz jele nagyrészt kioltja egymást, ami halk megszólalást eredményez attól függetlenül, hogy valójában hangosan szól a hangdoboz, csak a kioltás miatt ez halknak hallható (nem zavarjuk a környezetet). Takarja le a hangdobozokat egy pléddel, hogy a még hallható főleg magas hangok se hallatszódjanak. A reflex nyílását is  tömje be mondjuk egy szivaccsal. Járassa kikapcsolás nélkül egy héten keresztül így a hangdobozt (amikor elmegy otthonról, pl dolgozni), majd fordítsa meg mindkét hangdobozon a polaritást és járassa így is egy héten keresztül. Ezt ismételje addig, ameddig ki nem jön a bejáratáshoz szükséges óraszám. Pár hét alatt annyit működik így a hangdoboz, mint amennyit egy évi "normál" zenehallgatással tudnánk elérni.

A bejáratást követően ismét hallgassa meg azokat felvételeket, amiket ismer. Csodálkozni fog mennyit finomodott a hangdobozok hangja.

A másik bejáratási mód, hogy egy úgynevezett rózsaszín zajt játszik le ismételt lejátszással a CD lejátszójával, vagy egy médialejátszó segítségével. Ennek előnye, hogy ez a hang minden frekvenciát azonos hangerőszinten tartalmaz, így még intenzívebb a bejáratás. Fontos tudni ugyanis, hogy nem csak a mélyhangok, hanem a közép, és magas hangok karakterei is változnak a bejáratást követően.

Az ehhez szükséges hangfájlokat ide kattintva érheti el mp3, és wav formátumban.

Minden más műveletet az első ponthoz hasonlóan végezzen el.

Remélem, ezzel a módszerrel még elégedettebb lesz az újonnan vásárolt hangfalaival.