Keresés

Kef C7 hangfal szett teszt

Kef C7 hangfal szett teszt. – Mert az angolok igen is tudnak olcsón hangfalat építeni.

 

Akik jártasak a hifi világában, azoknak bizonyára sokat mond az angol KEF márkanév.

 

A KEF márka 1961-es alapítása óta egy kisebb manufaktúrában gyártja hangfalait, és fejleszti úttörő megoldásait. Mindig is szenvedélyesen hittek az új anyagok, az új technológiák és az eredeti tervezési ötletek erejében. Ezekkel a technikai vívmányokkal rendszerint alaposan felkavarták a hangfalpiacot.

 

Noha sohasem a tömegeknek gyártottak hangfalakat, a C széria 2008-as bemutatásával viszont mégis ezekre a vizekre eveztek, minden eddiginél eredményesebben. Eddig a KEF hangfalak neve egyenlő volt a minőséggel, és a presztízzsel. Csak a kiváltságosoknak adatott meg, hogy ilyet vásároljanak. Ma viszont már mindenki számára elérhető a minőség!

 

Ebben a bemutatóban azt vizsgáljuk, hogy ennyiért mit is nyújt az impozáns Angol gyártó. Valóban minőséget kapunk, vagy csak nevet? Ez ugyanis minden esetben az első kérdés, amikor el olcsóbb szegmensbe próbál betörni egy nagy név. Sokan pont ezért választanak név nélküli modelleket, mert azt gondolják, hogy bennük még van bizonyítási vágy. Részben igazuk van, viszont azt is tudni kell, hogy a nagy nevek viszont kiforrott, jól bevált technológiákkal rendelkeznek, melyekkel nagyon nehéz versenyezni.

 

A KEF új C szériája, valójában a megszűnő szintén a KEF tulajdonában levő Celestion F széria helyett kerül a cég kínálatába.  A KEF termékpalettája (kiváltva ezzel a KEF Cresta sorozatot) az új C sorozattal igen komoly minőségi ugrás a régi belépő terméknél!

 

Az új C sorozat a jelenleg is igen kedvelt IQ paletta újratervezett dobozainak magas sugárzóját kapta, ami egy 19mm-es elliptikus alumínium dómot takar. Ez utóbbi kivitele sem hétköz­napi, hiszen a „mandarin waveguide-ra” elkeresztelt komponens szeletekből épül fel, ezáltal hullámvezető szerepet töltve be. Ezt a magas-sugárzót alkalmazza több egyéb nagyobb modelljében is, mint az említett IQ, vagy XQ sorozatban.

 

A szett két konzervatívabb színben, feketében, és Európai dió színben érhető el. Mindkettő lakk fekete bevonat kapott az előlapja mögött.

 

A bemutatást a „C” sorozat elemeinek felsorolásával kezdjük.

 

Két álló, és két polchangfal mellett a rendszert kiegészíthetjük a hozzátartozó centersugárzóval, és mély-sugárzóval.

 

A kisebbik álló hangfal a C5-ös nevet viseli, mely utal egyben a hangszóró méreteire is. Két darab 5.25”-os mély-közép hangszóróval szelt (13cm) két utas álló hangfal, mely kiegészül a KEF egyik innovációjával, a „Mandarin” magas-sugárzóval.  A csatlakozásai dupla kábelezést tesznek lehetővé. A reflex nyílását előre helyezték, így kevésbé okoz problémát az elhelyezése, vagyis nem fog károsan berezonálni a fal közelsége miatt. A reflex nyílás is megér egy misét. Közvetlenül a mély-közép sugárzók alatt helyezték el őket, ezzel javítva a légáramlás hatásfokát. Ez a technika még nem egyezik meg a levédett ACE (Acoustic Compliance Enhancement) technológiával, amely valójában a levegőáramlást turbózza fel. Mindenesetre közel áll hozzá.

 

Termékadatok:

 

2 utas kivitel
Terhelhetősége max: 150W,
Impedancia: 8 ohm (névleges ellenállás)
Frekvenciamenet: 41Hz-40Khz
Keresztezési frekvencia: 2,5Khz
Érzékenység 90dB, (1W/m)
19mm-es alu dóm magas sugárzó

 

2x130mm-es mélysugárzó

 

Súly: 11,5kg/db

 

Méretek:

 

Magassága:915mm

 

Szélessége:177mm

 

Mélysége: 260mm

 

Fekete és európai dió színben rendelhető

 

A nagyobb álló hangfal a C7-es nevet viseli, mely szintén utal egyben a hangszóró méreteire is. Két darab 6. 5”-os mély-közép hangszóróval szelt (16,5cm) két utas álló hangfal, mely kiegészül a KEF egyik innovációjával, a „Mandarin” magas-sugárzóval.  A csatlakozásai szintén dupla kábelezést tesznek lehetővé. A reflex nyílását előre helyezték, így kevésbé okoz problémát az elhelyezése, vagyis nem fog károsan berezonálni a fal közelsége miatt. A reflex nyílás is megér egy misét. Közvetlenül a mély-közép sugárzók alatt helyezték el őket, ezzel javítva a légáramlás hatásfokát. Ez a technika még nem egyezik meg a levédett ACE (Acoustic Compliance Enhancement) technológiával, amely valójában a levegőáramlást turbózza fel. Mindenesetre közel áll hozzá.

 

Termékadatok:

 

2 utas kivitel
Ajánlott teljesítmény: 15-200W
Impedancia: 8 ohm (névleges ellenállás)
Frekvenciamenet: 36Hz-40Khz
Keresztezési frekvencia: 2,5Khz
Érzékenység 91dB, (1W/m)

 

Maximum hangnyomás: 113dB

 

Mágnesesen árnyékolt kivitel

 

19mm-es alu dóm magas sugárzó
2x165mm-es mélysugárzó
Súly: 13,4kg/db
Méretek:

 

Magassága:965mm

 

Szélessége:203mm

 

Mélysége: 286mm
Fekete és európai dió színben elérhető

 

A kisebbik polchangfal a C1-es nevet viseli. Típusjelzése itt már nem a méretére, hanem a sorozat legkisebb darabjára utal. Egy darab 4”-os mély-közép hangszóróval szelt (10cm) két utas polchangfal, mely kiegészül a KEF egyik innovációjával, a „Mandarin” magas-sugárzóval.  A csatlakozásai szimpla kábelezést tesznek lehetővé. A reflex nyílását előre helyezték, így kevésbé okoz problémát az elhelyezése, vagyis nem fog károsan berezonálni a fal közelsége miatt. A reflex nyílás is megér egy misét. Közvetlenül a mély-közép sugárzók alatt helyezték el őket, ezzel javítva a légáramlás hatásfokát. Ez a technika még nem egyezik meg a levédett ACE (Acoustic Compliance Enhancement) technológiával, amely valójában a levegőáramlást turbózza fel. Mindenesetre közel áll hozzá.

 

A felfogatást a hátulján található kis fül teszi könnyebbé, így akár a falra is könnyedén rögzíthetjük.

 

Termékadatok:

 

2 utas kivitel
Terhelhetősége max: 100W,

 

Ajánlott erősítő: 10-100W
Impedancia: 8 ohm (névleges ellenállás)
Frekvenciamenet: 65Hz-40Khz

Keresztezési frekvencia: 2,5Khz
Érzékenység 87dB, (1W/m)

 

Mágnesesen árnyékolt
19mm-es alu dóm magas sugárzó
100mm-es mély-közép sugárzó
Súly: 3,2kg/db
Méretek:

 

Magassága:260mm

 

Szélessége:150mm

 

Mélysége: 221mm
Fekete és európai dió színben elérhető

 

A nagyobbik polchangfal a C3-as nevet viseli. Típusjelzése itt már nem a méretére, hanem a sorozat nagyobbik polchangfalára utal. Egy darab 5,25”-os mély-közép hangszóróval szelt (13cm) két utas polchangfal, mely kiegészül a KEF egyik innovációjával, a „Mandarin” magas-sugárzóval.  A csatlakozásai szimpla kábelezést tesznek lehetővé. A reflex nyílását előre helyezték, így kevésbé okoz problémát az elhelyezése, vagyis nem fog károsan berezonálni a fal közelsége miatt. A reflex nyílás is megér egy misét. Közvetlenül a mély-közép sugárzók alatt helyezték el őket, ezzel javítva a légáramlás hatásfokát. Ez a technika még nem egyezik meg a levédett ACE (Acoustic Compliance Enhancement) technológiával, amely valójában a levegőáramlást turbózza fel. Mindenesetre közel áll hozzá.

 

A felfogatást a hátulján található kis fül teszi könnyebbé, így akár a falra is könnyedén rögzíthetjük.

 

Termékadatok:

 

2 utas kivitel
Terhelhetősége max: 125W,

 

Ajánlott erősítő: 10-125W
Impedancia: 8 ohm (névleges ellenállás)

Frekvenciamenet: 54Hz-40Khz
Keresztezési frekvencia: 2,5Khz
Érzékenység 87dB, (1W/m)

 

Maximális hangnyomás: 108 dB

 

Mágnesesen árnyékolt
19mm-es alu dóm magas sugárzó
130mm-es mély-közép sugárzó
Súly: 4,4kg/db
Méretek:

 

Magassága:177mm

 

Szélessége:290mm

 

Mélysége: 256mm
Fekete és európai dió színben elérhető

 

Végül a hangfalak közt találunk egy LCR típust, vagyis használható bal, center, és jobb hangfalnak is. Egyaránt lehet frontnak, és háttérnek is használni. Innen is az elnevezés: LCR Left Center Right. Típusa C6LCR. Típusjelzése egyértelműen a center kivitelére utal. Két darab 5,25”-os mély-közép hangszóróval szelt (13cm) két utas centersugárzó, mely a két mély-közép sugárzó közt kiegészül a KEF egyik innovációjával, a „Mandarin” magas-sugárzóval.  A csatlakozásai szimpla kábelezést tesznek lehetővé. A doboz zárt rendszerű. A felfogatást a hátulján található két kis fül teszi könnyebbé, így akár a falra is könnyedén rögzíthetjük a TV alá.

 

Termékadatok:

 

2 utas kivitel
Terhelhetősége max: 150W,

 

Ajánlott erősítő: 10-150W
Impedancia: 8 ohm (névleges ellenállás)

Frekvenciamenet: 65Hz-40Khz
Keresztezési frekvencia: 2,5Khz
Érzékenység: 90dB, (1W/m)

 

Maximális hangnyomás: 111 dB

 

Mágnesesen árnyékolt
19mm-es alu dóm magas sugárzó
2db 130mm-es mély-közép sugárzó
Súly: 6,2kg/db
Méretek:

 

Magassága:177mm

 

Szélessége:430mm

 

Mélysége: 211mm
Fekete és európai dió színben elérhető

 

A rendszer természetesen kiegészül egy mélysugárzóval is. Sokan keveslik a 20cm-es hangszórót benne, de ha közelebbről megvizsgáljuk a felépítését, és beszerelt anyagok minőségét, akkor kiderül, hogy korántsem kevés. Egyáltalán nem méretezték alul a mérnökök.

 

Maga a 20cm-es hangszóró kőkemény. Alig lehet kézzel benyomni. Ettől még működés közben rendkívül nagy utat tesz meg a vastag gumigyűrű szoros fogása ellenére. Hangja rendkívül feszes, és pontos. A beépített 200W-os D osztályú erősítő könnyedén hajtja meg a hangszórót. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy ekkora erősítőt még a kétszer drágább modellekbe sem találni. Igen figyelemre méltó tulajdonság. Több márka alkalmazza azt, hogy fognak egy nagyobb hangszórót, és szinte ép csak meghajtják valami kis erősítővel. A hatásfokuk ez által rendkívül kicsi. A Kef viszont nem aprózta el. Egy nagyobb méretű reflex dobozba helyezte el az aprócska mélysugárzót, melynek reflex nyílása elől, a hangszóró alatt helyezkedik el. Ezzel a vékony, de széles reflex nyílással gyakorlatilag megszüntette a kiáramló nagy mennyiségű levegő úgynevezett „port zaját”, de maximalizálta a hatásfokát.

 

Technikai adatai:
200 W beépített erősítő teljesítmény
Bass reflex technológia
20cm átmérőjű mélysugárzó
Frekvencia átvitel: 29 Hz - 140 Hz
Mágnesesen árnyékolt
Automata ki/be kapcsoló elektronika
Méret: 320x345x377mm
Tömeg: 12,2 kg

 

Most, hogy a csoport bemutatáson átestünk, térjünk át a tesztelni kívánt szettünkre. Az összeállítás jelen esetünkben 5.1.

 

Frontoknak C7-eseket fogunk használni, míg háttereket C3-asok biztosítják, és a center szerepét a C6LCR tölti be.

 

 

 

 

Miután kibontottuk a dobozokat, és rászereltük a frontokra a talpakat, igen impozáns darabokat kaptunk. Rendkívül figyelemre méltó darab még előlap nélkül is. Kifejezetten jól mutat a fényezett előlap bal felső részén a szintén festett KEF logo. A hangszórók pereme diszkréten van eltüntetve, ezáltal meghiúsítja, hogy ezúttal szétszedjük őket, és közelebbről tekintsünk beléjük. A szett komolyságot, és letisztultságot sugall. Nem véletlenül, hisz mégis csak egy Angol keze munkája. A csomagolás maga is ezt hivatott erősíteni, mert a talpaktól, a kiegészítő csavarokig minden külön van csomagolva, hogy még véletlenül sem sérüljenek meg. Mi ez, ha nem törődés. Öröm őket kibontani.

 

A teszthez Onkyo TX-NR609-es erősítőt használunk, mely most debütál az új bemutató termünkben. Eddig ekkora térben még nem használtuk, így rá is kíváncsiak voltunk. Most nem szerettünk volna ennél drágább elektronikát ráakasztani a szettre, pedig rendelkezésünkre áll a Marantz AV-8003, és MM-8003-as Processzor-végfok páros is. Őket az XQ60-as szett tesztelésére tartogatjuk, hisz mégis csak arra valók, azt a kategóriát képviselik.

 

Rövid állítgatás után eljutottunk arra a szintre, ahol a filmek és a zenei darabok egyaránt a tudásuk legjavát szólaltatták meg.

 

 

 

 

Lássuk őket sorban. Mivel is kezdhetnénk mással, mint az AVATAR című BD lemezzel. A lejátszást egy Marantz UD8004-es univerzális lejátszó végzi, mely Inakustik HDMI kábellel csatlakozik az Onkyo TX-NR609-eshez, így tökéletes minőségben viszi át a veszteségmentes DTS HD hangot. Mi az eredeti tömörítetlen hang helyett inkább a magyar Dolby Digital-t választottuk a különbségek híján.

 

A Hang:

 

Nos, az eredmény majdnem tökéletes. A térleképzése remek. Tökéletes összhangban vannak a hangfalak egymással. Néha a center sugárzó közép frekvenciáit találom nyersnek csupán, de nem ül rá az összképre. A dialógusok kellően tiszták, és kivehetők. Nagyobb centerek tisztaságát idézi, csak a mélyhangok terén esünk vissza a valóság mezejére. Ezeket a hangokat viszont tökéletesen képes a center kísérni. Egy jó beállítással sikerült közel eltüntetni ezt az apró hibát, amit egy ilyen szettnek nem lehet a rovására róni. Semmilyen más hasonló szett centersugárzója nem közelíti még így sem meg. A film dinamikája pontos, és magával ragadó. Néha kissé túl dübörgő, de mégis élvezhető. Ez a kissé loudnesses hang amúgy is az Onkyo rovására írható, nem a hangfal képzi ezeket a hangokat. Ezt hívják az Onkyo fanatikusok mozis hangnak. Összehasonlítva az előzőleg tesztelt JBL studio 1 szériával, amit akaratlanul is megteszünk pár alkalommal a teszt során, részleteiben a JBL a nyerőbb pont a szárazabb hangja miatt, ami miatt kissé elmarasztaltam.

 

A csendesebb részeknél viszont egyértelmű a KEF C szett előnye. Nyugodt, megfontolt, Angolos. Szinte nyomasztó tud lenni a csend. A fém magas sugárzók csilingelései kellemesen töltik be a teret. Az apró neszek is kivehetőek, és ez által lesz élvezhető egy film. Még halk hangerőn is képes kellő teret képezni körénk, amit néha a nagyobb modellek sem, vagy csak nagyobb hangerőnél. Szépen összhangban van az Onkyo TX-NR609-essel. 68-as hangerővel már kellően dinamikusak, a mozgalmasabb részek is. 70-es hangerőn tovább erősödik a rendszer 1-2dB hangerő változtatás is nagy különbséget okoz. A THX referencia pont 82-es elérése már teljesen szükségtelen, de azért mi kipróbáljuk. Átlag szobában ez már bőven a tűréshatár fölé esik. Ez az a pont, megegyezik azzal a ponttal, ahonnét szétesik az egész. A hangfalak még talán bírnák, de az erősítő itt jelzi tudásának végét. Itt jelentkezik az a bizonyos Onkyo-s középhang-emelés, ami nagy hangerő érzetként hat. Kevesellni ezt nem kell. Az eddigi tesztek alapján ő a legerősebb ebben a kategóriában. A többiek szorosan, vagy kissé lemaradva követik őt a sorban.

 

Rátérnénk a zenei részére. A sort az egyik legnehezebb darabbal kezdjük, amin ugye csúnyán elhasalt a JBL. Ez nem más, mint Andrea Bocelli – Vivere című albuma, mely egy élő Toszkánai koncert. Ez valódi zene, valódi hangszerekkel, így nem elég egy műanyag hangot produkálni, hisz az rögtön kiderül, ha valami túlságosan mű. A KEF-től e-téren viszont többet várunk hisz oly sokszor bizonyította már a helyét a High-End kategóriában. Mivel ez a szett is tartalmaz pár komolyabb alkatrészt, illetve technológiát, (gondolok itt a magas sugárzójára) simán kell, hogy hozza az elfogadható szintet. Nos, ez a szint több lett, mint elfogadható. Aki beruház egy ilyen szettre, az ezen túl bátran hallgathat komolyzenét, mivel  ezt a stílust órákig lehet rajta hallgatni mindenféle probléma nélkül.  Az énekhang rendkívül tiszta, és nyílt. Néha kicsit fémesen részletez, de ez nem bántó, tehát nem sziszegős, vagy csattogós. Köszönhetően a minőségi hangszóróknak, és hangváltóknak. Minden karakter tisztán artikulált, kellően szellős.  Bravó. Egyáltalán nem hallani a hangfal szetten, hogy erőlködne. Remekül eltalálták az egészet.

 

Végezetül egy könnyebb dallal zárjuk a koncertes rész, és ez ismét Celine Dion Bostoni koncertje. Az eredmény itt is több mint kellemes. Az igazitól csak a tér szélességétől tér el. Az énekes ott énekel, ahol kell (középen), csak a zenésztársak játéka nem nyújt elég széles teret. Maga a helyszínt rendkívül szépen reprodukálja, mivel egy stadionban van a koncert. Miután a fél koncert meghallgatása után elsirattuk a Titanic-ot kicsit felpögtettük magunkat. Ehhez egy nagy régi kedvencemet: Robbie Williams- Live at the Albert című DVD lemezét hívtam segítségül. Na, ez az, ami talán a legjobban áll neki. A swing kissé telt hangja remekül passzol ehhez a szetthez. Az énekhang, és a zenészek játéka ugyanúgy tetszett, mint a drágább rendszereken. Élettel teli, pörgős. Tényleg szeretem.

 

Le is szűrjük rögtön a tanulságokat:

 

Ez a hangfal szett egy jó centersugárzó árát sem éri el, mégis egy nagyon megnyerő, divatos hangzást kapunk. A kissé csillogós magas-hangjaival kiugrik a tömegből. Ez valakinek tetszik valakinek nem. A problémám nem a technológiájával, hanem a méretével van. Mivel túl kicsi, ezért csillog ennyire. Kicsit nagyobb méretben egyenletesebb lehetne a magas hangja. Akkor viszont ugye nem csillogna. Egy ilyen kategóriában viszont a látványos hang az eladhatóbb. Még jó, hogy ez a hang választható. Félni ugyan mégy így sem kell tőle, mert bántó hangokat még erős igénybevétel esetében sem hozunk ki belőle. Ajánlható fiataloknak, de akár az idősebb korosztály is választhatja, mivel megjelenésével egyaránt lehet elegáns, és divatcikk is egyben. Hangja inkább a keményebb irányvonalat képviseli, ami pontos hangokat eredményez. Lágy brummogást senki sem várjon egy KEF hangfaltól.

 

Legnagyobb előnye mégis a sokrétű felhasználhatósága. A szett szabadon variálható kisebb, nagyobb hátterekkel, frontokkal. 1, vagy két mélysugárzóval. A teszt alkalmával mi is két szubwoofert használtunk, mivel az akusztika ezt megkövetelte. Nem a hangerő végett kellett. Egy átlag szobában bővel elegendő egy darab is ebből a C4-es kis "plasztikból".

 

A család összes tagja élvezni fog minden egyes percet, amit ezzel a szettel tölt. Korosztálytól függetlenül birkózik meg az egyes stílusokkal. Hallgathat vele Pop-Rock-de akár bizonyos korlátokkal komolyzenét is. Az Onkyo TX-NR609-es erősítővel párosítva senkinek sem kívánhatnánk ennél rosszabb szettet. Bárcsak mindenkinek ilyen, vagy ehhez hasonló minőségű rendszere lenne otthon.

 

Hiába csak belépő szint, ez annál jóval többre hivatott. Egyes gyártók kettővel nagyobb kategóriában nyújtanak hasonlót. Ettől a szinttől jelentősen jobbat csak a legkisebb közös többszörössel, vagyis a kettes szorzóval lehet elérni. Becslésünk szerint ez a szett 5.0 kivitelben a nagyobb C3-as hátterekkel 250-300eFt-ig bőven versenyképes.

 

Hamarosan összehasonlítjuk egy teljesen más karakterű immáron Denon/Marantz befektetői csoportba tartozó hangfal szettel. Ez nem más, mint a Boston Acoustics Classic szériája. Árban nagy hasonlóságot mutat a Kef-el. Meglátjuk, hogy a melegebb lágyabb hang miként lopja be magát szívünkbe. Egy biztos: Teljesen más világ….