Keresés

Harman/Kardon SB30 soundbar teszt

Harman/Kardon SB30 Soundbar teszt


A nagy sikerű SB15/16 páros után a Harman/Kardon elérkezettnek látta az időt, hogy feljebb lépjen, és megmutassa, hogy van még néhány ütőkártya a birtokában. Nagy kockázatot nem vállat. Most is, mint az SB15-ös bemutatójakor egy olyan ársávot szemelt ki magának, amiben kevés konkurenciára számíthat. A kisebb modellel esetében ez bevált, hisz nem csak a szakma, de a felhasználók is elégedettek voltak. Bizonyították is ezt az értékesítési mutatók.

A cikk megjelenése előtt nem sokkal ez a Harman/Kardon SB30-as is díjazott lett. Idén ez a modell kapta meg az EISA díjat, így az SB30-as a 2012-2013 év hangprojektora.

Ez a modell is két dobozban érkezett hozzánk. A méret viszont megváltozott. Eddig nagyméretű mély-sugárzóval, és egy 42”-os televíziók szélességéhez illeszkedő centersugárzó várt bennünket az SB16-os modell, viszont jelen esetben ezek az arányok kissé eltolódtak.

A center sugárzó szélessége 92cm-ről 116cm-re nőtt, ami már megfelel már egy 50”-os TV szélességének.

A megnövekedett méret miatt el is várjuk, hogy ugyanezt hozza majd hangban is.

A másik méretbeli változást a mélysugárzó hozta el. Ennek valószínű sok ember nem, még a többség (főleg a feleségek) viszont örül. A szubwooferünk ezúttal a HKTS sorozatból megismert 20cm-es zárt doboz, 200W-os beépített erősítővel, és a már elvárt vezeték nélküli jelátvitellel rendelkezik.

A méret csökkentésével könnyebben elhelyezhetővé vált a hangprojektorunk, ami itt létfontosságú kritérium. Tapasztaltuk ezt mi is számtalanszor, amikor meglátták az SB16-os mély sugárzóját. Az első reakció a  következő volt: „Hűha. Ez ekkora? Nem gondoltam volna." A látvánnyal persze senkinek sem volt kifogása. Most ezeknek a felhasználóknak kedveskedett a Harman/Kardon. A látvány megmaradt, de a méret átment kicsi, de játékos üzemmódba. Persze, itt nem csak a méret csökkentésről szól a dolog. Papíron, hangban is némi előrelépést jelent, hisz a rendszer frekvencia átviteli képessége is javult az alsó frekvenciákban. Az SB30-as hangprojektor 40Hz-től keveri alánk a kellemes mélyhangokat. (SB16 esetében 50Hz volt a legalsó frekvencia tartomány) Ezt a teljesítmény megduplázásával érték el, hisz itt nem 100W, hanem 200W áll a mélyhangszóró rendelkezésére.

Van még egy ugyancsak kedvező változás. Már találunk távirányítót is a csomagban, így most már nem lehet az sem kifogás, hogy a meglévőt nem tudja valaki ráhangolni, viszont egy távirányítóval biztosan több lesz az asztalon…

Kártya típusú kisméretű távirányítóról van itt szó, a szükséges főbb funkciókkal:

  • Ki-be kapcsolás
  • Némítás
  • Hangerőnövelés, csökkentés
  • Dolby Volume szabályzás
  • Térhatásnövelés
  • Szoba méret/akusztika állítás
  • Bemenetválasztás

Mellékelnek hozzá továbbá egy matricát, mely egyfajta iránymutatás, vagy kezelési útmutató.

Ezt célszerű felragasztani a későbbiekben a távirányító hátuljára, hisz a matrica mérete is ezt sugallja.

A centersugárzó elején, a rács mögött elhelyeztek 3db színes LED-et. Ezek helyettesítik a kijelzőt a későbbiekben.

A bemenetválasztást fehér LED jelzi.

1 LED: Optikai bemenet

2 LED: Koax bemenet

3 LED: Analóg bemenet

A Dolby Volume állításának kijelzését a sárga LED-ekre bízták.

1 LED: Dolby Volume kikapcsolva

2 LED: Dolby Volume alacsony állásban

3 LED: Dolby Volume maximum állásban

A térhatás üzemmódjait kék LED jelzi vissza:

1 LED: Sztereó üzemmód

2 LED: Virtuális térhatás

3 LED: Harman/Kardon saját fejlesztésű térhatás növelője

A szoba akusztikájának, és méretének optimalizáló beállításait a zöld LED jelzi vissza.

1 LED: Kis méretű szoba

2 LED: Közepes méretű  szoba

3 LED: Nagy méretű szoba

A tartozékok természetesen nem apadnak itt ki. A Harman/Kardon ismét kész csomagot kínál fel, melyet azonnal használatba vehetünk.

Külalakra tehát változott, de mi van a helyzet a belső értékekkel?

A center hangfal mostantól beépített tápegységgel rendelkezik. Ennek csatlakoztatása a center hátulján található megsüllyesztve, hogy ne tartsa el a faltól jobban, mint amit a lemez konzol engedélyez. Eggyel kevesebb doboz hever majd ezután a földön.

Hangszóró készlet:

Az Sb16-os centersugárzóban gyakorlatilag 1 pár fektetett HKS4-es hangsugárzó szett dolgozott. Ez teljesít a HKTS16-os rendszerben is. (összesen 6db hangszóró, mindez két erősítővel meghajtva)

Az SB30-asban viszont szám szerint 11 hangsugárzó nyújt felemelő élvezetet, ami a szélesebb hangtér létrejöttével definiálható. Ebből a 11-ből 6db a mély-közép sugárzó melyek átmérője 50mm. Ezeket egészíti ki 7db 25mm-es CMDD kerámia szendvics magassugárzó, melyek a HKTS60-asból lehetnek, ismertek.

Erősítő:

A beépített erősítő 4 x 40W-al hajtja mélyközepeket, még a magasakat 7 X 10W-al.

Hogy ez mire elegendő? Arra, hogy a beépített DTS, és Dolby dekóderek révén a maguk valóságában szólaltassa meg a többcsatornás filmeket, és ne kelljen azokat sztereó hangsávvá konvertálni.

Az SB16-os esetében megemlítettük, hogy hiába a digitális bemenet, arról csak LPCM-ben volt képes dekódolni a hangokat. Az SB30-as esetében a dekódolást már saját maga végzi.

A legfontosabb hangzást befolyásoló elektronika, a Dolby Volume, mely sajnos a kistestvérből lemaradt. Ennek köszönhetően késő este sem zavarjuk párunkat, vagy a szomszédjainkat egy film megtekintésével, amit hangosabb reklámok tarkítanak. (Volt erre is példa, amikor a szomszéd illedelmesen csak annyit kérdezett, hogy "csak azt áruljam el neki, hogy melyik csatornát nézem, mert akkor ő is átkapcsolna arra, hogy a kép, és a hang stimmeljen". Erre én csak annyit mondtam, hogy sajnos ez DVD. Persze azonnal halkítottam.) Az ilyen kínos beszélgetéseket lehet elkerülni egy ilyen jótékony Dolby Volume hangzásmódosító áramkörrel.

Telepítése:

Ennél könnyebb dolga senkinek se legyen. A megfelelő hálózati kábelek, és a lejátszó(k) csatlakoztatása után rögtön üzemkészek is vagyunk. A hangprojektorunkat ezúttal is két fajta képen szerelhetjük fel a TV készülékünk alá. Megtehetjük a mellékelt fali konzolok segítségével, hogy fellógatjuk a falra, de tehetjük simán egy polcra is. Hogy ne billenjen előre, arról pedig az a két darab kis gumi kitámasztó gondoskodik, melyet a tartozékok közt találtunk.

Gumitalp

A telepítés alkalmával természetesen módunkban áll egy kapcsoló segítségével megadni a rendszernek az elhelyezés módját, hogy ezt figyelembe véve a legoptimálisabb hangzást kapjuk majd.

A vezeték nélküli mélysugárzó csatlakoztatásához egy négyállású kapcsolón kell csak azonos számokat megadnunk mindkét egységen, és már készen is vagyunk. Az automata ki, és bekapcsolásról pedig maga gondoskodik a későbbiekben.

Bekapcsoltuk.

Jópofa dolog valóságban ez a három LED-es visszajelzés. A hangerő szabályozásra kb. Night Rider – Kitt féle módon reagál. Növeléskor jobbra, míg csökkentéskor balra hullámozva/futkározva reagál.

A többi funkció állítása után pedig öt másodperccel más nyoma sincs semmi fénynek. A működés közben gyakorlatilag észrevétlen. Egyetlen visszajelző világít rajta csupán, és ez a bekapcsoló gomb, ami a Center tetején trónol, így szemből teljesen feltűnésmentes.

A mélysugárzó elhelyezése volt a legnagyobb kihívás. Több helyre pakoltuk, még a legmegfelelőbb helynek a TV alatt bizonyult. Csak ebben az esetben nem volt irányított hangja. Persze ez szoba, és akusztika fényében mindenkinél máshol válhat be a legjobban. Az elhelyezés után a hangerő beállítása következett. A szub meglehetősen gyors. Felülvágták, így könnyebb volt összehozni a centerrel. Keményen tud odacsapni, ha kell. Amennyiben nem megfelelő helyre pozicionáljuk, akkor a következő káros dolgokat fogjuk tapasztalni: Egyes pontokon pedig telten dübörög, de mégsem leszünk vele maradéktalanul elégedettek. Az épp jó szintet fogja teljesíteni csupán. Feljebb tekerve, ha valaki több mélyet szeretne, akkor inkább csak zajong, és búgóssá válik. A hangerő persze nő, mivel teljesítmény az van benne. Ez mégsem az a mélysugárzó, mint a HKTS sorozatból megismertünk, még ha külsőre el is hiteti velünk.

Persze, így is megvan az az arany középút, amivel elégedettek lehetünk, de azért a csodát ebben az esetben ne ettől, hanem a centersugárzójától várjuk. A TV alá helyezve, viszont minden megváltozott. Még visszább is vehettem az intenzitásából, mert soknak tűnt. Eddig háromnegyed hangerőn hallgattam, most fél fölött is elég. A dinamika is pontosabbá, és kiszámíthatóbbá vált. A tanulság ebből szintén már közhely. Az akusztika nagy úr. Egy megfelelő elhelyezés, és beállítás sokat dobhat a hangzáson.

Az SB30-as hangja teljesen más dimenzió, mint az SB16-osé. Tetszett az ő hangja is, de ez annál sokkal nyíltabb, tisztább, fifikásabb. A beépített dekóderek jól végzik a dolgukat. A magassugárzó sem csörömpöl. Tisztán, ha kell, keményen csilingel, de nem viszi túlzásba. Ezt említettük meg a HKTS60-as tesztjekor, hogy pontosan ezért hallgatható hosszabb távon. A középhangjai is szélesebb tartományban szólnak. Ami inkább hiányzik számomra belőle, az a teltség. A mélyközép hangja hiányzik, bár ha meg azt erősítették volna, akkor meg nem lehetne ilyen tiszta. Ördögi kör ez. Ha választani lehetne, akkor inkább választanám ezt. A másik rendszer tudásilag lebutítva ugyan, de már rendelkezésre áll egy ideje (SB16)

Ez a rendszer inkább a felső tartományban dolgozik. Ez nem véletlen. Ha valaki csak pár másodpercre hallgat bele, akkor is rögtön feltűnik neki a rendszer tisztasága.

Belefogtunk a finombeállításokba.

Hogy miért is nem lepődtem meg azon, hogy a Harman/Kardon féle térhatásban szól a legjobban? Ezt csak a sztereó végett kapcsolnám ki, de sztereó zenét hallgatva rajta, még azért sem. Teljesen felesleges a másik két állás. Legalább ezzel sem kell bajlódnunk többet.

Annál több változást hoz a szoba méretének beállítása, ugyanis a hanghullámok irányát módosítja a rendszer. Mi a legkisebb szoba méretét találtuk legalkalmasabbnak. Látványosan változtatja a térhatást, ha a nagyobb szobákba ajánlott beállításokat választjuk.

Ebben az esetben viszont kényes az elhelyezésre. Mint a legtöbb ilyen rendszer az oldalsó falakat használja fel a hang mandinerezésére, hogy az mögénk kerüljön.

Ez a technika be is válik. A térhatásával igazán nem lehet kifogásunk. Koncerteknél kiválóan teszi a dolgát. Talán még kellemesebb is, mert nem hat egyáltalán visszhangosnak.

A filmek esetében is megmarad a tér, de a dinamika kissé elmarad. A Dolby Volume ki, és bekapcsolása is minimális különbséget mutat. Nagyon halkan szinte észrevehetetlen. Inkább akkor érezteti hatását, ha adunk rá egy kis hangerőt. Valahol középúton a suttogás, és a már hangosnak vélt hangerő közt. Akkor megmaradnak a részletek, miközben a dübörgés kevésbé lesz zavaró. A felbontás képesség is nő, azáltal, hogy a beszédhangot kissé mozisabbra, és teltebbre veszi.

A nagyobb hangerőt sem torolja meg. Hangerőben kb. ennyit tudott az SB16-os is.

Bátran végignézhető vele egymás után több film is, nem válik tolakodóvá, vagy idegesítővé. Kellemes, megnyugtató hangja van. A maid "modern" televíziókhoz az egyik legideálisabb kiegészítő.

Hogy kellene e? A centersugárzója végett mindenképp. Itt látom a legnagyobb fejlődést. A mélysugárzóból én azért még mindig a nagyobbat választanám, de ahogy az elején már megállapítottuk, erre ma már nincs igény. Ez is bőségesen elég a legtöbb embernek. Akinek pedig nem, az majd választ magának egy valódi 5.1-es rendszert. Persze nem ennyiért. A jelenlegi akciós árával nem sok gyártó konkurál. (179990Ft) Külső megjelenése pedig szinte semmivel nem mérhető össze. Látszik, hogy nem egy csicsás, divatterméket dobtak a piacra, hanem egy stílusos, valóban használható hangprojektort. Reméljük, ez a tendencia folytatódik, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak majd ezek fejlesztésére. Persze, szégyenkezni valója egyáltalán nincs, hisz még így messze elmarad néhány csúcs hangprojektor árától.

Aki nem gondolkodik nagy, vagy több darabszámú hangfalban, az mélységesen elégedett lesz vele. A lényeg, hogy az általa támasztott elvárásoknak megfeleljen. Valódi 5.1-es hangzást sem ettől, sem más hangprojektortól, vagy 2.1-es rendszertől nem szabad várni.

A Harman Kardon nagy lépést tett előre a valódi házimozi-élmény terén. Sikerük kulcsa a soundbar és a megfelelő mélynyomó kombinációja. A Harman Wave Surround technológiája, a hat kis középsugárzó és a hét metál-kerámia tweeter együttese kiváló összhangot eredményez a megjelenített tizenegy csatornán. Az igazi basszusok eléréséhez vezeték nélküli 8 inch-es mélynyomót alkalmaznak, melyet egy 100W-os D-osztályú erősítő hajt meg. A berendezés installálása egyszerű. Ha csatlakoztatjuk a TV-t, majd a BD-lejátszót az analóg- vagy a digitális bemenetekre, már élvezhetjük is a készülék hangját. A Dolby Volume rendszer biztosítja, hogy ne essünk le a székről, amikor a reklámok megszólalnak. A hang minőségét tekintve koncert-BD-k hallgatása és filmnézés esetén az SB30 realisztikus tonális egyensúlyt biztosít, és az akusztikus kép tökéletessége mindvégig fókuszban marad.