Keresés

Pioneer VSX-922 Házimozi erősítő teszt

Pioneer VSX-922 AV erősítő teszt

EISA DÍJ 2012 nyertes


Az idei EISA Díj átadón, a házimozi erősítő díjazottjai közt ismét a Pioneer örülhetett, hisz megismételte a tavalyi sikert. Idén is a Pioneer 9-es sorozatú modelljét találták méltónak, hogy a 2012-2013-as év házimozi erősítője kitüntetést magán hordhassa.

A modell számszerűen követi a tavalyi készülék sorszámozását. Pioneer VSX-922 a becsületes neve.


A készülék külsőre nem sok újdonságot tartogat. Ugyan azt az előlapot kapta, mint a VSX-921-es. Látszólag szálcsiszolt alumínium előlapja van, de csak látszólag. Ha nem olvasom előtte el a leírását, akkor nekem fel sem tűnik, olyan halványak azok a vízszintes alumínium mintázatok. Vakuval készített fotókon talán látványosabb. Valójában itt is csak egy anyagában festett műanyagról van szó.

Az előlap teljesen szimmetrikus. Két, kissé lentre helyezett tekerő kezelőszerv található a készülék két szélén, mely közrefogja a pontmátrix megjelenítésű kijelzőt, és alul, egy kis fedlap alatt található bemeneteket.

A kijelzőt, és a gombokat körülvevő magasfényű fekete műanyag nagyon impozáns. A kijelző is talán az egyik legszebb a mezőnyben. Az egy újabb plusz pont, hogy a kijelzőt körülvevő fényes fekete műanyag teljesen síkban van, és minimális illesztési hézaggal csatlakozik az előlap síkjához.

Látszólag nem tartalmaz sok gombot, de valójában épp elegendőek ahhoz, hogy a készüléket a távirányító elkeverése után is működésre bírjuk.

Meg kell említeni, hogy a tekerő kezelőszervek működése nagyon olcsó hatásúnak hat. Ilyet már évek óta nem tapasztaltam, ezért feltűnő. Reméljük sokat nem kell majd kézzel tekergetnünk. Így messziről legalább megmaradhat a jó érzésünk vele szemben.


A készüléket megfordítva egy letisztult, átgondoltan megépített farrészt kapunk. A mostani trend itt is érződik, hisz a HDMI bemenetek számának növelésével arányosan csökkentek az analóg, és digitális hangbemenetek, és a videó bemenetek. Mintha csak Denon lenne.

Számszerűsítsük:

Kritizálták a tavalyi modellen a kevés HDMI bemenetet. A Pioneer mérnökei ezt elismerték, és az idei modellen már 4 helyett 6db 3D támogatással bíró 1.4-es szabványú HDMI bemenet található. Mindehhez 1db HDMI kimenet párosult, mely minden jóval el lett látva. CEC vezérlésű, ARC hang visszacsatolású, XV, és Deep Colour, és 24p támogatással bíró HDMI csatlakozásról van szó, melyet a beépített videochipjének köszönheti, hogy az összes analóg videó jelből 1080p, vagyis Full HD videó kimenetet varázsol. Vagyis képes a kisebb felbontású videó anyagokat felskálázni.

Ez persze szépnek tűnik, de az idei viszonylatban a mezőny mögé került, hisz az összes konkurens már 4K videó kezelést támogat.

A HDMI bemenetek számának növelése a komponens (1), és a kompozit (4) bemenetek számának 1-1 darabbal csökkentését eredményezte. Ezt még senki sem siratja, inkább csak az optikai bemenet csökkentését 2db-ról 1-re.

A kis negatívum után ismét dicsérjük is egy keveset. Képes ugyanis a HDMI Standby Through-ra, vagyis a HDMI jeleket kikapcsolt állapotban is átengedni. Erre manapság elég nagy az igény, hisz nem minden esetben szeretné az ember bekapcsolni az erősítőt, ha TV-t néz.

A készüléken kívül még egy dolgot kell megvizsgálnunk, és ez a távirányító.

A laikusok számára félelmetes darab. Külsőre keskeny, kényelmes fogású darab, de rengeteg apró egyforma méretű gombot tartalmaz. Szám szerint 68-at. A négyirányú navigációs nyíl viszont kényelmes. A főbb funkciók, mint a hangerő szabályzó, a ki-be kapcsoló gomb, némítás, TV vezérlés viszont mind megszokható, kézre álló helyen vannak.

A külsővel szinte végeztünk is, ismerjük meg tehát a belső értékeit is a készülékünknek.

Az erősítő természetesen hálózatképes. Ezt a funkciót kétféle képen preferálja.

Csatlakozhatunk ez erősítőnkhöz a tavalyról jól ismert opcionálisan elérhető a AS-BT200 Bluetooth adapterrel, melynek már tavaly sem sok értelme volt, hisz az Airplay mellett már nem rúghat labdába. Igen, természetesen ez a modell is Airplay kompatibilis, mint az elődje.

A másik csatlakozási mód a belső hálózat, melyre a DLNA 1.5 révén képes, továbbá az Airplay funkciónak köszönhetően telefonunkról, számítógépünkről is hallgathatjuk vezeték nélkül a zenéinket.

Ugyan ennek a csatlakozónak köszönhetően, csatlakozhatunk a világhálóra is (Internet), melyen keresztül a zenék milliónyi sokszínűségével találjuk szembe magunkat. Az ebben történő eligazodásban segítségünkre lehet a különböző szűrők használata, mellyel stílusokra, vagy lokalizáció szerinti felosztásra bírhatjuk rá. Szintén sajnálatos eseménynek tudtuk be, hogy nincs kiemelve hazánk a listából, így az országok között a 22.-ként találjuk meg magunkat, miután szűkítettünk az Európai kontinensre. Egyébként 111db rádió közül válogathatunk idehaza.

A vTuner hangjára különösebben nem lehet panaszunk, bár inkább FM rádió érzésünk támad, mint digitális internetrádiós.

Amennyiben nincs a közelünkben a Router, melyhez vezetékesen csatlakozhatunk, úgy szintén rendelkezésünkre áll idén is az (AS-WL300) wifi adapter, melyet a készülék hátulján található USB bemenethez csatlakoztathatunk.

Dekóderek terén is teljes az arzenál:

Dolby részéről pedig az alábbi dekódereket tartalmazza:

Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Pro Logic IIz, Dolby True HD

Ne feledkezzünk meg a DTS-rő sem:

DTS, DTS-ES, DTS Neo: 6, DTS 96/24, DTS-Express, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio

Ezeken felül, ha valakinek perverziója, akkor válogathat a 15+1 egyéb surrount mód közül. Ilyen téren a Yamaha-t senki sem tudja felül múlni. A Pioneer azért kísérletet tesz rá.

Ha már a Yamaha-t említettem, akkor örüljünk valami újnak: A Pioneer ugyanis a Yamaha-hoz, és a Harman/Kardon-hoz hasonlóan nem az Audyssey cégtől licenszeli a szoba akusztikus bemérő rendszert, és a különböző éjszakai üzemmódokért felelős hangzásképeket, hanem saját maga fejleszti azt.

A bemérő rendszer teljes a tavalyi modellhez hasonlóan idén is 9 sávon történő EQ hangkiegyenlítést, késleltetést, és hangerő beállításokat ígér. Figyelembe veszi a fázis, és az állóhullámok értékét is.

Az, hogy ez milyen hatásfokkal működik a bemérést követően kiderül.

Észrevették, hogy az jön le a cikkből, hogy olyan, mint a tavalyi modell? Ez nem véletlen. Igazából ez a készülék egy aktualizálás után megegyezik a tavalyi készülékkel. Némi szoftveres csiszolgatás után természetesen felhasználóbarátabbá vált, de alapvetően nem fognak a VSX-921-es tulajdonosok a boltba rohanni, hogy lecseréljék a készüléküket.

Ami új, és említésre méltó, az a DSP chip cseréje. A VSX-922-ben idén már a Texas Instruments Aureus(TM) TMS320DA808 kódjelű DSP chipje dolgozik, mely alap helyzetben egy 300MHz-en ketyeg, de a komolyabb számítási műveletek elvégzéséhez 456MHz-re gyorsul. Ezt 256kB SD RAM, és 1024kB ROM támogatja.

Az erősítő felépítése természetesen a kategóriától elvárt diszkrét felépítésű. Ez teljesítményben és minőségben megegyező elő, és végfokokat takar minden egyes csatornán. A kimen teljesítménye számszerűen neki a legnagyobb, hisz 150W-nyi teljesítményt ígér. Persze ilyenkor kezd hőzöngeni a nép, hogy egy 550W áramfelvételű gép hogy lehet képes ilyesmire. A válasz a teljesítmény adatok megadásánál található, ugyanis egy csatornán mérve adták meg az értéket 6 Ohm-os terhelés mellett, 1KHz-en mérve 1%-os torzítás mellett. (Ez kb. olyan, mint szakadéknak lefelé, hátszéllel megadni egy autó végsebességét)

A gyakorlatban, persze a mérési eredmények azt igazolják, hogy a kategória átlagát nyújtja. Se többet se kevesebbet. 1-2W eltérést mutatnak csupán ezek az erősítők egymáshoz képest, ha az összes csatornán mérik a kimenő teljesítményüket. Ez amúgy is csak egy számadat. Nem ezért szeretünk, vagy utálunk egy erősítőt, hanem a tudásáért, a nevéért, a külsejéért, és nem utolsó sorban a hangjáért. Itt mindenki más-más sorrendet részesít előnyben. Ha lehet, akkor én megmaradnék a szubjektív véleményemnél, és valamennyi felsorolt kategóriát kellően bemutatni, hogy a hasonló gondolkodású vásárlók is ezek alapján dönthessenek.

Itt is van mindjárt egy okos dolog, amit a Pioneer fejlesztett. Ez nem más, mint az iControlAV2.

iControlAV2 menü

_ 

iControlAV2 bemutató videó

Ez egy Apple termékekre fejlesztett vezérlő alkalmazás, mellyel iPhone, iPod, és iPad készülékünk segítségével vezérelhetjük AV erősítőnket. Mindezt talán a leglátványosabban.

Az iControlAV2 segítségével egy másik helységből is irányíthatjuk a készülékünket, mivel wifi hálózaton keresztül kommunikál, nem pedig a hagyományos infra vörös vezérlést használja. Segítségével a teraszon ücsörögve is vezérelhetjük az oda telepített 2. zóna hangerejét, és azt is, hogy mi szóljon rajta. Mondjuk pl az a Youtube video, amit épp az Ipad-ünkön nézünk. Ezzel máris két dolgot is üzembe helyeztünk, melyben a második funkciót Airplay-nek nevezünk. Ugyan ezzel az alkalmazással vezérelhetjük a hálózatba kötött Bluray lejátszónkat, így anélkül indíthatunk el a gyereknek egy filmet a nappaliban, hogy be kelljen mennünk. Persze közben mi még mindig a videó hangját élvezzük a teraszon, ugyanarról az erősítőről lejátszva. Fantasztikus. Van egy érdekes funkció, ami érdekes, de nem sokan fogják használni szerintem. Ez a „Balance” funkció, ezt megnyitva a készülékünk kijelzőjén egy kör jelenik meg, ezen láthatjuk vizuálisan a komplett surround rendszer hangerő-elosztását. Egy giroszkópos játékhoz hasonlóan a telefonunk Ahova bökünk ujjunkkal a kör területén belül, oda fogja irányítani az erősítő a hangsugárzók jelelosztását.

Sajnálatos módon nem sikerült íly módon kapcsolatot teremtenem a készülékkel, holott az AIRPLAY kifogástalanul működött. A teszt időtartama nem tette lehetővé a hibakeresést.

AIRJAM menü

 

AIRJAM videó bemutató

Az Air Jam is hasonló, a Pioneer által fejlesztett alkalmazás, mely ingyenesen letölthető iPod, iPhone vagy iPad készülékekre. Segítségével vezeték nélkül küldhetjük az erősítőnek mobileszközünkön tárolt zeneszámainkat. Nálam ez sem működött, hisz Bluetooth kapcsolatot kért, ami eszköz híján nem állt a rendelkezésemre.  A szoftverrel a közösségi hálók segítségével meg is oszthatjuk zenéinket. Ennek sem sok értelmét látom az Airplay mellett. Az egyik kizárja a másikat. Főleg úgy, hogy csak Apple készülékekkel kompatibilis. Még Androidnál, vagy egyéb más operációs rendszereknél látnám értelmét, de itt nem.

A funkciók, és belső értékek után következhet az, amire igazán vágytunk: Meghallgatás.

A teszthez a visszafogott Angol hangzással bíró Mordaunt Short Mezzo 8-as 5.2-es szettjét használtam.

Az első teszt az irodában történt. 2.0 a felállás. Két polcsugárzó, és egy CD lejátszó közreműködésével arra voltunk kíváncsiak, hogy sztereózásra mennyire alkalmas.

Pár perc után megállapítottuk, hogy nem ez az ő terepe. Hallgatható hangja van, csak nem kötött le. Háttérzenélésre tökéletesen alkalmas, de arra, hogy minőségi zenét hallgassunk egy jó pohár testes vörösbor mellett, arra nem.

Át is vittem a bemutató termünkbe, ahol 60m2 állt a rendelkezésre a bizonyításra.

A tesztet a bemérő rendszere kipróbálásával kezdtük meg.

A folyamatot a megjelenítőnkön kirajzolódó általam szépnek nevezett OSD-s menürendszerből indítjuk el. A menü kezelése semmilyen zavaró, vagy bonyolult kezelhetőséget nem mutat. Könnyen áttekinthető, és grafikus.

Íme pár fotó a készülék menürendszeréről

Egy visszaszámlálást követően megkezdtük a bemérést.

"A Pioneer MCACC-nek nevezte el a bemérő rendszerét, melyet az AIR Studios professzionális hangmérnökeinek közös erőfeszítéseként született.

A működéséről az alábbi videó ad tájékoztatást

 

Ez egy automatikus hangmező-beállító rendszer, mely lehetővé teszi a hangzás kifejezetten a nappalija adottságaihoz történő precíziós finomhangolását. A mikrofon figyelemmel kíséri a hangzáskörnyezetet, és egy ekvalizer automatikusan ehhez igazítja a paramétereket.

Egy ingyenes számítógépes alkalmazás segítségével megtekintheti a hangzáskörnyezet visszhangzási jellemzőiből készült dinamikus grafikont a számítógépén."*

*forrás: Pioneer.eu

Szépen, aprólékosan dolgozik a részleteken. Nem sieti el a dolgokat. Lassúnak nem tűnik, inkább alaposnak. Végezetül ellenőrizhetjük a beállításokat, és szabadon módosíthatjuk a kapott értékeket. Az egyik legszéleskörűbben paraméterezhető erősítő ez a készülék. Erre szükség is lesz, ugyanis rendesen bele kell nyúlnunk az eredménybe. A végeredmény Pioneer-os lett. A magasakat rendre kiemelte minden csatornán. Minden hangfalat nagy méretűnek érzékelt, de a keresztezési frekvenciát 80Hz-en állapította meg. Elsőnek persze hittünk neki, és meghallgattuk, mire megyünk vele. Nem szabadott volna. Rendkívül zavaró lett. Szegény Mordaunt Short hangfalak olyan fémesen szóltak, mintha egy szamuráj csapat esett volna egymásnak egy Celine Dion koncerten. Elhihetik, hogy nem túl életszerű. Kissé megváltoztatva a beállításokat, és kikapcsolva az általa mért eredmények egy részét kezdett alakulni a dolog. Találtam még egy jópofa funkciót a menüjében. Ő ezt X-Curve-nek hívja. 2kHz-en vesz vissza 0,5dB/oct meredekséggel a szoba méretének függvényében, ha esetleg a magas hangok túlságosan felerősödnének. Amit persze ő maga emel ki. A mi 60m2-ünk papíron 1,5dB/oct csökkentést ír elő, mi már 1db/oct-val is megelégedtünk volna, de hát ismét higgyünk neki, ő az okosabb.

Az eredmény mérföldekkel jobb lett, mint az általa felkínált eredmény. Nagyon telt hangja nem lett, de a részletek felettébb mások, mint a többi márkánál. Talán ez a Pioneer igazi karaktere. Még jó, hogy nem nyugodtunk bele a kapott eredménybe. Ajánlom azoknak akik hazavisznek egy ilyet, és nem tetszik az eredmény, akkor addig állítgassák, még tetszeni nem fog, hisz a sok beállítás közt ott lapul a helyes is.

Most már visszatérhettem Celine Dion Bostoni koncertjére. Hát, nem is tudom mit mondjak. Vad, látványos, részletező. Mindenképp feltűnést akar kelteni. Nem hagyja kisimulni a zenét. A hangok külön válnak. Kicsit túlságosan is meghatározhatók a három utas hangszórók megléte, és kicsit szét is húz elől a tér, de kezdő házimozisok épp ezt szeretik. Én már kicsit kinőttem belőle.

 

Andrea Bocelli Vivere koncertjénél középre helyezi a teret, és az éneket, bár olyan nagy helyre pozicionálja, hogy egy kivetítőn lévő ember fejet kapunk.

 

A duetteknél sem tudtuk zavarba hozni. Elisa duettjével mindkettőjük hangja kivehető volt. Ezen túl a zenészek hangszerei, a zongora, és minden apró nesz messzemenőkig részletesnek, és természetesnek hat. A készülék hangereje már az első perctől fogva erőt sugall, és nyújt is. Kellően hangos, de hiányolom belőle azt a minőségi összetevőt, ami az egész stabilitását adná a hangnak. Erre a nagyobb modellekhez kell fordulnunk, de ezek után vágynék is egy nagy LX széria után. Azokban ritkán csalódik az ember.

Addig is marad a koncertes élmény.Részesültünk is ezekből az élvezetekből David Foster Hit Man estjén.

Az Earth Wind & Fire koncertje fergeteges volt. Mondom ezt annak ellenére, hogy augusztus 25.-én Győrben több ezer, akarom mondani tízezer emberrel egyetemben egy fantasztikus Kool and the gang koncerten élhettük azt át, amit mindenkinek át kellene élnie. Ez a valódi zene. Ezek a fiúk igazán tudnak zenélni. Aki nem lehet ott egy ilyen nagyszabású rendezvényen, az szerezze be BD lemezen, és építsen egy házimozit otthon. Kb ugyanazt átélheti, ráadásul több kamera állásban.

Film: AVATAR.

Rögtön belecsaptunk a közepébe. Az otthon fa ledöntése volt a cél. A hangerő -5dB.

Egészen meggyőző. A hang közép-felső tartománya jelentősen jobb, mint az alsóbb részek. Ezt a részletező képességére értem. A mélysugárzó kezelése rendben van, nem üt mellé. Egészen egybe szól a rendszer. Talán kis testesség hiányzik belőle, már mint amit a hangfalaknak kellene kiadniuk. Tudjuk, ők képesek rá, ezt az erősítő kezeli így. Ennél a résznél nem akartam csavargatni a hangerőt, de sok egyéb más résznél viszont igen. Valószínű, hogy egyes hangok olyannyira leterhelik az erősítőt, hogy a harmonikus torzítás kibillenti abból az egészséges állapotból, ahol kényelmes hallgatni.

Valószínűnek tartom azt is, hogy egy kisebb, érzékeny hangfal szettel kissé lenyugodna. Nem szabad túlságosan leterhelni, hisz ez mégsem az a kategória még. Egy komolyabb szatelit (apróbb méretű jó minőségű hangfal) sugárzókat tartalmazó szettel valószínű csodákra lenne képes. Minden ami hibaként jelentkezett, ott eltűnne, és csak az előnyök maradnának.

Amennyiben pedig valaki mégis nagyobb hangfalakra teszi, akkor marad a hatásvadász karakter, ami viszont hosszú távon kényelmetlenebb hallgatni.

A térérzete, és a felbontó képessége lenyűgözött, de valami komolyabb hátteret érdemelne ez a remek elektronika. Ismét eljutottunk az LX szériáig.

A konklúzió az lenne, hogy ennek az erősítőnek a házimozi áll jól, és nem annyira a zene, de ha nincsenek túl nagy igényeink, akkor élhető társunk lehet abban a műfajban is.

A hangja részletező képességét valami olyan karakter adja, amit a Marantz-nál "nyávogásnak" hívtak, amit a magas hangok, a felharmonikusok forszírozásának köszönhetett. A Pioneer is hasonlót művel, csak a lejjebbi hangoknál. Az AVR-760-as H/K művelt hasonlót, de a Pioneer karaktere erősebb. Ez bevallom tetszik is. Jótékony hatással van a szöveg értésre. Karaktert, és részleteket ad a filmeknek. A magasai a márkától megszokott módon csillogósra vannak hangolva.

Az EISA díj valószínű az árának szól, mivel kb 20%-kal olcsóbb a konkurenseknél, ha a 149900Ft-os akciós árát vesszük alapul. Ahogy látjuk, csodák nincsenek. Az olcsóbb készülék kevesebb dolgot kínál, vagy az anyagfelhasználáson spórol. Persze 40-50eFt sokak számára már megerőltető, ezt az évek alatt megtanulta a szakma. Ha figyelembe vesszük a korlátait, és a kedvező árát, akkor valóban ajánlható készülékké lép elő.

Előnyei:

- Igényes, és látványos Apple távirányító alkalmazás

- Részletező felbontás, és mozihang

- EISA díj

Hátrányai:

- 4K videó támogatás hiánya

- Androidos vezérelhetőség hiánya

- zenei hangja

Végül a gyári promóciós videóin túl jöhetnek a technikai paraméterei:

Ennyi videó anyag nem készült mostanában semmiről.