Keresés

Denon AVR-X2100W Házimozi erősítő teszt

     A nemrég nálam járt Onkyo TX-NR636 erősítője után úgy döntöttem, hogy több, ebbe a kategóriába tartozó készüléket is részletesen szemügyre veszek, majd megosztom az azokkal szerzett tapasztalataimat.

     A Yamaha RX-V577-es erősítőt vártam, de ezt a típust elvetettem, illetve az igényemet egy típussal feljebb módosítottam az importőrnél egy RX-V677-re, mivel valójában ő az Onkyo TX-NR636, és jelen tesztalanyom Denon AVR-X2100W igazi ellenfele.

     Most mégis miért Denon-ról, és miért nem Yamaha-ról szól ez a cikk? Az az igazság, hogy egyszerűen megelőzte őt, vagyis egy nappal korábban kaptam kézhez.

     A Denon ezen kategóriáját három, és fél éve követem nyomon. A véleményem is nagyjából hasonló ütemben változott meg a gyártóról, ahogy az évente egyre jobb, és használhatóbb készülékekkel ajándékozott meg. Anno az AVR-1911-ről a zenei részén kívül pozitívan még nem tudtam/lehetett vélekedni. Később azonban nagyon komoly változásokat hajtottak végre ezen a modellen, ami nemcsak a hangján, hanem a kezelhetőségén, és a szolgáltatási szintjén is megtapasztalható volt. Tavaly például az AVR-X2000-es modell talán az egyik legjobb ár/érték arányú házimozi erősítőnek számított.

     Idén pedig már ott tart, hogy szinte már csak az Onkyo tartja vele a lépést szolgáltatási szinten. Épp ezért őket kettőjüket lehet igazi innovátoroknak nevezni a házimozi erősítők piacán.

     Nagy kérdés, hogy mégis melyiket, kinek lehet igazán ajánlani, illetve beleszól-e a versenybe a Yamaha, vagy az Eisa Díjas Pioneer, bár utóbbiról ezt nem feltételezem, mivel eddig sem tette, de talán majd most.

     Az erősítő jellegzetes Denon feliratos kartondobozban érkezett, melyen alul egy kék sávban olvasható a márka, illetve típusjelzés, továbbá a termék fotója. A doboz 11,7kg-ot nyom.

     Kibontva a doboz tetejét, először a leírásokat, majd a mikrofont, és a távirányítót pillanthatjuk meg, a hozzá tartozó elemekkel, és egy vékony dróttal az FM rádióadók helyi vételéhez. Talán, még sem ez az érdekes, hisz ezek csupán a szokásos tartozékok. A leírása közt találjuk az egyik legkedvesebb dolgot, melyet csak egy minden részletre odafigyelő gyártó mellékel. Ez nem más, mint színes, hangszóró megjelöléssel ellátott színkódos ragasztószalagok, melyekkel elláthatjuk a hangszóró vezetékünk végeit, ezzel is megkönnyítve azok beazonosítását. A másik érdekesség szintén egy nejlon táskában várt ránk. A mikrofon (Szokásos, Audiotechnika által gyártott) dobozán olvasható felirata felhívja a figyelmünket arra, hogy a legjobb eredményt állvány használatával érhetünk el. Ez eddig ok, de arra azért nem számítottam, hogy mellékelnek is hozzá egyet.

     Természetesen nem egy tartós példányról van itt szó, csak egy eldobhatóról, de akkor is. A szándék, és az igyekezet fontos. Az állvány négy részből áll, gyakorlatilag lehetetlen elrontani az összeszerelését. Minden apró részletre ügyeltek. A mikrofon az állvány tetején gondosan, stabilan kialakított helyre ül. Még a kábel elvezetése is megoldott. Magassága több lépcsőben, stabilan állítható.

 

A fenti ábra a különböző mérési lehetőségeket foglalja magába, melyet értékeltek is az alul található táblázatban.

     Tartozékai közül a távirányítója szinte változatlan maradt. Talán csak a némítás feletti ECO gomb árulkodik egy apró módosításról. Erről az újdonságról  későbbiekben még szót kell ejteni, mert érdekes felvetéssel jelentkezett idén a Denon. Magáról a távvezérlőről el kell mondjam, hogy az egyik legjobb amit ebben a kategóriában adnak. Kevés, nagy méretű gombot tartalmaz, mellyel igazán kényelmes, és egyértelmű a vezérlés. 

Az erősítő elején szintén semmi változást nem fog észrevenni az avatatlan szem.Talán ez nem is akkora probléma, hisz ez a külső kb. 2 éve alakult ki, és mostanra a Denon védjegyévé is vált. Összekeverni több más gyártóval nem igazán lehet.

     Megfordítva a letisztultság szemet gyönyörködtet. Ilyen remekül felépített, és átlátható hátsót ebben a kategóriában nem láthatunk. A vízszintes hangszóró csatlakozások idáig csak a felső kategóriás erősítők érdeme lehetett. Tavaly például az Onkyo TX-NR828 sem kapta meg, pedig elődje még ilyen felépítéssel büszkélkedett. Nem úgy mint az AVR-X2000, hisz az már tavaly is így volt kialakítva. Messzemenő következtetéseket nem vonnék ebből persze le, de a bekötésénél a felhasználók áldani fogják. Én ennél tovább még tovább mentem, hisz az összes hangszóró vezetékem BFA rendszerű banándugóval láttam el, így csak a kis apró fekete műanyag védőkupakokat kellett eltávolítanom, és nagyjából 5 perc elteltével már készen is álltam. A TV-m optikai kábellel csatlakoztattam a HDMI mellett. (Amennyiben ARC csatlakozóval ellátott aljzatba csatlakoztatjuk HDMI kábelünket, akkor még ezt az optikai kábelt is megspórolhatjuk) A média lejátszómat szintén HDMI kábellal kötöttem be, ahogy a Set Top Boxom is.

     A hangszóró kimenetek száma 7 pár, így az 5 hangfalon felül a maradék két végfokot tetszőlegesen hozzárendelhetjük az egyes funkciókhoz. A második zónához külön hangszóró kimenetet nem terveztek, így azt két féle képen nem tudjuk konfigurálni.
     A kimenetek alatt apró betűvel írva hívja fel a figyelmünket, hogy ettől a modell évtől kezdve egészen 4 Ohm-ig terhelhető/támogatott az erősítő hangfal illesztése. Ez mindenképp jó hír, hisz jó néhány gyártó kínál alacsony impedanciájú hangfalat, melyekkel az erősítőkből nagyobb energia nyerhető ki, persze némileg nagyobb torzítási szinttel.

Kimenő teljesítménye: 150W: 6ohm terhelésnél, 1kHz frekvencián, 1% torzítási szinten, 1 csatornán mérve

                              125W: 6ohm terhelésnél, 1kHz frekvencián, 0.7% torzítási szinten, 2 csatornán mérve

                              95W: 8ohm terhelésnél, 20Hz-20kHz frekvencia tartományban ,0.08% torzítási szinten, 2 csatornán mérve

     A hátulján két ponton láthatunk fejlődést, előrelépést. Mindkettő a kimeneti oldalon. A HDMI kimenet idén megduplázódott, aminek a projektortulajdonosok örülhetnek. Vége a HDMI elosztó korszaknak, vagy a dugdozgatásoknak. A subwoofer RCA kimenete a kornak megfelelően szintén kettős aljzatú immáron. A kettősség jegyében a Wifi antenna számát is megduplázták, a megfelelő érzékenység érdekében.

Kategóriája legtöbb HDMI bemenetét is ez az erősítő kínálja. Számszerűen nyolc darabot. (hetet a hátulján, egyet az elején)

Beüzemeltem.

     Bekapcsolást követően, a vezeték nélküli (Wi-fi) kapcsolódás után figyelmeztetett, hogy rendelkezésre áll rendszer frissítés, mely 25 percet vesz igénybe. Ezt a műveletet második nekifutásra el is végeztem. Itt szolgálnék egy apró jó tanáccsal: Kapcsolja ki az Eco módot a művelet megkezdése előtt, mivel az 15 perc tétlenség után kikapcsolja az erősítőt, és ez frissítés közben bizony az erősítő részleges meghibásodását eredményezheti. A megoldás ebben a helyzetben a vezetékes netre történő csatlakoztatás, és szoftveres újraindítás. A frissítési idő elteltével így újra használhatóvá válik. Ezzel a műveletsorral utalnék a második nekifutásra mondatomra..

     Bekapcsolása után a legfelhasználóbarátabb menürendszer fogad bennünket, ahol a továbbfejlesztett Setup Assistant alkalmazás kalauzol végig a főbb beállítási pontokon. A nyelv beállítását követően (természetesen magyar nyelvre nem kell számítani) a hangszórók beállítási rendszerébe jutunk. Ezt megelőzően a célszerű megadnunk a hangszórók felhasználási módját. A hét erősített végfokot használhatjuk klasszikus 7.1-es rendszer kiépítésére, ahol is a surround back csatornával egészítjük ki az 5.1-es rendszerünk. Akinek ez nem válik be, úgy kettős kábelezésre is felhasználható (bi-amp), illetve másodlagos front hangfal kimenetnek (Front B), magassági hangszóróknak (Front Height), illetve 2. zóna kimenetnek is. (Utóbbira használom én is idehaza)

     A hangszóró beállítási résznél még a teljesen kezdők is elboldogulnak. Élethű, színes ábrákon mutatja be ugyanis az egyes hangfalakat, majd rákérdez, hogy használni szeretnénk-e azt rendszerünkben. Amennyiben helyeslő választ kap, úgy mutatja hogy kell megblankolni a vezetéket, és azt pontosan hova is kell bekötnünk. Miután végeztünk mindennel, egy kellemes dallamot játszik nekünk, melynek fülünkbe jutását minden egyes hangfalnál visszaigazoltatja velünk. Keresztbe kötni hangfalat így lehetetlen. Ha már a dallamoknál járunk, akkor meg kell említenem, hogy az internet csatlakozásának sikerességét is egy internetrádió megszólaltatásával jelzi felénk. Kedves, apró gesztusok ezek. Kell ennél több?

     A z egyes bemenetek 4db gyors választó gombhoz rendelhetőek. (Quick Select.) Átnevezhetőek, továbbá minden bemenethez tetszőleges analóg, és digitális forrás rendelhető, melyet ezután át is nevezhetünk. Megadhatjuk a HDMI csatlakozó funkcióit is. (Vezérlés, hangvisszacsatolás, Pass Throught - jeltovábbítás)

     Az Online zenehallgatást választva pedig NAS-ról, a hálózatban található DLNA képes készülékekről, és internetrádióról hallgathatunk zenét. Utóbbi tartalomért a Spotify adatbázisa szolgál alapul. Akinek ez nem lenne elegendő, mivel az Apple ökoszisztémát/termékeket használ, az örülhet az Airplay zeneátviteli technológiának. Itt azonban még nem ér véget a felsorolás, hisz idén Bluetooth vezeték nélküli kapcsolattal is ellátták. A Bluetooth-on érkező zenéket a második zónára is kiterjeszthetjük. Összesen 8 készüléket képes tárolni. Az átvitel minősége bővel a vállalható szint felett van, így zenéink dinamikusan, telten szólalnak meg a hangfalakon. 

     Hálózaton keresztül vezérelhető is a készülék. Android és IOS rendszerű telefonok, és táblagépek támogatottak.

Számítógépünk böngészőjén keresztül a kiosztott IP-címen is elérhető az erősítő.

     Az Online Music menüponton belül csatoló felületet találunk a Flickr fiókunkhoz, melyen 1Tb-nyi ingyenes tárhelyet kapunk fotóinknak. A videó szekciónál érdemes megjegyezni, hogy ez az erősítő is támogatja a HDMI 2.0 szabványt, vagyis kezeli a következő generációs 4K Ultra HD 60 Hz-es forrásokat és kijelzőket a fokozottabb, minél eddiginél lenyűgözőbb vizuális élmény eléréséhez. Emellett kategóriájában elsőként kezeli a 4:4:4 Pure Color mintavételezésű tartalmakat is a legélesebb szín felbontás érdekében. Mindez az ISF videokalibrációval megspékelve. HDCP 2.2 másolásvédelmi eljárásról nem tesznek említést, így ez valószínű, hogy idén csak az Onkyo kiváltsága lesz. Előnye viszont  vele szemben, hogy a Denon a képátvitelt egészen 6Gb-es sebességig támogatja 24bites színmélységgel, amik közül az utóbbit az Onkyo nem támogatja, még előbbit "csupán" 3Gb sebességgel.

Hang dekódolás terén idén újdonságokkal nem szolgál. (Utalnék itt a Dolby Atmos térhangzásra, hisz ezt a Denon csak a X4100-as erősítőjétől kínálja)

     Ezen felül viszont nincs hiány a Dolby True HD, DTS-Master Audio, Dolby Pro Logic IIz, Dolby Digital, vagy DTS hangzás módok közül szemezgethetünk. Aki nem elégszik meg a sztereó zenehallgatással, annak rendelkezésre áll az összes csatornás üzemmód is.

     Aki nem csupán Bluray lemezről, médialejátszóról, vagy vezeték nélkül játszana le zenét, annak lehetősége van azt egy közönséges adathordozóról (Többnyire pendrive) is lejátszani FLAC, WAV, AIFF, ALAC, DSD kiterjesztésű fájlokat.

Mielőtt meghallgatnánk, beszámolnék az idei "nagy dobásról". A Denon eddig is sokat dolgozott azon, hogy spóroljon nekünk. Az Ő nevéhez köthető a hibrid transzformátor bevezetése, mely kikapcsolt állapotban egy különálló kisebb tápegység látta el a HDMI vezérléséért felelős elektronikát, továbbá a hálózati funkciókért felelős részegységeket. Ezekkel évente az akkori erősítőkhöz képest közel 15000Ft-ot spórolt a tulajdonosának az áramszámlán.

     Idén még tovább merészkedtek. Fejükbe vették, hogy nem csak kikapcsolva csökkentik az energiafogyasztást, hanem ha lehetőség van, akkor menet közben is. Az AVR-X2100-as ECO módba kapcsolva a gyártó szerint 50.3%-ot képes spórolni. A tipikus 68.3W fogyasztást képes 34W-ra csökkenteni. Ezzel újabb pár ezer forintot a tulajdonos zsebében hagy évente. Ez a spórolás halk üzemmódban érhető tetten, amikor a tápegység nagyfokú kihasználatlanság miatt veszteségesen üzemel.
Gyakorlatban annyit venni ebből észre, hogy eltűnik a hang mögül az az energiatartalék, mely magabiztosságot adna neki. Kihangsúlyozzák, hogy halkan működik igazán jó hatásfokkal. Felhangosítva viszont enged a brutalitásnak, amin a csövön kifér alapon. Ez egy igencsak jövőbemutató ötlet, melyet remélem a jövőben a többi gyártó is átvesz.

Nálam a felállás ezúttal sem változott. Módosított Sony Pascal ss-ms7 szatelit hangfalszett szolgáltatja a mozis térhatást.

Zenét hallgatni pedig a 2. zónára kötött 2 utas épített álló hangfalaimmal szoktam.

     A hangfalak csatlakoztatása után sajnos ezúttal sem volt lehetőségem a mérőmikrofonos rendszer programjának lefuttatására (mivel késő este volt), így csak az ismert paramétereket (vágásokat, távolságokat, és hangerő szinteket) állítottam be. Gondoltam ez is elég lesz, hisz eddig elég szokott lenni a nálam járt erősítők nagy részénél. A mérőmikrofonos rendszerek nálam óriási változást sosem hoztak, inkább csak finomításokat. Meg kellett állapítanom, hogy az én hangfal szettem nem illik ehhez az erősítőhöz. Képtelen voltam ugyanis azokat összehangolni a mélysugárzómmal. Ha felhangosítottam a mélysugárzót, akkor orrból kezdtek beszélni az emberek, és a hang testesebb része kissé oldalról érkezett, ahol a mélysugárzóm is elhelyezkedett. Visszavéve azt viszont üressé vált. Alig vártam, hogy másnap hazaérjek, és lefuttassam az Audyssey rendszert. Roppant kíváncsi voltam, hogy ebből vajon mit hoz majd ki, vannak-e csodák?

     Másnap délután a munkából hazaérve megkezdtem a rendszer mikrofonos analízisét.  Ezt a feladatot az Audyssey Multieq XT bemérőrendszere végezte. Ez a rendszer képes már a mélysugárzó frekvencia átvitelét is egyengetni, így reméltem, hogy ezzel majd közelebb hozza egymáshoz a hangfalaimat, és a mélysugárzóm.

     A Denon-Marantz cégcsoport ma azon gyártók közé tartozik, akik ebben látják a jövőt, és mára már szinte a legkisebb modelljüket is ellátják eme korszerűnek mondható szoba-akusztikus bemérőrendszerrel. Miután sikeresen összeállítottam a gyári mellékelt papír tripod mérőállványom, és felszereltem a hozzátartozó Audiotechnika által gyártott mérőmikrofonnal, megkezdtem a bemérést. Mivel ez a rendszer 8 pontos ajánlotta fel a mérést, így követtem minden utasítását.

     Az egész folyamat a képernyőn figyelemmel kísérhető. Minden mérés pontos helyét megadja, majd a kapott adatokat elemzi, és számol. Az egész folyamat viszonylag sok időt vesz igénybe, de tudjuk, az alapos munkához bizony idő kell. A mérési eredmények látszólag nem rosszak. A távolságok pontosak, és talán még a vágási frekvenciák is helytállóak. Nem teljesen egységesen vágta a rendszert, de ezt az akusztikának tudtam be. Mivel nagy eltérést nem tapasztaltam az között amit be kellene volna állítania, és amit beállított, így hagytam, megtartottam az ő beállításait. Látszólag tehát jól teljesített a rendszer.

A gyakorlatban viszont egészen mást tapasztaltam. Az Audyssey rendszer háttereket ezúttal is jócskán felhangosította. Ezen célszerű visszavenni érzésre. A mélysugárzómból mélyhang keltés helyett viszont egészen más jött ki. Pufogott, vagdalózott, ahogy az még sosem tette. (pedig épp az ellenkezőt vártam tőle) A centerem hiába vágtam 150Hz-en, az mégis kissé üres maradt. Próbáltam alább, és felette is vágni, de igazán használható beállítást nem találtam. A szubwoofert felhangosítva műanyagos hangja lett, ami ráadásul igencsak elkülönülve is szólalt meg. Ezt az Onkyo után elég kellemetlen volt hallgatni, hisz nála épp ezeket a történéseket pozitívumként éltem meg. Időközben pedig semmi sem változott. Sem a hangszórók, sem azok elhelyezkedése. (Ezt igazolja későbbi tesztalanyom is, mely szintén könnyedén birkózott meg ezzel a feladattal) A térhangja észrevétlen maradt TV nézés közben. Médialejátszóról lejátszott anyag esetében sem  javult a helyzet, de meggyőzőnek még DTS hangsáv esetében sem nevezném. A háttereim ugyan üresen próbáltak néha felvillanni, de mindezt eredménytelenül. Maximum hangos volt, de izgalmas, egységes nem. Ezek után még 2 napot töltött nálam. Eközben a mérést még egyszer lefuttattam, hisz tudtam, ezek a rendszerek hibázhatnak/hibáznak is. A végén rá kellett jönnöm, hogy ez nálam sokkal jobb már nem lesz. (Talán még egy mélysugárzó segített volna rajta, de ez már nem derül ki, legalább is nálam már nem.)

Ritkán történik meg hogy nem passzol egymáshoz az erősítő és a hangfal szett, de most ez lehetett.
Talán sosem derült volna ki, ha nem próbáltam volna idehaza.... Minden esetre kis hangszórókhoz jó szívvel nem fogom tudni ajánlani, csak ha azt meghallgatta az ügyfél, és tetszett neki. Mivel tesztem elején célomul tűztem ki, hogy megtalálom mindegyik erősítőnek a célcsoportját, így a vizsgálódást más helyszínen, más hangfalakon folytattam.

     Természetesen az otthon tapasztalt hangbéli pozitívumairól is szót kell ejtenem. Roppant mód élveztük ugyanis a zenei előadásmódját, amit a második zóna kimenetén nyújtott. Kellemes, nyugodt, meleg hangja szinte áldás volt az Onkyo 636 után. Végre nem csak a diszkó, és az elektronikus zene szólt otthon jól, hanem a hangszeres, élőzenék is. Ez ugyanis hozzánk, és az X2100-ashoz is közelebb áll. Egy sztereó rendszerrel persze nem hasonlítható össze, de úgy gondolom, hogy ezzel a legtöbb tulajdonos mégis elégedett lesz.

Reméltem, hogy bent a cégnél majd nagyobb hangfalakon, nagyobb térben, két mélysugárzóval megtámogatva mozis téren is jobban elkényeztet.

     Miután visszavittem az erősítőt, azt egy Castle Knight 4, 5.2-es hangfal szettre kötöttem. Ebben a hangfalakban 13cm-es hangszórók vannak, így nem terhelik meg a Denon közepesnek mondható, 500W-os tápját. Az 5.2 hangfal szett értéke 295000Ft, ami nem nevezhető túl drágának, de mégis odaszúr a nálánál néha kétszer nagyobb hangszóróknak is. Nagy kedvenc. Nem hiába, angol vér folyik furnérozott bőre alatt duzzadó ereiben. A szokásos bemérési folyamatot szintén megismételtem. Az Audyssey Dynamic EQ-t kikapcsoltam belőle, ahogy a Dynamic Volume-t is. Érdekes ez az Audyssey rendszer. Amint egy kis mélyet hall a hangfalakból, máris 40Hz-et állít be vágásnak, ami még igaz is lehet, de ebben az esetben elfogyna az erősítő ereje. Pont az a rész, ami a levegős, finom részetekért felelős. A mi feladatunk viszont az, hogy az erősítő előnyeit hozzuk előtérbe, és így nem lehet. A frontokat 80Hz-re állítottam, a centert 100Hz-re, még a háttereket pedig 120Hz-re. A mélysugárzó hangerejének szintjét 2dB-el csökkentettem, még a háttereket 3, illetve 4dB-el. Gyakorlatilag egyedül a távolsági értékekhez nem kellett hozzányúlnom.

Erre mondom én azt, hogy majdnem.

     A végeredmény azonban így már kedves volt számomra is. Az egész rendszer egységes puha otthonos hangzást kapott. Igazán jó volt hallgatni, bár az izgalmakat azért kerülte. Semmivel nem tudtam kihozni a sodrából. Magabiztosan teszi a dolgát, mellyel már hozza a tőle elvárható szintet, de ezt most nem negatív értelemben említem meg, mivel nem úgy unalmas, hogy irritáljon, épp ellenkezőleg. Azon vásárlók kegyeiért küzd, akik egy kiszámítható erősítőt szeretnének, mellyel nem szeretnék párjukat kiugrasztani az ágyból egy-egy zúzósabb akciójelenet alkalmával. Sajnos mivel érzelmeket sem közvetít igazán át, így ebben az esetben Ő egy romantikus film végén sem bújik majd hozzánk. Leginkább a 2 évvel előbbi AVR-2113-ashoz hasonlítanám hangban, mely hangzásvilágában hasonló tulajdonsággal bírt. Ez viszont nem jelent mást, mint hogy némi visszalépés történt dinamikában az előző AVR-X2000-hez képest, mely sokkal feszesebb, izgalmasabb hangkarakterrel rendelkezett. A sok plusz szolgáltatás, mint mindig, ezúttal is kissé a hang rovására ment. Mivel ezt a kategóriát az összehasonlító táblázatokban szerzett pontszámok hada tartja életben, ezért majd a vásárlók eldöntik, hogy mi az igazán fontos számukra. Végül kötnek majd egy számukra kevésbé fájó kompromisszumot.

Értékelés:

Pozitívumként említeném meg a készülék kezelhetőségét, a mellékelt tartozék mérőmikrofonos állványt, mely kedves gesztus. Nagyobb hangfalakkal párosítva egy hosszútávon hallgatható, egyáltalán nem fárasztó rendszert kapunk. Nyugodt szívvel ajánlható, hisz ismervén az átlag ember igényeit, onnan túl sok negatív kritika nem fogja érni, hacsak össze nem hasonlítják azt egy más, jól beállított rendszerrel. (Ez utóbbi is ritka) A zene mozi arány ezúttal is 60:40 amivel érdemes tisztában lenni, és ez alapján dönteni. Sok ember épp ilyen, picit eltolt arányokkal bíró erősítőre vágyik. A videó szekció támogatottsága, kalibrálhatósága igazán jövőbe mutató. Ez elengedhetetlen, hisz ezeket a jövőbeni szabványokat később biztosan használni fogjuk, mivel ezeket az erősítőket tulajdonosaik tapasztalataim szerint 10 évre vásárolják.

Negatívumként csupán a kisebb szatelites hangszóró szett kezelést hoznám fel, melyet otthon tapasztaltam. A többi hangbéli tapasztalat inkább csak jellegzetesség, nem negatívum, vagy hiba.

Továbbra sem tartom túl szerencsének, hogy ennyire a mérőmikrofonos rendszerre támaszkodnak a gyártók, mivel nélkülük sok esetben szinte vállalhatatlan/használhatatlan a készülék. Erre már az előző Onkyo tesztben is kitértem. Igaz, az Audyssey az egyik legjobb, a ma elérhető rendszerek közül, mely kis finomítással tényleg jó eredményt mutat fel. Költői kérdés: Ha már mindenáron csak így tudnak erősítőt gyártani, akkor az miért nem működik valóban úgy, ahogy kellene?

A készülék jelenlegi listaára 190.000Ft.

Köszönöm, hogy elolvasta az írásom.

A következő tesztalanyom a Yamaha RX-V677.

Végül egy kis kedvcsináló Denon AVR-X2100W promóciós videó:

Magyarországi forgalmazó:

Horn Distribution [HU] Kft

1191 Budapest

Ady Endre ut 28

tel. +36 1 347 00 20
fax +36 1 347 00 21

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A technikai adatok szerelmeseinek az alábbi táblázat ad némi kielégülést:

 MULTICHANNEL SURROUND

DTS HD Master / DTS ES / DTS 96/24
  o / o / o
Dolby TrueHD / Dolby Digital EX / ProLogic IIx
  o / o / o
Dolby ProLogic IIz
  o
Multichannel Sztereo
  o
Csatornák max. száma (preamp)
  7.1

 HANGZÁS JAVÍTÁS

Diszkrét Végerősítő
  o
Pure Direct
  o
Magas minőségű audio alkatrészek
  o
Audyssey
  MultEQ XT
Audyssey Dynamic EQ / Dynamic Volume
  o / o
Tömörített audio visszaállítás
  o

 HÁLÓZAT

DLNA hitelesített
  o (v1.5)
Veszteséges formátumok MP3 / WMA / AAC
  o / o / o
Veszteségmentes formátumok FLAC / ALAC / WAV
  o / o / o
FLAC HD 192/24
  o
WAV 192/24
  o
AIFF 192/24
  o
ALAC 96/24
  o
DSD
  o
Szünetmentes lejátszás
  o (FLAC, WAV, AIFF, ALAC, DSD)
Photo streaming (JPEG)
  o
AirPlay audio streaming
  o
Windows PlayTo / Windows8/RT kompatibilis
  o / o
Internet Radio (vTuner)
  o
Spotify*
  Spotify Connect
Kompatibilis a Remote APP-pal okostelefonhoz
  Android/iOS
Ethernet
  o
WiFi
  o
Bluetooth
  o

 HDMI

HDMI bemenetek hátoldali / előlapi
  7 / 1
HDMI kimenetek alap / zóna
  2 / -
Video konvertálás Analog -> HDMI
  o
Analóg-HDMI skálázás
  o (up to 4k 30Hz)
HDMI-HDMI skálázás
  o (up to 4k 30Hz)
GUI megjelenítés HDMI-n keresztül
  o
3D jeltovábbítás
  o
4k jeltovábbítás / skálázás / GUI megjelenítés
  o / o / o
4k 60Hz pass-through
  o
HDMI pass-through in standby mode
  o
Kép beállítás / Zajcsökkentés
  o / o
CEC
  o
DSD Audio képesség
  o (via Network)
Audio Return Channel
  o
Auto LipSync
  o

 MULTIROOM / CI

Multiroom zónák
  2
Zóna audio forrás: HDMI / opt, koax / Network, USB / analog
  - / - / o / o
Zone audio kimenet: hangsugárzó / preout
  o / o
IP vezérlés / RS232 vezérlés / Web vezérlés / App vezérlés
  o / - / o / o

 EGYÉB

Auto hangsugárzó beállítás mikrofonnal
  Audyssey MultEQ XT
FL kijelző
  1 line
Grafikus felhasználói interfész - GUI
  Advanced
GUI nyelvek
  9
Beállítási segédlet
  o
Firmware frissítés Hálózaton / USB-n keresztül
  o / o
Állítható keresztváltó
  o
Optimalizált basszus átirányítás
  o
Auto kikapcsolás
  o
Eco Mode
  o
Elalváskapcsoló
  o

 BEMENETEK / KIMENETEK

Kompozit Be / Ki
  2 / -
Komponens Be / Ki
  1 / -
HDMI Be / Ki
  7+1 / 2
Multi-Room Video Kimenet: Video / HDMI
  - / -
Analóg Be / Ki
  4 / -
Digitális Optikai Be / Ki
  2 / -
Digitális Koaxiális Be / Ki
  - / -
Multi-Room Kimenet: analog / digital
  1 / -
Többcsatornás Előerősítő Kimenet / Main Be
  o (0.2) / -
Subwoofer Kimenet
  2
Hangsugárzó csatlakozó: aranyozott csavaros / hagyományos
  - / o
Hangsugárzó csatlakozók száma
  7
Hangsugárzó A / B
  assignable
Bi-amp meghajtás
  assignable
Multi-Room hangsugárzó terminál
  assignable
Távvezérlő Be / Ki
  - / -
Hálózat: (IP-vezérlés / frissítés)
  o / o
Front bemenetek: Audio / Kompozit / Digital (Opt) / HDMI / USB
  - / - / - / o / o
USB Audio / Made for iPod / Works with iPhone
  o / o / o

 TECHNIKAI ADATOK

Végerősítők száma
  7
teljesítmény (6 ohm, 1 kHz, 1% 1 csat. hajtva)
  150 W
Teljesítmény (6 ohm, 1 kHz, 0.7% 2 csat. hajtva)
  125 W
Teljesítmény (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% 2 csat. hajtva)
  95 W
FM Tuner RDS-sel
  o

 ÁLTALÁNOS ADATOK

Elérhető színek: Fekete / Prémium Ezüst
  o / -
Rendszer távvezérlő
  RC-1192
Előre programozott / Tanítható / LCD kijelző
  - / - / -
Energia fogyasztás (W)
  500 W
Power Consumption No-Sound (Eco on / off) in W
  35 W / 75 W
Standby energia fogyasztás (W)
  0.1 W
CEC Standby energia fogyasztás (W)
  0.5 W
Network Standby energia fogyasztás (W)
  2.7 W
Maximum Dimensions (W x H x D) in mm
  434 x 167 x 339
Tömeg (kg)
  9.7 kg