Keresés

Yamaha YSP-3300 hangprojektor teszt 9

      Az eddigi soundbar és hangprojektor teszteket nyugodtan tekinthetjük bemelegítésnek, mivel most egy igazi profi készülék következik. Jelen tesztalanyunk szinte kompromisszum mentes térhangzást kínál, prémium anyaghasználattal és szolgáltatásokkal. 

     A hangprojektor története az idők folyamán szépen egybeforrt a Yamaha nevével. Ezt a kategóriát is ő hozta létre még 2005-ben. Akkor csupán még egyetlen modellel álltak ki a nagyközönség elé, de a folyamatos innováció és a TV-k egyre rosszabb hangminősége csak megerősítették a piaci pozícióját. A terjeszkedés egy modellel biztosan nem valósulhatott volna meg, így az egyes vásárlói igényeket is szem előtt tartva egy komplett modell sorozattal vannak már jelen.

 

     A legalsó szegmensben Soundbarokkal, majd 120eFt-tól már valódi hangprojektorokkal harcolnak elég eredményesen a vásárlók kegyeiért. A legkisebb hangprojektorukat az YHT-1400-ast nekem is volt alkalmam tesztelni, és filmnézésre az adott kategóriában elégedett is voltam vele. Akkor úgy éreztem, hogy szándékosan hagytak ki olyan dolgokat, amiket aztán a nagyobb készülékeikbe felhasználnak a későbbiekben. Jól éreztem.

     Ezúttal a zászlóshajó alatti modell jutott el hozzám. Már legalább 1 hónapja állt az üzletben, de mégsem üzemeltem be, mivel nem szerettem volna a többi tesztkészülékem eredményét befolyásolni vele.

A Harman/Kardon SB26 teszt befejeztével viszont már semmi sem állhatott közém, és az YSP-3300 közé.

     Batár nagy dobozban érkezett hozzánk. Egy komplett 5.1-es kompakt rendszer nincs ekkora dobozba csomagolva, mint ez. Egy szavunk sem lehet. Hiányérzet biztosan nem marad a vásárlóban, ugyanis már hazafele az üzletből érezteti, hogy a pénzéért a legtöbbet és legjobbat kapta. Hogy mennyi az az annyi? Fájni fog. Listaáron 380eFt.

Ennyi pénzért ugyan már egy tisztességes valódi (szatelit, lifestyle) rendszert is összerakhatnánk, de a Yamaha gondolt azokra is, akik bizony nem így gondolkodnak. Létezik ugyanis az a vevőkör, akik nem szeretnének, vagy nincs lehetőségük sok hangszórót elhelyezni a szobájukba/nappalijukba (az okait nem vizsgáljuk, de bárki tippelgethet), de a lehetőségekhez képest a legjobbat keresik. A pénz ebben az esetben mellékes.

     A legjobb itt Önmagában még kevés. Ezek az ügyfelek nem csupán kiváló hangzást várnak el, hanem egyszerű, kényelmes kezelést is, és a Yamaha itt sem hibázott. Hazahozatala után csatlakoztattam az elektromos hálózathoz a két eszközt, a mellékelt HDMI kábellel csatlakoztattam a TV-hez és a beltérimhez, a bemérő mikrofonjával átmértem a szobát és kész is voltam. Az egész művelet nem tartott tovább 5-10 percnél. Utólagos finomhangolást nem igényelt. A végeredmény tökéleteshez nagyon közeli. Akinek idáig megmutattam és kételkedett, azt rövid időn belül a rajongójává változtatta.

Most pedig menjünk bele a részletekbe, mivel az ördög mindig ott rejtőzik.

Ismerkedjünk meg a két eszközről közelebbről: A nagy doboz két egységet tartalmaz. Az egyik persze a hangprojektor maga, a másik a vezeték nélküli mélysugárzó. Ezen kívül pár apró kiegészítő, tartozék kapott helyet.

 

     Tartozékai közt találunk optikai kábelt, hálózati kábelt, egy USB kábelt és egy speciális vezeték nélküli iPhone dokkolót is (YIT-W12TX), mely a régebbi Apple készülékekkel működik együtt. (iPhone 4S-ig).

     Ezt az adaptert Yamaha YIT-W12TX típusú vezeték nélküli dokkolóként külön is megvásárolhatják a YAS-201 tulajdonosok, mivel lefele csak ezzel kompatibilis. Külön megvásárolva 54990Ft-ot kérnek érte, és speciel egy Bluetooth adapter pótló eszköznek kell tekinteni.(bár más technikán alapul)

 

     A telefonhoz csatlakoztatva a hangprojektort YIT bemenetre kell állítani, majd egyszerűen elindítani egy zenét. Teljesen automatikusan, rendben működik, mivel az az YSP-3300-as készüléken szólal meg.

 

     Számítógéphez egy mikro USB kábellel csatlakozik, mellyel ugyan azt érjük el, mint a telefonunkkal, vagyis vezeték nélküli zeneátvitelt biztosítunk a két készülék közt. (Ez nekem nem sikerült) Ez is fontos és minőségi tartozék, ahogy a távirányítója is. Az ugyanis nem egy átlagos darab. A Yamaha még az erősítőihez sem ad ilyen remek távvezérlőt. Kellően nagy, és minden funkciója elérhető vele. Az alja lecsúsztatható, ami alatt az egyes csatornák szintjét finomíthatjuk, a távirányító ismétlő funkcióját aktiválhatjuk, és az Eco módot választhatjuk ki.

 

     A sok gomb megléte itt fordítottan arányos a centersugárzón található gombok mennyiségével. Annak tetején csak a legfontosabb funkciókat helyezték el. (ki/bekapcsoló, hangerő szabályzó, bemenetválasztó) A bemenetválasztó gombokat le is programozhatjuk, így biztosan nem lesz más, aki azt véletlenül elnyomogatja pl takarítása közben. 

Az YSP1400-as bemutatójakor már utaltam rá, hogy a Yamaha középről kiindulva helyezte el a hangszórókat. Itt is ugyan így oldotta meg, csak ezúttal sokkal több hangszóró állt a rendelkezésre, így azok majd kiérnek a szélére. Épp csak akkora hely található a szélén a mélysugárzó mellett, hogy elférjen egy teljes értékű kijelző rajta. A kijelző mellett megkapjuk a szokásos ledes visszajelzőket is, mely a térhatás állapotát és a működés státuszát jeleníti meg számunkra.

     Számszerűsítve: A hangprojektor közepén 16db 2,8cm-es array hangszórókat láthatunk egy fém rács mögé rejtve. A fém rács védettséget ad számukra anélkül, hogy bármennyire is visszafogná azok magas hangjait. 500Hz-től felfele hivatottak megszólalni és egyesével 2W-os erősítő hajtja őket. Ezeket egészíti ki a széleken elhelyezett 6,5cm-es mélyhangszóró (2db), melyek az YSP-1400-as hangprojektortól eltérően immáron már felénk sugároznak 50W-nyi csatornánkénti energiát. Ezek a hangszórók 160Hz és 500Hz között munkálkodnak.

     Maga a soundbar (YSP-CU3300) szálcsiszolt, eloxált alumíniumból készült, így a minőségérzeten túl a rezonanciamentesség is megoldódni látszik. A mélysugárzók a kistestvérhez hasonlóan kissé megemelik a hangprojektort, így az elhelyezést is megkönnyíti, hisz ez alá szintén be tud csúszni a TV talpa. Amennyiben ez nem lenne elegendő, abban az esetben a tartozék kiegészítőkkel tovább növelhető a hangprojektor magassága.

     Aki falra szeretné rögzíteni, annak be kell szereznie egy Yamaha SPM-K20 Fali konzolt, melynek jelenlegi kiskereskedelmi ára: 24990Ft.

A hangprojektort megfordítva tárul elég a különböző aljzatok tömkelege.

2 optikai bemenet, 1 koaxiális digitális bemenet, 1 pár analóg RCA bemenet, 4 HDMI bemenet, melyhez 1 (ARC képes) kimenet is tartozik, továbbá egy mikrofon aljzat, mellyel a rendszer telepíthető pikk-pakk. A vezérlése történhet a saját infra távvezérlőjével, RS-232C-s porton keresztül, továbbá az Infra ki és bemenetek egyikén keresztül. Bluetooth hiányában az okostelefonos irányítás most nem játszik.

     A hangprojektor maximális áramfelvétele 60W, még a készenléti energiaigénye 0,5W és 2W közt van, HDMI vezérlés, és iPod Interlock csatlakoztatása függvényében. 

Az összeköttetése a mélysugárzóval vezeték nélkül, 2,4gHz-en történik. Késlekedés nem tapasztalható, azonnal úgy működik, ahogy az elvárható. (A készülék bekapcsolásakor azonnal bekapcsolódik, még kikapcsolásakor kikapcsolódik. Nem jel függő, mint a többi gyártónál)

     Bevallom, először csúnyán néztem a mélysugárzójára, hisz nem szeretem ezeket a vékony, oldalsó hangszóróval szerelt dobozokat. Na, ezután sem leszek rajongó, de mégis megtetszett benne valami, ami ezidáig a többi gyártónak nem jutott eszébe.

     Az NS-WSW160-as mélysugárzó ugyanis kétféle elhelyezést tesz lehetővé. Állítva, és fektetve egyaránt elhelyezhető, így egy túlságosan széles Tv állvány esetében annak egyik alsó erősítő polcára is, mivel a magasságát, és a többi méretét is egy erősítő szélességéhez igazították. Még a tömege is egy erősítőhöz tendál, ugyanis 9kg-ot nyom.

Ehhez a művelethez az alsó talpakat kézzel le kell csavaroznunk, és azokat az oldalán található előfúrt, menettel ellátott lyukakba csavarni.

     Ebben az esetben már nem oldalra, hanem lefele fog szólni a mélysugárzó, ezzel kiszámíthatóbb hangzást lehet elérni, ráadásul remélhetőleg közelebb is helyezhető ezáltal az a soundbarhoz.

     A mélysugárzó maximális áramfelvétele 70W, frekvencia átvitele 30Hz(?)-200Hz  közt van, dinamikus teljesítményét 130W-ban adták meg. A mélyhang keltésről egy 16cm-es mélysugárzó gondoskodik. Ezeket a technikai paramétereket érdemes némi fenntartásokkal kezelni, de legalább is egy +-10dB-es tűréshatárt figyelembe venni.

     Levinni a fejünket, vagy fellökni bennünket biztosan nem képes, de a célnak mégis tökéletesen megfelel. A kis méretbeli különbség végett (már ami a két eszköz mély-hangsugárzói közt van) tökéletes a szinkron. Fázishibákról sem tudnék beszámolni. Egy esetben sem éreztem külön dolgozni a mélysugárzót, de ebben biztosra veszem nagy szerepe volt a Yamaha 5 BeamPlus2 mérőmikrofonos kalibrációjának, mely megfelelően beállította annak késleltetését és hangerőszintjét.

     Visszatérve a kezdetekhez: Beüzemeltem a rendszert. Tényleg nem tartott sokáig, minden gyorsan és flottul ment. Egészen ledöbbentett, amikor a mérést végezte. Ott ültem a szoba közepén és csak kapkodtam a fejem. A súgó teszthangokat precízen választotta le magáról. Sztereóban kiszélesítette a teret. Kissé magasabbra felpozicionálva jelenítette meg kb. 1 méterre a bal és a jobb csatornát. A centert szépen a TV képernyőjére vetítette. A hátterek akár szólhattak volna a saját rendszerem hátteréből is. Hihetetlen, de ezek megoldották....

     Ezt a varázslatos térhangzást az ismerőseinknek is bemutathatjuk, ha aktiváljuk a készülék demo funkcióját, így a hangokat szépen körbe véve mutogatja (filmnézés közben is). Baromi látványos az egész, és anélkül tesztelhetjük a hangjait, hogy módosítanánk a beállításainkat.

Nagyon szimpatikus benne az, hogy kikapcsolt állapotában is képes átengedni magán a videó és hanganyagokat. Mindig az utoljára használt bemenetén aktiválja a HDMI Pass Trough funkciót.

 

     Egyetlen érdekes dolgot vettem észre a működésében. Ugye, én egy beltéri egységen keresztül nézem a televízió műsorokat. Bekapcsolva a hangprojektort, a CEC vezérlés miatt automatikusan TV bemenetre vált, miközben a beltérim képét mutatja a HDMI 1-es bemeneten. Ez mind szép és jó, de hangot ebben az esetben nem ad. Ahhoz át kell kapcsolnom HDMI 1-re. Amennyiben kikapcsolnám a CEC vezérlést, akkor ez nem jelentkezne, viszont nem is kapcsolódna ki automatikusan a TV-vel együtt.

     Mivel ez az utóbbi oly kényelmessé tette hogy nem is használtam a saját távvezérlőjét, így hát hagytam. Később a beltérit közvetlenül a TV-hez csatlakoztatta, így máris helyre állt a rend.

     A mindennapi használat során nagyon kényelmesnek tartottam a kijelző meglétét. Fehér színű pontmátrix megjelenítője egyszer sem volt zavaró. Minden körülmény közt jól olvasható maradt. A készülék menürendszerét viszont ide nem, csak a megjelenítő bal felső részén jeleníti meg. A megjelenítés átlátszó háttere nem takarja el az épp aktuális műsorszámot, ami mindenképp jó hír, ráadásul a hangot sem némítja le. A menürendszere egyszerű, átlátható, kényelmes, letisztult, mégsem olcsó DOS-os jellegű.

     A térhangzása sokkal jobb, mint amit vártam tőle. A gyári 10 Cinema DSP programot nem igazából használtam. Azok kb. annyira feleslegesek, mint az erősítőiben, bár ismerek olyanokat, akik használják őket.

    

     A térhang létrehozása oly intenzív, hogy oldalt állva rendesen érezni, hogy belénk ütközik a hátterek hangja. A számítógépem a Tv állványtól jobbra helyezkedik el, így a jobb első, és a jobb hátsó hangszórók is rendre rólam visszaverődve indirekt módon szólaltak meg. Ennél furcsább érzés kevés van. Szembe ülve vele a bemérési pont közelében viszont minden helyre kerül. Még sima sztereó jel esetében is érezhető a térhatás. Média lejátszóról meghajtva viszont ugyanúgy megtáltosodik, ahogy az eddigi Soundbarok is, csak épp másképp. Ez nem csak egyszerűen kiszélesíti a filmek hangját, hanem szépen elkülönítve precízen ábrázolja azokat ott és akkor, amint azt a hangmérnök eltervezte. Úgy megtelíti a szobát hanggal, hogy néha soknak is érezni. Rendesen töménynek tűnik, de összemosódottnak még ekkor sem. Valószínű, nem véletlen, hogy a gyár nem is ajánlja az 1,8m-nél közelebbi hallgatását. Ennél nagyobb távolságról lehet ugyanis azokat érdemben külön csatornaként megélni/átélni.

      Szóval a mozifilmeket valóban realisztikusan adja elő. Egyik hang sem nyomja el a másikat. Persze a méretet nem lehet meghazudtolni, így olyan teltséggel, mint a Harman/Kardon SB26 nem tud megszólalni, de hiányérzetünk mégsem lehet. Az A-B összehasonlítás amúgy is csak a tesztelők hobbija. Valójában soha, semmilyen körülmények közt nem fognak ők ketten összecsapni.

     Zenei előadásmódja némileg jobb, mint az YSP-1400 esetében, de rajongani ezért a funkciójáért mégsem tudok. Térhangzást ebben az esetben csak óvatosan lehet alkalmazni, mert gyakorlatilag hangszerekre szedi a zenét. Először azt hittem, hogy két rádió műsora keveredett. Roppant idegesítő volt. Végül rájöttem, hogy ezt ő csinálja. Sztereó, vagy BM sztereó módban viszont már nem szól bele. Sőt, az utóbbi választása erősen ajánlott, mivel ebben az esetben az array hangszórók is aktiválódnak. A magas hangok megjelennek, és némi teljesítmény többlet is felfedezhető.

     Bátran jelenthetem ki, hogy a filmek tekintetében bizony konkurencia nélkül maradt a mezőnyben. Ajánlom mindazok figyelmébe, akik nincsenek megelégedve az új nagyméretű lapostévéjük hangzásvilágával, és azt egyetlen készülékkel kiegészítve szeretnék a maximumot kihozni a helység akusztikájából. A Yamaha ebben maradéktalan társuk lesz. Egyszerű beállítási lehetőségével, és kezelhetőségével örömteli moziórákkal fog megörvendeztetni mindenkit.

     Amennyiben a továbbiakban lehetséges lenne a hangszórók méreteit növelni, úgy nagyobb méretű helységekben már egy komolyabb rendszerekkel is felvenné a versenyt. (nem beszélve a zenei teljesítményéről) Gyanítom viszont, hogy annak ára már sok milliós tétel lenne, ahol már biztosan nem érné meg gyártani. Ügyfeleim álláspontja az, hogy a hangprojektor ára semmiképp nem kerülheti el a TV készülék árát.  Egy prémium kategóriás tv készülék értékéhez képest viszont az YSP-3300-as kifejezettem olcsónak számít.

Kívánom, hogy mindenkiben legyen annyi kíváncsiság, hogy meghallgasson egy ilyet.

     Aki a nagyobb, YHT-4300-as modellt választaná, az pluszban egy USB aljzatot is kap, melyről tetszőlegesen zenéket tud lejátszani. Ezeken kívül beépítésre került egy FM rádió, és a hangszórók számát is növelték. Az YSP-4300-ban már nem 16, hanem 22db 2,8cm-es array hangszóró teszi a dolgát. Arányosan ugyan ennyivel nőtt a teljesítménye is.

Magyarországi forgalmazó:

Invitone Kft

1116 Budapest 

Temesvár u. 19-21. 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 1 205 3446

Telefon: +36 1 205 3447

Végül következzen a gyári bemutató videója, majd a technikai specifikációja:

 

TERMÉK LEÍRÁS

 

Teljesítmény 262 W
Hangszórók száma 18+1 mélysugárzó
Hangszóró átmérő 16x2,8 cm 2x6,5 cm
Subwoofer átmérő 16 cm
Dekóder Dolby True HD, DTS HD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital/DTS, Pro Logic 2
Bemérő mikrofon Igen
IntelliBeam automatikus rendszer beállítás
Távvezérlő Igen, Tanítható
Képernyőn megjelenő menü (OSD) Igen
4 K támogatás Igen
Deep Color Igen
X.V. Color Igen
3D támogatás Igen
ARC Igen
CEC Igen
CEC Igen
Auto Lip-Sync Igen
Csatlakozók RCA bemenet, Digitális koaxiális/optikai bemenet 1/2, HDMI 4be/1ki, Kompozit video bemenet 1be/1ki, Ipod dokk csatlakozó
Vezeték nélküli kompatibilitás - Yamaha vezeték nélküli jeladóval Igen (iPod/iPhone/iPad vagy Mac/PC opcionális YIT-W12 jeladóval)
Wireless Mélynyómó Igen
Méretek (szé x ma x mé) Központi egység:1002 x 86 x 161; mélysugárzó:145 x 446 x 371 mm
Tömeg Központi egység: 6,3 kg; mélysugárzó: 9kg
Opcionális Kiegészítők SPM-K20