Keresés

Harman/Kardon SB26 Soundbar teszt

     Már-már rutinosnak számítok a Harman/Kardon Soundbarok tesztelését illetően. Anno, a megjelenésekor pozitívan fogadtam az SB16-ost, majd utódját az SB30-ast már bíráltam a lekicsinyített mélysugárzója végett, miközben a centersugárzóját az egekbe emeltem. Titkon azt reméltem, hogy a két Soundbart erényeit egyetlen eszközben egyesítették.

    

     Mint minden tisztességes Harman/Kardon Soundbar, ez is két eszközből áll, melyeket külön dobozba is csomagoltak. A dobozuk hófehér, melyen termékmegjelenítés, márka, illetve típusjelzésen látható.

     A centersugárzó dobozában egy kis nejlon tasakba helyezték a tartozékait. Találhatunk egy kártya típusú távirányítót; két konzolt, mellyel a falra szerelést tudjuk elvégezni; hálózati kábelt a mélysugárzóhoz; egy 24 Volt-os tápegységet a center meghajtásához; két gumitalpat, amennyiben asztalon helyeznénk el; egy HDMI kábelt; egy optikai kábelt; egy Jack RCA kábelt és egy IR átjátszót. Huh. Még felsorolni is hosszú volt.


Nagy részéhez nem kell magyarázat, de két dolgot mégis kiemelnék. Az egyik a kompakt méretű távvezérlő, mely a szokásos kártya típusú.

Ami tetszik rajta, hogy a mélyhang szintjét direkt lehet vele vezérelni. A mérete formája miatt viszont mégsem kedvelem. Hála az égnek nem muszáj ragaszkodnunk hozzá. Lehetőségünk van ugyanis a TV-készülékünk egyes gombjainak rátanítása is, ezáltal az SB26 Soundbar be-, illetve kikapcsolása, valamint hangerőszabályzása a TV-készülék távvezérlőjével is lehetővé válik.

A mai modern korban akinek ez nem lenne elég, az az okos telefonjára letölthető alkalmazás segítségével is vezérelheti az SB26-ost. Az első Bluetooth kapcsolódás alkalmával rögtön fel is ajánlja részünkre ennek letöltését. Az alkalmazás képei itt láthatók.

     A kártya típusú távvezérlőn túl akad még egy érdekesség, mely szintén a készülék, illetve a TV vezérlésében nyújthat segítséget. Ez az eszköz nem más, mint az infra átjátszó. Bár az SB26 a falra is felszerelhető, a vásárlók többsége azonban mégis inkább TV-állványon helyezi azt el.
Sajnos a center méretének növelése miatt bekövetkező hangminőség javulás fordítottan arányos az elhelyezés könnyedségével. Oly nagy ugyanis a centersugárzó, hogy az nagy valószínűséggel kitakarja majd a televíziónk infra érzékelőjét és a megfelelő szög eléréshez esetleg fel kell állni. Ezek kiküszöböléséért született az Infravörös továbbító (Repeater), mely az SB26-os infra vevője által kapott jeleket továbbítja az átjátszón keresztül a mögötte található TV vevőjéhez.

     A Centersugárzó látszólag szinte teljesen megegyezik a régebbi SB16-os készülék központi egységével, de közelebbről megvizsgálva azért vannak apró változások. Az eltérés elsőre nem szembetűnő. A bemenetválasztó gombot lecserélték a Bluetooth bemenetválasztó/párosító gombra.

Bemenetet ennek hiányában automatikusan felismerve, vagy a különböző távvezérlők segítségével választhatunk.

     Kényelmi funkciói közt szerepel az automatikus kikapcsolás, mely 10 perc tétlenség (jel megszűnés esetén) kapcsolja le az eszközt. Kikapcsolt állapotában a telefonunkat kezünkbe véve az automatikusan bekapcsolódik és kedvenc zenéinket játssza le nekünk.

     Amennyiben az SB26 készülék automatikusan vált át készenléti üzemmódra, akkor a forrás bemeneteken történő audio jel észlelése esetén automatikusan bekapcsol. Az SB26 készülék az alábbi források esetén, (amennyiben azok azonosak a készenléti üzemmódra történő átváltást megelőzőkkel) szintén automatikusan fog bekapcsolódni: Optikai audio bemenet és Analóg audio bemenet.
Például, ha az SB26 készenléti üzemmódra történő automatikus átváltásakor a forrás bemenet analóg audio volt, a készülék optikai audio bemenetről érkező audio jel esetén nem fog bekapcsolni.

     A centersugárzóban két fektetett HKTS16-os szettben is használatos hangsugárzó található fektetett elhelyezésben. Ezt fogja közre az erősítő, és a márkajelzés. A magasfényű felső rész és a fém rács eleganciát kölcsönöz, mely hosszú ideje időtálló tud maradni.

     A leglényegesebb változásokat a hátulján találjuk, mivel az analóg és a digitális bemeneteken túl HDMI Repeatert is bele építettek. 2 HDMI bemenetet, és egy ARC funkcióval, és CEC vezérléssel ellátott kimenetet találunk. Összepárosítva a TV készülékemmel ARC csatlakozó híján csak a vezérlést kaptam meg. Részben. Egyedül a kikapcsolási funkciója működött. (Amikor kikapcsoltam a TV-m, akkor a Soundbar is kikapcsolt. Vissza nem. A TV hangszóróját sem kapcsolta le)

     ARC csatlakozós televízión viszont már más lenne a helyzet. Akkor elegendő a mellékelt HDMI kábellel csatlakoztatni azt az SB26-ot a TV HDMI ARC kimenetéhez. A hangvisszacsatoláson túl a TV képernyőjén a készülék információs kijelzője (OSD) is megjelenik.
(Amennyiben a TV-készülékén nem található HDMI ARC lehetőség, ahogy az enyémen sem, akkor az audio jel  továbbításához a TV-t és a hangprojektort a HDMI kábel mellett egy optikai vagy analóg kábellel is össze kell kötnünk.

Találunk a hátulján egy USB bemenetet, mely a szoftver legújabb átvitelére szolgál. A frissítést elvégezhetjük Bluetooth kapcsolaton keresztül is.

     Ezek tudatában rutinosan üzemeltem be. A mélysugárzót meleg váltásban cseréltem a JBL SB400-as mélysugárzóéval, mellyel szinte egy az egyben megegyezik. Ez nem véletlen, hisz a JBL, és a Harman/Kardon ha valaki nem tudná, egy cégcsoport égisze alatt tevékenykedik.

     Ugyan az a méret (365mm x 320mm x 320mm), anyaghasználat, bevonat, és szín. Vagyis mégsem teljesen azonos. Harman/Kardon-hoz méltóan sokkal visszafogottabb, kifinomultabb. A reflex nyílását ezúttal a hátsó felén vezették ki, ami konzervatívabbá tette külsejét.

     Az aljában található hangszóró méretét is megnövelték. 20cm helyett immáron egy 25cm-es mélysugárzó teszi a dolgát. Ezt már szeretem. Ez volt a legjobb dolog az SB16-os esetében is, így ismerős jóérzés töltött el.

     A mélysugárzó meghajtásáról egy 100W-os erősítő gondoskodik. Az erősítőn hangerő szabályzást lehetővé tévő potméter nincs, csupán egy alul áteresztő szűrő (LPF). Ezt szokás szerint a maximumra tekertem. Találhatunk még egy fáziskapcsolót és egy párosítást lehetővé tevő gombot is.

Működés közben:

     A HDMI csatlakozást elhagyva optikai kábelen keresztül hallgattam 2 héten keresztül. Várakozásaim részben beigazolódtak. Minden pontban erősebb, mint a JBL SB200-as soundbarja. A nagyobb centersugárzó természetesebben, nyugodtabban, tisztábban szól. Látszik, hogy mindent erőből és nem technikából old meg. Gyakorlatilag ugyan ez a helyzet a mélysugárzójával is. Kevésbé nyomulós, rendkívül szépen észrevétlenül teszi a dolgát.

     Erőben messze túlteljesít mindenen. Zenei csatornát hallgatva gyakorlatilag nem értettük egymás szavát, akkorát szólt. Mindezt természetesen torzítás nélkül. Ez a készülék a Soundbarok csúcsa!

     Filmeket nézve rajta sem csalódtam. A külső mélysugárzó egészen halkan is belesimul a rendszerbe. Nem akarja művien teltté tenni azt, inkább csak kiegészíti, így egy sajátos, természetesebb karaktert kölcsönöz részére. A jó rendszerek alapja is hasonló. Rendkívül hasonlít a Harman/Kardon régi HS200-as rendszeréhez, mely szintén egy 2.1-es rendszer volt. Igaz az még külön alkotóelemeire volt bontva. Volt benne DVD és rádió is. Abban az időben pedig még hírből sem hallottunk a Soundbarokról. A térhangzásáról megosztó a véleményem, ugyanis ez jel függő. Dolby jel érkezésekor megtáltosodik, még normál, gyengébb minőségű sztereó jel esetében simán csak jól szól. Nagyobb térben jobban érzi magát. Az üzletben 30m2-en jobb térhatást produkált, mint nálam a szobában. A surround bekapcsolásával egyébként kissé megemeli a magas tartományt, mellyel a tér is látványosan kiszélesedik. Zenéknél ez sok, ezért ekkor célszerű ezt kikapcsolni belőle. Kellemesen tekintek vissza a Harman Volume-re, melynek köszönhetően a dinamikatartományt össze lehet nyomni, így a nagyon halk és az intenzív hangokat is egy szintre tudjuk hozni 3 lépésben. Egyik este sem kellett ezáltal halkítanom és hangosítanom, mert zavaró lett volna.

A hangja egyértelműen a legjobbak közt van, de nekem az SB400 után mégis kicsit hiányérzetem volt. No nem hangban, mert abban sokkal jobb, inkább méretben. Az Sb400-as centersugárzója ugyanis sokkal légiesebb, ami a mai trendeknek sokkal inkább megfelel. Nehéz döntés hárul így azokra akik a két készülék közül akarnak választani.....

TERMÉK LEÍRÁS

 • 4 középsugárzó (75mm), 2 magassugárzó (25mm)
 • 2 x 30W teljesítmény
 • Átviteli tartomány: 38Hz – 22kHz
 • 100 Wattos vezeték nélküli mélnyomó
 • Bluetooth csatlakozásDolby Digital dekóder
 • 2db HDMI bemenet, 1db HDMI kimenet ARC-vel
 • 1db Digitális optikai és 1db sztereó analóg bemenet
 • Remote app vezérlés (iOS, Android)
 • Falikonzol

Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm)

 • Sound Bar: 110mm x 920mm x 89mm
 • Mélynyomó: 365mm x 320mm x 320mm

Tömeg (csomagolás nélkül - kg)

 • Sound Bar: 3.6kg
 • Mélynyomó: 15kg

Magyarországi forgalmazó:

Invitone Kft

1116 Budapest 

Temesvár u. 19-21. 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 1 205 3446

Telefon: +36 1 205 3447