Keresés

Tangent Ampster Bt- A kis mindenes 2 csatornás

      Pár nap, és végérvényesen nyakunkba szakad a nyár. A jó idő megérkeztével egyre többen keresnek meg bennünket többek közt kültéri hangosítással kapcsolatban, hisz mindenki több időt szeret ilyenkor kint tölteni, és hát nem mindegy, hogy mindezt milyen komfortérzetben teszi.

      Az időzítés tehát nem is lehetett volna megfelelőbb ahhoz, hogy jelenlegi játékszeremet bemutassam, mint egy afféle  hiánypótló eszközt. Na jó, azért vannak hasonló eszközök a piacon, kb kétszer ennyiért. A kíváncsiságomat pontosan ezért, vagyis az ára, és a tudása miatt keltette fel.  Nem is tehettem mást, mint szétszedtem, szemügyre vettem, meghallgattam, és most leírom a vele szerzett tapasztalataimat.

      A Tangent Audio hifis körökben már egyáltalán nem ismeretlen név, hisz olyan termékeket tett már le a Dán gyártó az asztalra, mint az EXEO erősítő sorozat, EVO, vagy éppen a Clarity hangfalcsalád. Maga a Tangent nevet anno az Eltax hangfalak prémium termékeinek szánták, de végül 2008-as kivásárlásával független márkává avanzsálódott. 

Ettől a fiatal skandináv gyártótól érkezett tehát tesztpéldányom, az igencsak kellemes hangzású Tangent Ampster Bt.

A Tangent Ampster Bt egy kompakt méretű sztereó erősítő, mely vezeték nélküli (Bluetooth) zeneátvitelre képes, továbbá az analóg kimenetein felül optikai digitális bemenetet is tartalmaz. Ezek azok a tulajdonságok, melyek igencsak vonzóvá teszik.

     Egy erősítőhöz képest apró, de igényes csomagolás fogadott. Igyekeztek már a csomagolásán nyomatékosítani hovatartozását, hisz konkrétan a Dán nemzeti zászlót jelképezi a doboz teteje. (A gyártás természetesen ettől függetlenül kínában történik) Jobb alsó részén pedig a Tangent aktuális logója csodálható meg. Körben a doboz oldalán gyakorlatilag a készülék teljes tudásszintje feltüntetésre kerül, így kevés kérdés merülhet fel.

Kibontva magán az eszközön kívül egy rendkívül csinos, és ergonomikus távirányítót és egy piskótacsatlakozós tápkábelt találunk.

Az erősítő teljes mértékben fémből készült. A teteje és az oldala egy préselt lemezből, ahogy az alaplapja is. Az előlapja viszont szálcsiszolt alumíniumból, mely eloxálással fekete árnyalatot kapott.

     Maga az előlap rendkívül letisztult. A négy sarkán az előlapot rögzítő csavarokat látjuk. Bal alulra került a Bluetooth logó, mellyel tudatosítja a szemlélődőnek az egyik legjobb tulajdonságát. Kicsit feljebb kezdődnek az állapot, és egyben a bemenetválasztó visszajelző LED-jei. A hangerő szabályzó előtt pedig már csak a távirányító infra érzékelője pillantható meg.

     Felmerülhet a kérdés, hogy az erősítő kezelése így csupán csak a távirányítójával lehetséges? Természetesen nem, csak itt is a jól bevált multifunkcionális gombot vetették be. A hangerő szabályzót 3 másodpercig nyomva tartva ki, és be lehet kapcsolni az erősítőt.  Egyszer megnyomva pedig a bemenetek közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt.

     Kikapcsolt állapotban a bal szélső LED piros színben világít. Mindezt kellően diszkrét ahhoz, hogy este ne világítsa be este a szobát, így egyáltalán nem zavaró. Bekapcsolva az erősítőt viszont először átvált egy pillanatra narancssárga színre, majd átkapcsol arra a bemenetre, mely utoljára aktív volt, vagy most került kiválasztásra.

     A tervezők itt is az ésszerűségre törekedtek, hisz a Bluetooth bemenetet kék színnel, még a másik hármat zölddel jelölték, pontosabban ilyen színnel jelzi vissza számunkra az állapotjelző LED.

     A hangerő szabályzást is lehetővé tevő multifunkcionális gombot egy imbusz csavarral rögzítették, így az leesni egész biztosan nem fog a helyéről. A hangerő szabályzó/bemenetválasztó végtelenített, így megszakítani nem lehet. Apró, kb 2mm-enkénti barázdák jelzik nekünk némán vissza a hangerő adagolását, amennyiben nem csupán a fülünkre hagyatkoznánk.

     Megfordítva az erősítőt bal oldalon egy kihajtható Bluetooth Antennát láthatunk, ami mellett közvetlenül egy vonalszintű RCA bemenetet, egy mono subwoofer kimenetet (Aktív mélysugárzó csatlakoztatását teszi lehetővé), egy 3,5mm-es AUX bemenetet, és egy optikai bemenetet találunk. Utóbbi szintén kuriózumnak számít ebben a kategóriában, hisz nagyságrendileg ilyen áron kapni egy használható DAC-ot. A Beépített DAC-nak (Digital Analog Converter) köszönhetően ráköthetjük az LCD TV-t is, melyeken sajnos évek óta nem találunk már vonalszintű kimenetet. Akit nem érdekel a TV, az valószínűleg egy CD lejátszót csatlakoztat majd ide.

     A bemenetek mellett a hangfal kimenetek láthatók. Ezekből egy párat találunk, mely fémből készült, és banándugót is fogad. A sajtófotókon elég olcsónak hat, de élőben nem annyira oxidált, így minőségi benyomást kelt. Mellette közvetlenül a betáplálást megoldani hivatott 230V-os úgynevezett piskóta aljzat található, tehát nem külső adapterről üzemel, mint pár hasonló megoldás. A tápkábel így tetszőleges hosszúságúra, színűre, vagy minőségűre cserélhető tetszés szerint. Végül a tápcsatlakozó mellett a főkapcsoló zárja a sort.

 

Maga az erősítő felépítése egész tisztességes.

     Mielőtt a működésére térnék át, beszélnék egy kicsit a távirányítójáról. Először is becsülendő, hogy nem egy távirányító katalógusból rendeltek hozzá egy két centes példányt, hanem terveztek hozzá egyet. Megjegyzem már az első verziónak is örülni kell ennyi pénzért, bár ezt helyettesíthették volna akár egy okostelefonos alkalmazással is.

     Szóval a távirányítóját szerettem talán a legjobban. Kényelmes, nagyon szép, funkcionális és logikus. Legfelül teljesen elkülönítve találjuk a ki/bekapcsoló gombot. (Természetesen ennek lenyomására azonnal reagál a készülék. Nem kell itt a 3mp-es szabályt alkalmazni) Alatta a másik két, valószínűleg legtöbbet használt bemenetválasztót találjuk, vagyis a Bluetooth, és az optikai bemenetet.

     Az ezek alatt lévő gombok tovább erősítik bennünk a kiváló távirányító ez érzést, hisz tökéletes ergonómiával alakították ki az egyes funkciókat. Amennyiben nem néznénk rá, akkor is kapásból így használnánk. Felfele a hangerőt növelhetjük, még lefele csökkenthetjük. Jobbra, és balra a Bluetooth-on csatlakoztatott okos eszközünkön válthatjuk a zeneszámokat, még középen a némítás gomb tölti ki a helyet. 

Alatta szimmetrikusan a másik két analóg bemenetválasztó gomb került, vagyis a Line, és az Aux. A sort legalul pedig egy Play/Pause, vagyis egy indítás megállítás gomb zárja, mely szintén Bluetooth vezérlés részét képezi.

A vezérléssel nemcsak a telefonon található zenéket léptethetjük, hanem még az Internetrádió adóit is képes váltani. Működtetése egy CR2025-ös gombelemmel történik, mely behelyezésével kissé meggyűlt a bajom. (Nem tudtam elég gyorsan feltenni a hátlapot)

A távirányító gyakorlatilag képes 180°-ban is működni, vagy akár a falról visszavert jelekkel is, így nem szükséges közvetlenül a készülékre irányítanunk azt.

     Használatát három hangfallal próbáltuk ki. Bent a cégnél valószínűleg az első számú felhasználási módja miatt egy kültéri hangfalra, egy Magnat Symbol Pro 160-ra kötöttük rá. Gyakorlatilag szabad térben egy medence mellett még egy kisebb buli hangerőt is el lehet vele érni. (Plusz subbal meg pláne) Egyáltalán nem érződött gyengének tehát. Egy polcsugárzó méret, és kültérre tervezett minőség viszont ugye nem számít kihívásnak, így egy Heco Music Style 500 álló hangfalra kötöttük rá. Megdöbbenésünkre még maximális hangerőn sem esett szét a hangkép, és nem kezdett el torzításba az erősítő. Hangképe egész kiegyensúlyozottnak tekinthető. A tere is kiváló, szépen betölti a hangfalak közti teret. Ennél többet nem is várnék tőle, vagyis nem kívánnék rámutatni az egyes zenészekre, hisz nem is olyan zenékkel próbáltuk főleg.

     Az ilyen apró erősítők a legtöbb esetben inkább a közép-magas hangokat firtatják, de ez az erősítő inkább a dögösebb, teltebb hangot preferálja, ami bizony kellemesebb, mint a látszólagosan mindent feladó labilis hangok.

A Bluetooth hatótávja 10m, ami még egy 38cm-es Poroterm falon keresztül is stabilan működött. Ez egy igen fontos tényező, amennyiben kintről vezéreljük az erősítőt. 

Idehaza is az álló hangfalaimra kötöttem, melyet szintén elég tisztességesen meghajtott. Párom is meglepődött rajta, hogy egy ekkora pöttöm erősítő mire is képes. Idehaza már finomkodtam is vele, hisz egy nyugodtabb környezetben, jó hangfalakon biza erre is képes.

Működése viszont vetett fel bennem kérdéseket, esetleges fejlesztési ötleteim lennének vele kapcsolatban a tervezők fele. Az egyik ilyen dolog, hogy az erősítő kikapcsolását követően a telefonom még mindig rá van csatlakoztatva, így a média tartalmaim mindaddig némán játszódnak le rajta, még ki nem kapcsolom a Bluetooth-t (A telefonon), vagy be nem kapcsolom az erősítőt. (Utóbbi esetben késlekedés nélkül megszólal rajta)

Jó, és logikus lenne tehát, ha média észlelése setén bekapcsolna az erősítő, így akár el is lehetne rejteni, vagy legalább lehetőség lenne távolról is bekapcsolni azt. (Kikapcsolt állapotban is csatlakozhatunk most is a készülékre, tehát ez elvileg valamelyest elő lehet készítve benne)

A hangerő szabályzó ugyan úgy működik, mint  minden más Bluetooth eszközön, vagyis a telefon, és az erősítő egyaránt befolyással bír egymásra.

Ez a pár nap, még velem volt, elég volt arra hogy megkedveljem ezt a kis erősítőt. Egy pillanatig sem éreztem, hogy ez egy ilyen kedvező árú erősítő. (Az Tangent Ampster ebben a pillanatban 47500Ft-os árcédulával büszkélkedhet. Az ép aktuális ára itt található) Kellemes, meleg, szórakoztató hangja úgy gondolom, hogy sok örömet szerez még tulajdonosainak. A nyár elteltével pedig remek szolgálatot teljesíthet egy  gyerek vagy dolgozószobában, ahol is kihangosítható vele a Youtube és a zene a tabletről. Helytakarossága végett pedig a PC-s felhasználók figyelmét is felkelti minden bizonnyal.

Tangent Ampster BT sztereó erősítő

Műszaki adatok:
Teljesítmény: 2x50W
Frekvencia átvitel: 20-20.000 Hz
Beépített Bluetooth 4.0 adapter
Beépített 192kHz/24 bit DAC konverter
Optikai bemenet: igen
Analóg RCA bemenet: igen
3,5 mm Jack bemenet: igen
Mélysugárzó kimenet: igen
Aranyozott hangsugárzó csatlakozók
Lecsatolható tápkábel
Üzemi/Készenléti fogyasztás: 120W/0,5 W
Távvezérlő: van
Méretek: 190x139x52 mm
Súly: 1,3 kg