Keresés

Onkyo TX-RZ900 Házimozi erősítő teszt

  Az idei évre az Onkyo valami igazán nagyot szeretett volna húzni a közép felső kategóriában, így egy teljesen átdolgozott erősítő családot mutatott be. A megújult külsőn és belsőn túl, teljesen új típusszámokat viselnek. A megszokottnak számító TX-NR megnevezést ezentúl TX-RZ jelölés váltja fel.

 Az új megnevezéssel két készülék mutatkozott be a TX-RZ800-as, és a TX-RZ900-as.

A TR-Z800-as közvetlenül váltja a most futó rendkívül sikeres TX-NR838-as modellt. A TX-RZ900-as kissé a TX-NR1030 alá ékelődött be. (Hisz az már 11 csatornás) A külföldi oldalak mind kiemelt figyelmet szentelnek ennek a párosnak. Néhányan már most ódákat zengenek róluk. Bevallom, nekem már a 838-as is tetszett, így ha tudnak ettől a modelltől érdemben előrébb lépni, akkor én bizony rajongó leszek. Az az erősítő ugyanis szerintem egy nagyon élvezetes mozi hangot tett le az asztalra.

Mindenki tudja, hogy az Onkyo idén felvásárolta a Pioneer szobai üzletágát, így a Pioneer mérnökei is besegíthettek már a fejlesztésbe, és ugye mozi kérdésekben ott sem kellett a szomszédba menni. Amennyiben ezekben a készülékekben sikerült egységesíteni a két hangzásvilág legjavát, akkor a világon sok rajongóra tehetnek szert. 

Az időzítés talán épp időszerű volt. Négy év telt el ugyanis a stílusváltás óta. No, nem mintha az előző külső szégyellnivaló lett volna, de az újdonság ereje mindig pozitívan hat.

Sokat vacilláltam, hogy melyik készüléket is rendeljem le. Hiába "stipistopiztam" le még a megjelenése előtt, mégis úgy tűnt, hogy késni fog az egyik típus. Végül mindkét modell megérkezett, azonban a TX-RZ800-ból valamilyen oknál fogva az első szállítmánnyal csak ezüst színű érkezett be. Mivel a hazai forgalom 95%-át a fekete szín adja ki, így inkább választottam a nagyobb TX-RZ900-as modellt fekete színben. Ezúton is köszönöm a magyarországi forgalmazónak, az AIDA Audio Kft-nek.


     Megérkezése után izgatottan bontottam ki, hogy milyen is lehet élőben. Méretes dobozából nem könnyű mondjuk kiemelni, hisz a védettségéül szolgáló hungarocell két oldalról teljesen körbeöleli a készüléket. Okosabbak ezt négy részre osztva tervezik meg, így még a készülék kiemelése előtt eltávolítható a tetejéről a két védő elem, ami után már könnyedén hozzáférhetővé válik az erősítő.

     Amint végre sikerült épségben kiemelni ezt a gyöngyszemet, minden bosszúságunk elszáll. Érdekes, hogy élőben teljesen más hatást kelt, mint képeken. A sajtófotókon még a régi Yamaha Z szériára hajazott, de láttam benne némi Sony-s beütést is. Ezekkel ellentétben viszont élőben teljesen egyedinek hat. Mindig meglep, hogy ebből az egyszerű négyzet előlapból mennyi más/egyedi forma hozható ki.

     A formavilág elemzése után a tartozékait említeném meg. Csupán a szokásos AccuEQ bemérőmikrofont, egy távirányítót és a hozzá tartozó elemeket, és antennákat kapunk, mely az AM, és FM vételhez szükséges. Ezen kívül a gyári leírások találhatók a csomagolásban. A magyar nyelvű használati útmutató, és a hazai garancialevél ezúttal is külön került mellékelésre a visszaélések elkerülése végett.

     Az előlapja mint látszik teljesen megújult. A felső kategóriát megidézve az alumínium anyaghasználat, és a lenyíló előlap sem maradhatott el. A hangerő szabályzó az eddig megszokott kijelző síkjától jócskán lejjebb került. A bemenetek választógombjai szintén új helyen, a hangerő szabályzó felett kerültek elhelyezésre. A túloldalra a bekapcsoló gomb alá a Pure Audio módválasztó került. Legalul pedig a térhangzás, és a hangszínszabályzó nyomógombjai, még állításukért a két retró feelinget árasztó tekerős potméterek felelősek.

    A lenyíló alumínium ajtó mögött pedig a szokásos aljzatokat találhatjuk, úgy mint a HDMI bemenetet, a mikrofon aljzatát, valamint a fejhallgató kimenetét. Ezen kívül a teljes körű kezelést biztosító menügombokat.

Az előlapjánál a legfontosabb rész a végére hagytam. A felhasználók imái ugyanis meghallgatásra találtak, így visszakaptuk a kétsoros kijelzőt. A színvilágát tekintve nem változott. A fekete variáns továbbra is zöld megvilágítású, még az ezüst fehér megvilágítást kapott.

      Az előlapjánál nem sokkal marad el külsőre a hátulja. Tényleg öröm megfordítani. A legjobban talán az átlátszó műanyag banándugót is fogadni képes hangszóró aljzatok viszik el a Show-t. Ez talán a legnagyobb különbség, hisz a ki, és bemenetekből ezidáig sem volt hiány. HDMI bemenetekből 7db-ot találunk a hátulján, még egyet az előlapon. A rugalmas felhasználási mód miatt kimenetből is mindjárt kettő található rajta.A digitális bemeneteket illetően 3 optikai, és két koaxiális bemenettel is felszerelték  a készüléket. Az arány tehát itt változott a 838-hoz képest.Az analóg bemenetek száma is nőtt, számszerűen kettővel, így abból már 9 sztereó párral dolgozhatunk.

     Analóg kimenetekből is van néhány. Találni rajta 7.2 vonalszintű kimenetet, mellyel az aktív mélysugárzók, illetve az esetleges külső végfokok táplálhatók meg jellel, de a 2., illetve a 3. zóna is tovább erősíthető, amennyiben a mozizásra felhasználtuk volna az összes  rendelkezésünkre álló végfokunkat.

A komponens video bemenetek számát idén még kettőre növelték, még a kompozit videó bemenetekét már egy darabra mérsékelték.

Phono bemenetet a nagy érdeklődére tekintettel benne hagyták, hisz valóban meglepően sokan tértek vissza erre a formátumra.

Persze a hálózati rész is ki van találva. A tápkábel cserélhető a LAN hálózat pedig egyenesen el is hagyható (Pedig van rajta), hisz találni a hátulján két kihajtható Wifi antennát. 

A vezérlése történhet RS232-es porton, ahogy akár 12V-os trigger bemeneten keresztül is. 12V-os trigger kimenetet is tartalmaz a gép, mellyel pl motoros vetítővászon, aktív mélysugárzó is vezérelhető. Amennyiben az erősítőt nem látható helyre építenénk, de ragaszkodnánk az infra távirányítóhoz, akkor annak érzékelőjét ki is vezethetjük. Az antenna szekciókon kívül nem maradt más, mint egy töltésre is szolgáló USB bemenet.

"Halljon meg minden apró részletet, éljen át minden élményt!"


     Igen, ezzel a szlogennel promotálják a gyáriak a készüléket, ami már így elsőre is igencsak sokat mondó. Mondom én, hogy a jó marketinghez bizony érteni kell, hisz az is egy szakma.

     Minden esetre élmény már maga a külső is, amivel bír. A vastag alumínium előlaptól az aranyozott hangsugárzó csatlakozó aljzatokig a TX-RZ900 minden szerkezeti eleme egy közös célt szolgál: A hang minél tökéletesebb élvezetét, legyen az fekete lemez, vagy a legújabb, objektum alapú mozifilm hangsáv(DTS X). Minden szerkezeti elemét a referencia minőség igényével válogatták össze, a kézzel tekercselt toroid transzformátortól a masszív audiofil minőségű kondenzátorokig, hogy lélegzetállító tisztasággal és pontos időzítéssel tudja a hangokat megszólaltatni.

VLSC™ a zajtalan hangfeldolgozás érdekében

Az Onkyo által kifejlesztett vektorlineáris jelalakformáló áramkör (VLSC, Vector Linear Shaping Circuitry) a jel-feldolgozás után helyreállítja a jelalak eredeti hullámformátumát. A hagyományos szűrőkkel ellentétben a VLSC teljesen eltüntetni a D/A jelátalakítás során keletkezett impulzuszajt, ennek eredményeként minden eddiginél magasabb hűséggel reprodukálja az eredeti jel hullámformáját.

     Az egyedi fejlesztésű vektorlineáris jelalak formáló áramkörök (Vector Linear Shaping, VLSC™) használatával ez az egyedi, erős áramokkal dolgozó erősítő kapcsolás lenyűgözően erős, de mégis torzításmentes, dinamikus hangzást biztosít.

 

Egyedi toroid transzformátor és erősáramú erősítő áramkörök az alacsony frekvenciás hangok erőteljes megszólaltatása érdekében

70 éves erősítő és egyéb igényes szórakoztatóelektronikai készülék építési tapasztalatuk felhasználásával úgy alakították ki a TX-RZ900-as készüléket, hogy az akár 5 Hz-es mélyfrekvenciás jeleket is megfelelő energiával és dinamikával tudja megszólaltatni. Ezzel az erősáramú erősítőnk a hangsugárzókat is jobban ki tudja szolgálni, így precíz, dinamikus megszólalást eredményez.

Ezzel a teljesítménnyel a méretesebb hangfalakat is gond nélkül ki képes szolgálni.

Fáziseltolás nélküli erősítő az életszerű hangleképezés érdekében

      A szélessávú erősítési technológia (Wide Range Amp Tech-nology, WRAT) megakadályozza a fáziseltolást azáltal, hogy a fázisváltási pontot a hallható frekvencián túli határra tolja ki. A fáziseltolás nélküli erősítés szokatlanul tiszta, jól fókuszált, életszerű megszólalást biztosít.

8 HDMI bemenet (ebből 1 az előlapon) / 2 HDMI kimenet 4K ultra HD / HDCP 2.2 támogatással / 4:4:4 színtérrel

Mindegyik HDMI be- és kimenet támogatja a 4K/60 Hz, valamint a HDCP 2.2 rendszert az Ultra-HD digitális adatfolyamok kezeléséhez és a következő generációs adások vételéhez.

     A készülék kezelni tudja az ismert vezeték nélküli kapcsolati módszereket és a legújabb, a 60 kocka/perc UltraHD videókat és a 4:4:4 színteret is támogató HDMI® aljzatokkal van felszerelve.

Párhuzamos ellenütemű erősítés háromfokozatú Darlington kapcsolással

A párhuzamos ellenütemű erősítés a frontcsatornákon alacsony impedancia mellett is azonnali nagy áramokat biztosít a csatlakoztatott hangsugárzók meghajtásához. A háromfokozatú Darlington kapcsolás az ebben az osztályban példátlanul erős áramot és hatásfokot biztosít a hangsugárzó kimeneteken.

DTS-X™ kompatibilitás és Dolby Atmos® támogatás

A DTS-X és a Dolby Atmos a következő generációs objektumorientált térhangzású hangkeverési és térleképezési technológia. Az ebben a hangformátumban kódolt műsoranyag megszólaltatásához a mennyezetbe épített, vagy oda sugárzó hangsugárzókat is használunk. Ezzel a korábbiaknál is természetesebb hangzással kelthetőek életre a jelenetek kísérő hangjai.

THX®Select2™Plus referencia minőségű hang

 

A THX tanúsítvány garantálja a testes, alacsony torzítású hangzást az otthonában, majdnem úgy, mintha moziban ülne. A THX Select2 Plus minősítésű készülékek  akkor szólnak igazán jó hatásfokkal, ha a hallgató szék és a vászon, vagy a képernyő között legalább 3-4 méter távolság van, és a helység térfogata nem haladja meg az 56,6m3 levegő mennyiséget.

Csúcsminőségű 384 kHz-es/32 bites D/A jelátalakító

Az egyedülálló, zajszegény és éterien tiszta hangzást biztosító szűrőtechnológiával jellemezhető csúcsminőségű Asahi Kasei AK4458-as digitális/analóg jelátalakító elektronika segítségével a digitális felvételek minden formátumát magával ragadóan kifinomult hangzásban élvezheti.

Beépített Wi-Fi® és Bluetooth csatoló Spotify, DLNA és AirPlay támogatással

Szinte bármely digitális audió forráskészülékről, okostelefonról, táblagépről, vagy PC-ről indíthat digitális adatfolyamot a házimozi rádióerősítőre és azon szólaltathatja meg a műsort erőteljes, tiszta, nagy teret adó hangzásban. A készülékre előre telepített Internetrádió és digitális adatfolyam kezelő szolgáltatások közé tartozik például a Spotify és a Deezer is. Idén először az Onkyo összes hálózatképes házimozi erősítője el van látva az Apple féle Airplay zene átvileli szabvánnyal, mellyel wifi-n keresztül lehet iPhone-ról, vagy iPad-ről zenét lejátszani wifi-n keresztül. 

Egyszerre két helyiségben is 4K videó műsort élvezhet

A második HDMI kimenethez egy másik helyiségben lévő megjelenítő eszközt csatlakoztathat, így ott is az AV rádióerősítőhöz csatlakoztatott média lejátszóról érkező 4K és 1080p videó tartalmakat nézhet. A folyamatot akár az okostelefonjáról is vezérelheti.

Ha már szóba esett a vezérlés. Ennek is több alternatívája van.

Vezérelhetjük saját távirányítójával, RS232-es porton keresztül, ki-bekapcsolhatjuk 12V-os Trigger feszültségvezérelt jellel, vagy a legújabb trendeket követve okostelefonunkról,

IOS alkalmazás

vagy a számítógépünk böngészőjén keresztül.

 

     Menürendszere a kisebbik, TX-NR646-os modellével egyezik meg. Ez a letisztult menürendszer átlátható, könnyen kezelhető. Az egyik legjobb, és legátgondoltabb a piacon. 

A hangfalak konfigurációja rendkívül egyszerű. A bemérő rendszere viszont most nem hozott olyan jó eredményeket, mint a 838-asnál. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne tökéletesen beállítani, hisz ezt többször is megtettem, sőt.

     Két, teljesen más karakterű hangfal szettel is kipróbáltam. Az első hangfalszettnek a jelenleg nagyon kedvező áron beszerezhető középkategóriás Magnat Quantum 675-öst választottam. A hangfalak teljesen újak, így azokat még elég sokat kell járatni, hogy valóban azt mutassák meg, amire képesek. A karakterük viszont már csak kismértékben változik. A Magnat Quantum 675-ös szett azt a fajta német hangzásvilágot képviseli, ahol  hangszórók kissé hűvös, kemény közepekkel, és feszes mélyekkel szólalnak meg, ami így a többi ország konkurens hangfalaihoz képest jóval szélesebb teret hoz létre, kiemelkedő részletező képességekkel. Ez pedig a mozis felhasználás során hatalmas előnyt jelent. (Vegyük csak példának az amerikai hangfalakat a Klipsch-et. Ők még kétszer ennyiért sem kínálnak jobbat, mégis szeretik őket, hisz agyon vannak Hype-olva, és mindenki azt mondva legyintve, hogy mozira jó) Szóval a Magnat is egy remek szett, csak én kicsit jobban kedvelem a mediterránabb, melegebb hangú hangfalakat.

     A Magnat Quantum 673-as háttérsugárzó dinamikája egészen megdöbbentő, ami részben a méretének, és az érzékenységének tudható be. Nem sokat teketóriázik, amikor a hátulról előretörő energiát kell demonstrálni. A térleképzés, mint említettem példás. Nekem egy picit tolakodónak tűnt a rendszer középtartománya, de ezt az Onkyo-val könnyedén kompenzáltam, mivel a beépített EQ-ja erre is módot, és lehetőséget biztosít. Lehetséges persze, hogy később a bejáratásukat követően még azt sem kell majd.

     A rendszert hallgatva hirtelen nem is tudtam minek tudjam be ezt a sok részletet. A hangfalnak, vagy az erősítőnek, hisz mindkét komponens új volt az egyenletben. Az erősítőt sem hallgattam addig meg mással. Ennek az egyik oka az volt, hogy mire eljutottam oda, hogy bekötöm, jött egy kedves ügyfelem, aki először nálam a külsejébe szeretett bele, majd később odahaza a hangjába. Ő anno még négy éve tőlem vásárolta meg a Denon AVR-3312-esét. Egyik este hát odaadtam neki, hogy próbálja ki. Abban egyeztünk meg, hogy két napon belül jelentkezik, tetszik-e neki, vagy sem. Ha tetszik amit hall, akkor még eldönti, hogy ezt vásárolja meg, vagy a kisebb TX-RZ800-as példányt. Hát, mondanom sem kell, nem kellett két napot várnom a válaszára. Másnap reggel hétkor már csörgött is a telefonom. Sajnálatát fejezte ki, hogy rendelnem kell magamnak egy másikat, mert ezt Ő már nem is hozza vissza nekem. A kérdésemre, hogy mi volt az, amiért így döntött, rögtön jött is a válasz. "Levitte a fejem a dinamikája."  Ismerve a régi Denonok házimozi karakterét, nem is vártam más választ. Pozitívumként emelte ki a mélysugárzó kezelését. Állítása szerint majd kétszer akkorának tűnik a subwoofere anélkül, hogy tolakodó lenne. Tudom, gonosz voltam, hisz biztos voltam a dolgomban, amikor is felajánlottam neki.

    Hiába az igazán kitűnő mozihang, végül a Magnat Quantum 675-öt az általam ismert és szeretett KEF Q700-as szettre cseréltem. Tudom, árban közel a duplája a Magnat-nak, de azt sem szerettem volna, ha az erősítő valódi tudása nem mutatkozik meg.

     Amint megszólalt, rögtön ismerős, kellemes érzések törtek rám. Igen, ez az a hang, amit megszoktam már, azonban a rendszer pontos beállítása után ennél több minden is kiderült. Elképesztően telt hangja továbbra is megközelíthetetlen a konkurencia számára. Ez a fajta hangzásvilág az Onkyo összes szériájára vonatkozik, de eltérő finomsággal. A TX-RZ900-ast megépítésének (Toroid trafó, túlméretezett kondenzátorok) köszönhetően igencsak nehéz kihozni a sodrából. Konkrétan nekünk nem is sikerült. 82-es hangerőig növeltük maximálisan a hangerejét, ami megegyezik a THX referencia értékének. Ennél feljebb valamiért sosem kívánkoztunk. Még ezen a hangerőn sem omlik össze, és a hangokat sem mossa össze.

     Igazán szuperlatívuszokban lehet ezután csak beszélni az erősítő hangjáról. Ki kell jelentenem, hogy az eddig legjobb Onkyo erősítő, amit hallottam, és ebbe beletartozik a három évvel ezelőtti processzora is, tehát sem erőben, sem jelfeldolgozásban nincs szégyenkezni valója a régebbi elő-végfokokkal szemben egy "hagyományos" 5.2.2-es elrendezés használatakor. (Az elő-végfok páros természetesen több csatornát kezel, számszerűen hetet, de erőben nem több nála)

     A tesztelést Dolby Atmos jelenetekkel kezdtem. Feltűnt, hogy ugyanolyan nyugodtsággal, de némileg több dinamikával szólal meg, mint a 838-as volt, amit igencsak kedvelünk. Ahogy ügyfelem is észrevette, a mélyhang kezelése valami elképesztő.  Részleteiben sokkal többet mutat meg, mint amit eddig megszokhattunk. A Forma 1-es részben Vettel autójának a váltója nem csak lendületesen veszi be a fokozatot, hanem ahogy kell, érezni a fogaskerekek nyers fémes kattanását. Egészen más hangja van a kerék melegen tartó burkolatának eltávolítása is, ahol a szövet tényleg szövetnek hallatszik.

     A legkomolyabb viszont a Dolby Atmos második lemezén található űrhajós rész, ahol az Űrsikló gyakorlatilag felszánja a szobát. A sugárhajtóműivel szinte felperzselik a szoba bal oldalát. A kísérő apró hajók elől kicsit behúzzuk a fejünket a nyakunkba. Itt nem csupán effekt hangokról beszélünk. Ez maga az átható valóságos élmény. Az Chevrolet Camaro V8-as hörgő motorja oldalról indulva hosszan tűnik el a távolba, de kiemelhetném a víz alatti részt is, ami tényleg nyomasztó érzést kelt. Az összes részt élvezet rajta végighallgatni, még azokat is, amelyek eddig nem is tetszettek. Olyan érzésem van ezzel az erősítővel, mint anno az AV8003-as rendszernél a KEF XQ szettel. Olyan részleteket képes megmutatni, mellyel talán még egy mosópor reklám is élvezetessé válik. Még az unalmas filmek is élményszerűek rajta, hisz nem a történet maga, hanem a hangzás az, ami szórakoztatóvá varázsolja. Azt követően pedig hogyha a film története, és a hangja is átlagon felüli, akkor két óra filmnézés  után fülig fog érni a szánk.

     A NAD T787-s hangja ugyan végletekig természetes, de az Onkyo még ennél is tovább megy, ugyanis úgy teszi élvezetesebbé a filmet, hogy túlzásokba látszólag nem esik. Ideje tehát elfelejteni azokat az előítéleteket, mely szerint az Onkyo egy mélybe húzó, dübörgő házimozi erőgép lenne. Ismerve a kínálatot, ilyen erővel, dinamikával, és hanggal nemigen találkozhatunk máshol. A konszern társ Pioneer digitális végfokozattal rendelkezik, ami dinamikában ugyan utolérheti, de teltségben nem, ráadásul zenében is elmarad tőle. A Denon, és a Yamaha pedig egyértelműen gyengébbek, mivel ők a vevők megszerzéséért történő harcban a csatornaszámokat hívták segítségül. Ennyi pénzért mindegyikben jóval kisebb tápegység van (Toroid transzformátorról szó sincs), de két végfokkal több van bennük, és ez tudjuk, mit jelent.

     Ha már Atmos, akkor élvezkedtünk még egy kicsit. Következhetett John Wick. A hangja igazán eleven, színekben gazdag, dinamikus, életszerű. A testünkön érezni, mikor John leszámol az oroszokkal. A diszkós jelenet rendesem megdolgoztatja a nézőt. A lövések ereje mellbevágó, miközben még az elsütő szerkezet fémes hangját is tisztán kivenni. Puffogásról, dübörgésről szó sincs. Kemény, csattanós, de mégsem bántó lövések ezek.

     Mivel ennyire valóságos hangokat hallottam, rögtön eszembe jutott az Erőnek erejével című rész nyitánya, ahol is a közel 1000 lóerős Corvette a sötétben elhúz a rendőrautó mellett. Mindez idáig egyetlen erősítőt hallottam úgy szólni, hogy elhittem, hogy az egy autó, és nem egy sugárhajtómű, vagy csupán egy hangrobbanás. Nos, ez most megdőlt. Az autó közeledtét már egészen messziről hallani, és a képernyő előtt úgy halad el, hogy szinte a dugattyúk hangját is ki lehet venni, pedig pörög vagy hétezret. Többször visszajátszottuk ezt a részt, annyira megdöbbentő. Mindenképpen referencia értékűnek nevezném addig a pontig, még valami felül nem múlja. Mivel annyira tökéletesnek tűnik, így erre elég kicsi esélyt látok a közeljövőben.

     A mozihangját még vagy száz filmmel méltathatnám, de nem teszem. Remélem, ahhoz viszont elég kedvet csináltam, hogy eljöjjenek, és meghallgassák őt. Az élmény ugyanis csak élőben válik valódi élménnyé, nem egy rövid leírás által.

      Zenei koncerteket is meghallgattunk rajta, sőt sztereóztunk is. A sztereó felvételeket még a Magnat Quantum 675-el kezdtük. Kétszer is rákérdezett ügyfelem, hogy mennek e a szubok. Annyira erőteljes, feszes, és dinamikus az egész. A térhangja is kielégítő a legtöbb ember számára. Szórakoztató hangja sok felhasználó igényszintje felett áll, bár egy sztereó erősítővel nem fogja felvenni a versenyt, ahogy a többi konzumer gyártó modellje sem, hiába is állítják. Ugyan az a helyzet a sztereó és a sokcsatornás koncertek hangjával. Mindkettő élvezetes, még akár természetesnek is lehet kis jóindulattal nevezni, hisz ugyan színezett egy kicsit, de mindezt levegősen, és nem tömény formába teszi. Aki ennél többet kíván, annak le kell mondania a kényelmi szolgáltatásokról, úgy mint a hálózat, az USB-s lejátszás, és vásárolnia kell egy NAD-ot, vagy egy Cambridge Audio-t. Azokat zenében nagyon nehéz utolérni, hisz teljesen más a hitvallásuk, sokkal nagyobb alázattal állnak neki egy erősítő megépítésének. Úgy érzem, hogy ez a fajta lendület, az Onkyo-nál is megvolt, hisz tudásuk legjavát építették bele ebbe a készülékbe. Külön nem érdemes azon gondolkozni, hogy az új DAC, vagy a VLSC, vagy esetleg a legmodernebb erősítő gyártási folyamatoknak köszönhetjük ezt a remek erősítőt, hisz valószínű, hogy ezek együttesen tették ki azt a kézzel fogható, és füllel hallható eredményt, mellyel nálam egyértelműen a legajánlottabb erősítő lett a méretosztályában.

Az Onkyo most tényleg a legjobb erősítőjét mutatta be, hisz ez kínálja ma a legnagyobb elérhető teljesítményt, és dinamikát. A nagyobb modellek csupán csatornaszámban térnek el, de erőben mindenképp gyengébb végfokozatokkal ellátottak. Akinek tehát elegendő hét csatorna, de minőségi kompromisszumokat nem szeretne kötni, annak ennyi pénzért tényleg nem sok alternatívája maradt. Olyan ez, mint a mobiltelefonoknál az iPhone 5S, vagy a Sony Z5 kompakt, ahol igencsak kis méretbe tettek nagy erőt. Mint kiderült, nagyon nagy igény volt azokra is, ahogy talán erre a készülékre is. Én az Onkyo helyében ezt a modellt hosszú évekig a választékban hagynám, hisz hangban nem valószínű, hogy előrelépés történik majd, ahogy szolgáltatásokban sem az elkövetkező években.

A termék aktuális áráról itt tájékozódhat.

Magyarországi forgalmazó:

A.I.D.A. Audió Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2.

(Szent-Györgyi Albert 119.)

Telefon: (06-1) 248-2030
Fax: (06-23) 880-969

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A KÉSZÜLÉK LEGFŐBB JELLEMZŐI

• DTS-X™ és Dolby Atmos® kompatibilis készülék.

• THX® Select 2™ tanúsítvánnyal ellátott AV rádióerősítő

• 200 W teljesítmény csatornánként 6 ohmon

• A dinamikus mélyek érdekében az igen alacsony frekvenciás jeleket is nagy teljesítménnyel tudja megszólaltatni.

• Erősáramú erősítő kivitel a minél hitelesebb megszólaltatás érdekében

• 8 HDMI® bemenet/ 2 kimenet, ebből 1 az előlapon (4K Ultra HD / HDCP 2.2, 4:4:4 színtér)

• Bluetooth lejátszás / Wi-Fi® Spotify, Deezer és AirPlay támogatással

• Kompatibilis a nagyfelbontású DSD 5,6 MHz-es és 192 kHzes/24 bites FLAC audió formátumokkal

• Csúcsminőségű 384 kHz-es/32 bites D/A átalakító

• AccuEQ teremakusztikai kalibráló rendszer

A KÉSZÜLÉK FŐBB JELLEMZŐI

• Támogatja a következő generációs új DTS-X™ hangformátumot. 

• Támogatja a hangzásban új dimenziót nyitó Dolby Atmos® formátumot.

• THX® Select2™ tanúsítvány: Referenciaszintű mozifilm hangsáv megszólaltatás

• 4K/60Hz és HDCP-2.2 képes HDMI® 2.0a csatlakozó aljzatok 4:4:4 színtér támogatással az Ultra-HD tartalmak fogadásához*1

• 2. helyiséges HDMI kimenet, a második helyiségben is 4K videó megjelenítéssel*2

• Digitális 2. helyiséges audió kimenet és hálózati kapcsolat megosztás

• Beépített Wi-Fi® tanúsítvánnyal ellátott WLAN-támogatás

• Bluetooth Version 2.1 + EDR támogatás (kompatibilis Profil: A2DP v1.2, AVRCP v1.3) az Advanced Music Optimizer zeneoptimalizáló DSP technológiával

• Háromfokozatú invertált Darlington-kapcsolás mindegyik csatornán

• Optimalizált kondenzátorok és transzformátorok az erősáramú üzemmódhoz, az igen alacsony frekvenciák nagyteljesítményű megszólaltatásához

• VLSC® technológia a zajmentes üzemhez

• Párhuzamos ellenütemű erősítő kapcsolás a frontcsatornákon.

• Pure Direct közvetlen jelút üzemmód a minél tisztább sztereó analóg hangzás érdekében

• Előre telepített Internet rádió és zenei digitális adatfolyam fogadó szolgáltatások (TuneIn Radio, Spotify és Deezer)*3

• AirPlay-kompatibilis készülék

• Tömörített, veszteségmentes HD audió fájlok lejátszása a helyi hálózaton keresztül (MP3, WMA, WMA Lossless, FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, Apple Lossless, DSD 5,6 MHz, LPCM*4 és Dolby TrueHD).

• Advanced Music Optimizer a tömörített digitális hangfájlok feljavítására (a Bluetooth csatolón is)

• Vezérlés és zeneletöltés az ingyenes Onkyo távvezérlő és letöltő iPod touch/iPhone*5 és Android készülék*6 alkalmazással.

• A frontcsatornák kettős erősítéssel is meghajthatóak,

• Saját fejlesztésű AccuEQ teremakusztikai kalibráló és hangsugárzó beállító rendszer (tartozék) mérőmikrofonnal

• Erősített 2-es zóna és 2-es zóna vonalszintű kimenet a megosztott többhelyiséges zenelejátszáshoz, 3. helyiséges vonalszintű kimenet.

• „Whole House” teljes otthonos üzemmód a központi audió vezérléshez a teljes otthonában.

• 7.2 többcsatornás előerősítő kimenet.

• Csúcsminőségű hangsugárzó csatlakozó aljzatok átlátszó védőburkolattal.

*1 6G videó támogatás 4:4:4 színtérrel és HDCP2.2 támogatással az 1/2/3/4/5 HDMI bemeneten és a két HDMI kimeneten.

*2 2. helyiséges HDMI támogatás az 1/2/3/4/5 bemeneteken és a 2 kimeneten.

*3 A rendelkezésre álló szolgáltatások köre területenként változó lehet. Egyes szolgáltatások csak térítés ellenében, illetve a működtető program frissítése után érhetőek el. A tájékoztatást a jelenlegi ismereteink alapján adtuk, de ez előzetes bejelentés nélkül is módosulhat.

*4 Az LPCM csak DLNA hálózati kapcsolaton keresztül érhető el!

*5 Kompatibilis az iPod touch (3, vagy magasabb generáció) és iPhone 3GS, vagy frissebb készülékekkel. A modellekhez iOS 4.2, vagy frissebb operációs rendszerre van szükség.

*6 Android OS 2.1 vagy frissebb operációs rendszer kell hozzá.

AZ ERŐSÍTŐ JELLEMZŐI

• 200 W/cs. (6 Ω, 1 kHz, 1 % THT, 1 csatorna hajtva, IEC), 235 W/cs. (6 Ω, 1 kHz, 1 % THT, 1 csatorna hajtva, JEITA)

• WRAT (Wide Range Amplifier Technology, széles sávú erősítéstechnika)

• H.C.P.S. (High Current Power Supply, erős áramú) tápegység nagy teljesítmény tartalékkal

• VLSC és diszkrét felépítésű teljesítményerősítő

• PLL (Phase Locked Loop, rögzített fázishurkú) kapcsolás az S/PDIF audió órajelének stabilizálásához

A HANGJELEK FELDOLGOZÁSA

• HDMI® 2.0a támogatás 4K/60 Hz, 3D, Visszatérő hangcsatorna (ARC), Deep Color™, x.v.Color™, LipSync, Dolby Atmos®, Dolby® TrueHD, DTS-X™, DTS-HD Master Audio™, DVD-Audio, Super Audio CD, többcsatornás PCM és CEC támogatással.

• Dolby Atmos™, Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio™ dekódolás

• AK4458 (8 x 1 csatornás) 384 kHz-es/32 bites D/A jelátalakító.

• Továbbfejlesztett digitális 32 bites jelfeldolgozó egység,

• 4 DSP üzemmód a játékokhoz, rockzenéhez, sportközvetítésekhez, akciójátékokhoz és a szerepjátékokhoz.

• Theater-Dimensional virtuális térhangzási funkció

• Közvetlen jelút és tiszta audió üzemmód, kettős mélyhang kiemelés, nem skálázó konfiguráció

• A-formátumú hangzásmód memória

KI- ÉS BEMENETEK

• 8 HDMI bemenet (1 az előlapon, 7 a hátlapon) és 2 kimenet a fő és a második helyiségben.

• USB aljzat: Lejátszás a tömegtárolási szabvány szerint formált USB kulcsokról

• Komponens videó forrásra váltás (2 bemenet, 1 kimenet)

• 3 kompozit (3 hátul) videó bemenet és 1 kimenet

• 5 digitális bemenet (3 optikai és 2 koaxiális)

• 9 analóg audió bemenet (mind a 9 hátul)

• MM hangszedő jeleit fogadó PHONO bemenet

• 2 párhuzamosan kapcsolt mélynyomó előerősítő kimenet

• Infravörös (IR) bemenet (hozzárendelhető) 12 voltos kapcsoló kimenet, RS-232 aljzat.

• Banándugókat is fogadó hangsugárzó csatlakozó aljzatok.

• Fejhallgató csatlakozó aljzat

EGYÉB JELLEMZŐI

• Csatornánként függetlenül beállítható keresztváltási frekvencia (40/50/60/70/80/90/100/120/150/200 Hz)

• A/V-Sync funkció (max. 500 ms, 10 ms lépésekben 48 kHz-en)

• A képernyőn a képre úsztatott menük és üzenetek a HDMI kimeneten gyors konfigurálással és indító menüvel

• Hibrid készenléti funkció HDMI jelátengedéssel

• Hangszínszabályozó (mély/magas) a bal és jobb frontcsatornán

• Szabályozható kijelző fényerő (normál/halvány/egészen halvány)

• RDS (PS/RT/PTY/TP), 40 FM/URH és AM/KH memóriahellyel

• DLNA Version 1.5 minősítés

• A működtető program Etherneten és USB aljzaton keresztül frissíthető

• Rendszervezérlés RIHD felületen keresztül

• Előre programozott RI távvezérlő

• Alumínium előlap és hangerő szabályozó gomb