Keresés

Onkyo TX-NR646 házimozi erősítő teszt

      A 2014-2015-ös év legnagyobb középkategóriás házimozi erősítő sikerét egyértelműen a Onkyo TX-NR636-os készüléke zsebelhette be. Kimagasló, korát meghazudtoló (Dolby Atmos) szolgáltatásai, brutális moziélményt nyújtó hangja, és nem utolsó sorban a konkurenseinél kedvezőbb ára miatt komoly rajongótáborra tett szert. A róla készült tesztemet mára már több, mint 5900-en olvasták el, ami szép szám.

      Adott tehát egy sikeres előd, ami után talán még nagyobbak az elvárások, amit az Onkyo látszólag meg tud oldani. A biztos sikerhez azonban minden évben elvárás egy kis innováció. Olyan plusz, amit az előd még nem tudott. Idén több ilyen is az Onkyo tarsolyában van.

     Az egyik leginkább várt ilyen attrakció a Dolby Atmos konkurenciájának is tekinthető DTS X dekóder megléte, melyet a Dolby Atmos tavalyi premierjéhez hasonlóan szintén egy frissítéssel kap meg a készülék, várhatóan idén szeptemberben, de a pontos dátum egyelőre nem ismert.

     A másik újdonság egy szolgáltatás, melyet szintén sokan vártak. Tapasztalatból mondom, hogy az Apple által használt Airplay vezeték nélküli zeneátvitel hiánya sok vásárlót térített a versenytársak irányába, pedig eddig is volt rá alternatíva. (Pl az Onkyo Remote 3 alkalmazása képes volt az iPhone, vagy az iPad tartalmát böngészni, és a rajta tárolt zenéket az erősítőn lejátszani)

Az IOS alkalmazása mellett az Androidos felhasználók is örülhetnek. Nekik is díjmentesen elérhető vezérlő alkalmazás.

     Idén azonban az Onkyo is beállt a sorba, és beépítette az erősítőibe ezt a zeneátviteli módot (Airplay) a DLNA mellett, mely az összes többi platformot (Android, Windows, Blackberry) támogatta.

     Azért ne feledkezzünk el a platform független Bluetooth technikáról, mely mostanság újra reneszánszát éli. Ennek biztonsági, és kényelmi okai is vannak, hisz nem kell felengednünk mindenkit saját Wi-fi hálózatunkra. Működése egyértelmű, bárki számára könnyen elsajátítható, nem igényel különösebb felkészülést.

     A látványos újdonságok itt talán véget is értek, a többi jelentős dolog a motorház alatt fedezhető fel. A számomra legértékesebb újdonságot egy új, 384kHz/32 bites DAC jelenti, mely Asahi-Kasei AK458 névre hallgat. A jelek feldolgozásáért pedig idén is egy duál 32 bites DSP gondoskodik.

A technikai újdonságok így látszólag kimerültek, így folytatnám a készülék fizikai vizsgálatával.

     Maga a doboz, melyben megérkezett hozzám hasonlatos az előző években megszokott csomagoláshoz, azonban idén már odafigyeltek arra is, hogy már a csomagolást látva is megkívánja a leendő tulajdonosa a készüléket. Épp ezért ez egyik oldalára a készülék előlapjának a színes fényképét, még a másikra az erősítő hátoldalát mintázó matrica került. A doboz két másik oldalára pedig a főbb technikai adatokat jelenítették meg.

    Kibontva először a tartozékait pillanthatjuk meg. Elsőként a szokásos Onkyo távvezérlőt, mely kezelése egyszerű, ráadásul kissé egyértelműbb, mint a tavalyi testvéré.

     A távvezérlőn kívül a bemérőmikrofont, a távvezérlő elemeit, egy AM antennát, és egy FM antenna kábelt pillanthatunk meg. A leírás gyárilag angol nyelven íródott. A magyar nyelvű használati útmutatót a visszaélések elkerülése végett az importőr (AIDA Audio Kft) nyomtatott formában adja át. A magyar nyelvű használati útmutató mellett egy egyedi vízjeles gyári számot is tartalmazó garancia jegyet is találtam. (Idehaza 2 év teljes körű garancia vonatkozik rá)

     Kicsomagolása után eltávolítottam a hangfal csatlakozókban található kis műanyag dugókat, majd banándugókkal csatlakoztattam a hangfalaimat. Idehaza a szokásos 5.1 + 2. zóna felállásban. HDMI-n keresztül csatlakoztattam a Set Top Box-omat, a médialejátszómat, és a telefon dokkolómat. A hálózathoz wifi-n keresztül kapcsolódtam.

     Bekapcsolását követően ismerőst üdvözölhettem idehaza. Szinte kiköpött TX-NR636-os, de azért, hogy külsőre senki ne keverje össze, egy teljesen más matricázást kapott. A jobb felső sarokban például egy kellemes aranybarna matricán jelzik, hogy 160 Wattnyi (Erősáramú WRAT erősítő) teljesítményre képes csatornánként. Aki nem ismerné az Onkyo ezen tulajdonságát, annak elárulhatom, hogy az Onkyo évek óta az egyik legnagyobb teljesítményt kínálja kategóriájában, bárki bármilyen számmal is dobálózik.

     A kijelző alatti alsó sávban szintén egy matricán (eltávolítható) a legmodernebb térhatásokat (Dolby Atmos, DTS-X) méltatja, majd kitér a 4K Ultra HD támogatásra, a 8 HDMI bemenetre és a 2 HDMI kimenetre, az online zenei stream szolgáltatásokra, (Spotify, Deezer, TuneIn). Mindezt akár vezeték nélkül. (Wifi) A második zóna támogatása és a kiváló minőségű DAC zárja a matricán a sort.

     A reklámokon kívül dicséretet érdemel a készülék kezelhetősége. Rengeteg gombot tartalmaz az előlap, de ez mégsem feltűnő, hisz a bemenetválasztókon kívül a többi gomb a kijelző alatti sávban rejtőzködik. A menüben történő kezelésért a hangerő szabályzó melletti négyirányú navigációs gomb ad segítséget.

     A TX-NR646 két színben érhető el. Az ezüst színűnek fehér megvilágítású a kijelzője, míg a feketének zöld színű. A tesztpéldány fekete színben érkezett hozzám, hisz ez a legnépszerűbb még mindig. A hangerő szabályzó körüli fehér színt ezúttal is száműzték, így az egységes megjelenéssel idén is adott.

     Az előlapot vizslatva szembetűnt, hogy áthelyezték az USB bemenetet. Ezentúl ilyen bemenetet már csak a készülék hátulján találni, ami részben szép megoldás, résznem megvannak a hátrányai. Előnye, hogy nem a készülékből áll ki majd az adathordozónk, hátránya, hogy nem mellékeltek hozzá egy USB hosszabbítót, így azt külön be kell szereznünk, ha használni kívánjuk ezt a bemenetet. Mivel azonban egyre inkább a vezeték nélküli zenelejátszás a tendencia, így a Bluetooth-t, illetve a DLNA-t, vagy az Airplay-t a felhasználók többsége már sűrűbben fogja választani. A hátsó USB bemenet manapság inkább a HDMI-n keresztül használható TV okosítók energiával történő megtáplálásának szól. Ilyen eszköz pl. a Google Chromecast.

A kijelző bal felső sarkában található Bluetooth és Wifi állapotjelzőt idén a Dolby és a DTS cég legújabb hangzásmódjainak érzékelésének visszajelzéséül szolgáló LED-ek váltják fel.

A mikrofon bemenet és a fejhallgató kimenet ezúttal sem hiányozhatott az előlapról, még a zenekedvelőket a Pure Direct kapcsoló hozhatja lázba.

Onkyo TX-NR646 hátlap

     Megfordítva már szembetűnőbb a változás. A TX-NR646-os erősítő egy középkategóriás modell, melyet a haladó mozirajongóknak szántak, (én azért jobb szeretem ezzel a kategóriával indítani) így az a szájbarágós, ám nagyon kedvesen illusztrált képekkel díszített hátsót már nem kapjuk meg, mint a belépő, TX-NR343-as modell esetében, pedig az is nagyon tetszik. Ehelyett inkább megszámozták a hangfal kimeneteket, melyek alatt a házimozi helyes elrendezésének képe látható szintén sorszámozva.

Onkyo TX-SR343 hátlap

    A digitális bemenetek számát nem, de az összetételét módosították. Ezentúl két optikai, és egy koaxiális digitális bemenettel gazdálkodhatunk. Durva, de az analóg bemenetek számát nemhogy csökkentették volna a trendeknek megfelelően, hanem épp növelték, így immáron már 8 pár RCA bemenettel rendelkezik.

     A HDMI bemenetek számát is növelték idén, így abból már 7db található a hátlapon. (Melyek a prémium 4K tartalmakat is fogadni tudják, a HDCP 2.2 másolásvédelmi szabványt alkalmazva) A HDMI panel elrendezése is változott. A kimeneteket áttükrözték a jobb oldalról a bal oldalra. Két HDMI kimenet található rajta, így egyszerre akár két helyiségben is élvezheti az előadást. (többek közt ezt is az Onkyo hozta el ebbe a kategóriába) Tipikusan azonban ez egy TV-t, és egy kivetítőt szokott jelenteni egy helységben.

A külső vizsgálatát a méreteivel, tömegével, és teljesítmény felvételével zárnám.

     Az erősítő szélessége ugye adott szabvány értékű, vagyis 43,5cm. Magassága 17,5cm, a mélysége 32,9cm. Tömege 10,5kg. A teljesítmény felvétele maximálisan 630W, míg kikapcsolt állapotban az európai normáknak eleget téve alig fél wattot fogyaszt. Mindezt két tápegység beépítésével éri el.

     Bekapcsolását követően egy Setup Assistant, vagyis beállítási segéd indul el, hogy segítse a felhasználót az alap funkciók beállításával. Ilyenek a bemenetek egymáshoz történő rendelése, az erősítő konfigurálása, majd a hangszórók beállítása, de nem maradhat ki a szobaakusztikai korrekció is. Nagy öröm sok felhasználónak továbbra is, hogy a távvezérlője tanítható (szinte a világ összes készülékét ismeri, a beállítás is gyermekien egyszerű), így gyakorlatilag kiváltható vele szinte az összes otthoni távvezérlő.

     Egyik ügyfelem épp a kezelhetősége végett választotta a kifutó TX-NR636-os modellt, mert a felesége képtelen volt megszokni a jelenlegi erősítőjük, és az új LG televíziójuk mutogatós távvezérlőjét. Hiányzott neki a fizikai numerikus billentyűzet. Ez volt a legfőbb elvárás az új erősítővel szemben náluk, de végül a hangja is sokkal jobb lett, mint az előd erősítőnek, pedig az is egy neves középkategóriás erősítő volt.

     A legtöbb felhasználó a bemeneteken persze nem módosít majd, hisz az Onkyo mérnökei ezt elég jól átgondolták, így az tökéletesen alkalmazható a mindennapokban. Amennyiben 7.1-ben használjuk, úgy kiválasztásra kerül a +2 csatorna felhasználási módja. Aki ilyen erősítőt 7 csatornára használ, annak nagy valószínűség szerint a Dolby Atmos kiépítése a célja.

     Alig egy év telt el a Dolby Atmos otthoni változatának bejelentése óta, máris növekvő számban jelennek meg az ilyen hangsávval ellátott filmek- és ezzel együtt nő a térhatás rajongó tábora, melyet jómagam is erősítek.

     A legutóbbi ilyen film, amit megnéztem rajta, az a Keanu Reeves legújabb mozija a John Wick volt, mely az utolsó évek egyik legjobb akció filmje. Zúzós, pörgős, lendületes, lekötős típusú, kiválóan kevert hangsávval, így még bemutatóra is alkalmas. Ajánlom bárkinek egy Vasárnap délutáni agymosásra.

     Miután megadtuk a hangszórók méretét, és felhasználásának módját, meg is kezdi a szoba akusztikájának analízisét. A bemérő rendszeren történő finomítást én nem tapasztaltam, de nálam eddig is zömmel korrekten állította be a vágási frekvenciákat, a hangerő szinteket, és a távolságokat. Ami a TX-NR636-os hibája volt, az az idén az utód TX-NR646-osnál is megmaradt, azaz valamiért a mélysugárzót igencsak felhangosítja. Ez 6-8db-es értéket jelent, amit rögtön észre is vesz a felhasználó, így azt saját ízlése szerint állít majd be.

     A hátterek hangját is célszerű a pontosság kedvéért 1-2dB-el csökkenteni, de bevallom, az esti TV-nézésekhez (ami ugye döntő többségben nem Dolby Digital) én jó ideig hagytam a gyári beállítást. Érezni lehetett, hogy van benne egy apró túlzás, de olyan kellemes térérzetet hozott létre, hogy elnéztem neki. Épp ezért megértem, ha valaki hosszabb távon is a gyári értékeket alkalmazná. Talán épp ez lenne a célja egy ilyen mérőmikrofonos rendszernek, hogy a felhasználó végül a legkevesebb finomítást végezze el rajta. Az Onkyo nálam idehaza ezzel a legjobbak közt szerepel, még ha olyan látványos hangzás javítást nem is biztosít. Meglehet, épp ezért tetszik, mert nem akarja megváltani a világot. Sok más rendszer olyan nagy különbséget akar mutatni, amekkorára egyáltalán nincs szükség, és itt követik el a hibát.

     A nálam töltött idő alatt semmilyen negatívum nem merült fel sem a kezelhetőségével, sem a hangjával kapcsolatban.A netrádiót használtuk rajta talán a legtöbbet. Annak a kezelése is egyértelmű. A kedvenc rádióinkat gyorsan a kedvencek menüpontba rendeztem, így a TV bekapcsolása nélkül is tudtam őket hallgatni, a számválasztó nyilakkal pedig még a navigálás is megoldott volt köztük.

     A TX-NR636-os erősítő mozi hangját már tavaly is méltattam, de annak zenei része sajnos számomra még kevésnek bizonyult. A 646-os talán ebben fejlődött a legnagyobbat. Minőségi hangfalakkal párosítva a megfelelő sokcsatornás, vagy sztereó zenei élmény sem marad el. Természetesen mindez kis Onkyo-s túlzásokkal megfűszerezve, ami a kategória vásárlóinak igényszintjét maximálisan kielégíti. Dögös, telt, dinamikus hangja teljesen unisex, stílus független, vagy talán azért mégsem. Minden esetre a mai trendeknek leginkább megfelelő hangzást nyújtja. A modern popzenét kedveli a leginkább. Az Andrea Bocelli koncertet minden esetre sem otthon, sem a nagyobb hangfalakkal nem erőltettem. Bántó egyáltalán nem volt, de nálam nem érte el azt a szintet, ami lekötne. Amennyiben csak ezt hallgatná valaki, úgy nagy valószínűséggel elégedetten bólogatna. Sikerült a kissé kemény magas hangjait is kinőnie, bár mint kiderült, ez is sok embernek tetszett. 

     A mai trendeknek, és zenei elvárásoknak persze így is maximálisan megfelel, ahol a netrádió az első számú zenei tartalom, majd ezt követi a telefonról hallgatott MP3. Persze a gyártó figyelmet fordít az idősebbek igényeire is, így ezúttal is ellátta Phono bemenettel, mellyel a régi fekete lemezek az új generációs erősítőn is meghallgathatóvá válnak.

     Én minden esetre nagyon kedvelem ezt a típust. Bárkivel hallgattuk, arra jutottunk, hogy ennyi pénzért ilyen élvezeti értéke valószínű egy erősítőnek sincs. Nem, ez nem egy kifinomult elpuhított darab, ez még egy igazi vérbeli pusztító. Élmény számba ment vele az esti TV nézés. A napi sorozatoknak új lendületet adott, egy percig sem érezni unalmasnak, fárasztónak, így az egész család kedvét leli benne. Koránál fogva kisfiam a meséit nézte rajta, de nem ám azokat a langyos altatós fajtákat, hanem a zúzós, akció jelenetekkel tűzdelteket, melyek után mindig kissé agresszívan, harci kiáltásokkal fűszerezve, no meg a film hőseitől erőt merítve/felbátorodva ugrott fel az ágyról, csipesszel nyakánál összekötött törölközővel (ami egy palástot hivatott jelképezni). Valamiért ilyen átéléssel soha sem néz filmet saját szobájában a kis TV készülékén.

     Persze nem kell minden esetben felhangosítani, hisz az Onkyo TX-NR646-os egészen halkan is képes térérzettel, dinamikával, hangulattal betölteni a helységet. Kiváló a kis hangfal kezelése. Minden hangfal sokkal testesebb, mint bármi más erősítőn. A mélysugárzó integrálása is elképesztően jó. Idehaza egy mélysugárzóm van, ami persze sosem lesz olyan, mintha kettő lenne, de külön életet mégsem él.

     Közel két hónap után fájó szívvel vittem vissza az üzletbe, ahol már jóval nagyobb hangfalakkal küzdhetett meg.

KEF Q700 5.0 hangfal szett cseresznye színben

     Az Onkyo TX-NR838-as erősítőjét kötöttem ki a kedvéért, mely egy KEF Q700-as hangfal szettre volt kötve 5.2.2 felállásban, hogy a Dolby Atmos is úgy szóljon rajta, ahogy annak kell.

     Az installálását követően ismét elővettem a mérőmikrofonját, hogy itt is leteszteljem annak működését. Pár perc alatt végzett is, melyet a finomhangolás követett. Utóbbi műveletnél gyakorlatilag kikapcsoltam belőle minden EQ-t, a hangszóró méreteket is módosítottam, ahogy a hangerő szinteket is. Az az igazság, hogy most közel sem teljesített olyan jól, mint odahaza nálam, de néha ez meg pont fordítva történik. A legjobb az egészben, hogy ez az erősítő már az alap beállítások után is szinte a maximumot hozza ki magából, így ehhez nem kell mindenféle hókuszpókusz elektronikát bekapcsolni rajta. A szub hangerejét 6dB-el kellett csökkentenem, még a plafonba épített Atmos sugárzókét 4dB-el. A centert csupán 2dB-el. Ezután kaptam meg tőle az elvárt dinamikát, és hangképet.

     A 838-as erősítő után nemhogy gyengébbnek, hanem egyenesen hangosabbnak tűnik, ami persze ebben a formában nem igaz, hisz épp azért tűnik hangosabbnak, mert valójában gyengébb. Tudom, ez így sokaknak furcsán hangozhat, de ami gyengébb, az sok esetben hangosabbnak tűnik. A technika elfogyása ugyanis mindig azt eredményezi, hogy soknak érzünk valamit. (a torzítás miatt)

     A TX-NR646-os 60-as hangerőn szól akkorát, mint a 838-as 78-ason. Persze a TX-NR838-as nem véletlenül kerül kétszer annyiba. Az egy sokkal kifinomultabb, minőségibb profibb erősítő. 

     A TX-NR646-os viszont nem erről híres. Ő egészen mást hoz ki a használójából. Szinte kéri, hogy tekerjük fel a hangerőt, hogy aztán rombolhasson. Lényegesebben agresszívabb, amivel sok ember szimpátiáját elnyeri. A leg hatásvadászabb erősítő kategóriájában. Egyáltalán nem ijedt meg a nagy hangfalaktól, és a nagyobb 35m2-es tértől sem, pedig ez az tér, ahol a legtöbb konkurens már feladja, és összeomlik. 

     A TX-NR636-os elődjéhez hasonlóan ez is feszesebb, szárazabb, ami még fenyegetőbbé teszi. A hangfalakat még egész halkan is telten szólaltatja meg, viszont a mélysugárzó kezelésén a nagy hangfalak esetében lenne mit finomítani, és erre manuálisan meg is van a lehetőség, én is megtettem. Kissé vagdalózóan szól egy bizonyos hangerőig, míg felette egységessé válik a hangkép.

     Ezen a beépített EQ-ján lehet javítani, ahol is egyengethetjük a subwoofer frekvencia átvitelét. Ezzel a módszerrel nagyon sokat tudtam finomítani rajta. A manuális EQ módban 3 féle beállítást menthetünk, ahol minden hangfal egyedi hangzást kaphat. A hangfalak karakterisztikájába nem kellett belenyúlni. Durva, de ez az erősítő tényleg akkor szól jól megfelelő hangfalak alkalmazásával, ha adunk neki egy teljesen nyers beállítást.

     A beszéd hangja az egészségesnél egy árnyalattal testesebb még kisebb center alkalmazása esetén is, ami még rátesz a mozihatásra egy lapáttal. Amennyiben a többi gyártónál szeretnénk ilyet elérni, akkor többnyire orrhangúvá válna az orgánum. Ezt a dinamika és hangszóró kezelést az Onkyo nagyon hosszú ideig faragta, mire ennyire mesterien összehozta, ráadásul mindezt a megfizethető tömegtermék kategóriába is elérhetővé tette. Egy biztos. Aki a 6-os szériával kezd, az sok esetben vált pár éven belül 8-asra, már ha ilyen irányú fejlesztésre adná a fejét.

     Térérzetébe belekötni badarság lenne, hisz a hangfalakról tökéletesen leválik a hangja. Az Atmos ehhez persze sokat hozzátesz, de hát az Onkyo nem idén kezdte kóstolgatni ezt az új dekódolást. (A többieket egy évvel megelőzte.) Az, hogy idén ez elég lesz-e a sikerhez, az részben nem kérdéses. 

A Pioneer, mint az Onkyo testvérmárkája (Az Onkyo felvásárolta azt) ugyan idén is "megszerezte" az EISA Díjat, de valamiért mindig is kissé lemaradásban volt a kategória átlagához képest. Idén pl a DTS X hiánya lehet nála a buktató, bár a listaárát figyelembe véve így egy pici előnyre tett szert.

A másik két kihívó közül az egyik idén is a Denon AVR-X2200-as készüléke lehet, melyet a bizonyítási vágy ihletett, és ezért még jó is lehet. Talán a legveszélytelenebb ellenfél idén ilyen szempontból a Yamaha RX-V679-es lesz, mely egyik innovatív hangképpel sem rendelkezik. A Harman/Kardon-ról pedig szinte már csak múltidőben beszélhetünk, mivel idén már új modellekkel sem jelentkezett. Ez így persze nem igaz, hisz a tavalyi év erősítőinek végére biggyesztett egy S betűt, mellyel a Spotify meglétére célzott.

Remélem, mindhármukhoz szerencsém lesz. A Denon minden esetre már úton van hozzám.

Gyorsan kellene egy mérleget vonnom a végére.

Adottak az előnyei:

+ A jelenleg elérhető összes új hangdekódolási módot ismer: Dolby Atmos, DTS X (egyetlen kivétel van, ami a konkurenciánál is csupán fizetős fejlesztés keretében érhető el. Ez nem más, mint a kissé különc hangfalelrendezést használó AURO 3D)

+ Airplay

+ 4K videó támogatás HDCP 2.2 másolásvédelmi szabvánnyal

+ Fejlett hálózati funkciók

Hátránya:

- Kissé nyers subwoofer kezelés

- Nem minden helyzetben tökéletesen működő mikrofonos bemérőrendszer.

   Összességében egy roppant szerethető, és felhasználóbarát erősítőről van szó, mely élvezeti értékben egészen biztosan egyedülálló tud lenni. Akinek egy vérbeli mozierősítőre lenne szüksége, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. Aki pedig kicsit zeneibb erősítőre vágyik borzongások nélkül, az válasszon a D/M Group, vagy a Yamaha modelljei közül. Biztos vagyok benne, hogy a kereskedők mindegyik erősítő előnyeit be tudják majd mutatni, így a felhasználó a hallottak alapján megtudja hozni saját döntését.

A termék aktuális áráról itt tájékozódhat.

Közvetlen kihívója a Denon AVR-X2200W, melyről ide kattintva szintén olvashat egy részletesebb bemutatót.

Magyarországi forgalmazó:

A.I.D.A. Audió Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2.

(Szent-Györgyi Albert 119.)

Telefon: (06-1) 248-2030
Fax: (06-23) 880-969

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Promóciós videó:

 

A KÉSZÜLÉK LEGFŐBB JELLEMZŐI:

• DTS-X™ kompatibilis készülék.

• Dolby Atmos™ támogatás legfeljebb 5.1.2 csatornás kiépítésig

• 160 W teljesítmény csatornánként 6 ohmon

• Erősáramú erősítő kivitel a minél hitelesebb megszólaltatás érdekében

• 8 HDMI® bemenet/ 2 kimenet, ebből 1 az előlapon (4K Ultra HD / HDCP 2.2)

• Bluetooth lejátszás / Wi-Fi® Spotify és AirPlay támogatással

• Kompatibilis a nagyfelbontású DSD 5,6 MHz-es és 192kHz/24 bites FLAC audió formátumokkal

• Csúcsminőségű 384 kHz-es/32 bites D/A átalakító

• AccuEQ teremakusztikai kalibráló rendszer

A KÉSZÜLÉK FŐBB JELLEMZŐI:

• Támogatja a következő generációs új DTS-X™ hangformátumot. 

• Támogatja a hangzásban új dimenziót nyitó Dolby Atmos® formátumot.

• 4K/60Hz képes HDMI® 2.0a csatlakozó aljzatok az Ultra-HD tartalmak fogadásához*1

• HDCP-2.2 támogatás a videó jelfolyam fogadásához és a jövő 4K/Full HD televíziózásához*2

• Beépített Wi-Fi tanúsítvánnyal ellátott WLAN-támogatás

• Bluetooth Version 2.1 + EDR támogatás (kompatibilis Profil: A2DP v1.2, AVRCP v1.3) az Advanced Music Optimizer zeneoptimalizáló DSP technológiával

• Előre telepített Internet rádió és zenei digitális adatfolyam fogadó szolgáltatások (TuneIn Radio, Spotify és Deezer)*3

• Tömörített, veszteségmentes HD audió fájlok lejátszása a helyi hálózaton keresztül (MP3, WMA, WMA Lossless, FLAC, WAV, Ogg Vorbis, AAC, Apple Lossless, DSD 5,6 MHz, LPCM*4 és Dolby TrueHD.

• Saját fejlesztésű AccuEQ teremakusztikai kalibráló és hangsugárzó beállító rendszer (tartozék) mérőmikrofonnal

• Advanced Music Optimizer a tömörített digitális hangfájlok feljavítására (a Bluetooth csatolón is)

• Vezérlés és zeneletöltés az ingyenes Onkyo távvezérlő és letöltő iPod touch/iPhone*5 és Android készülék*6 alkalmazással.

• PM Bass mélyhang kiemelés a testes mély és tiszta közép-frekvenciás hangok megszólaltatáshoz.

• Erősített 2-es zóna és 2-es zóna vonalszintű kimenet a megosztott többhelyiséges zenelejátszáshoz.

• A frontcsatornák kettős erősítéssel is meghajthatóak.

*1 6G videó támogatás az 1/2/3 HDMI bemeneten és a két HDMI kimeneten.

*2 HDCP 2.2 támogatás az 1/2/3 HDMI bemeneten és a két HDMI kimeneten.

*3 A rendelkezésre álló szolgáltatások köre területenként változó lehet. Egyes szolgáltatások csak térítés ellenében, illetve a működtető program frissítése után érhetőek el. A tájékoztatást a jelenlegi ismereteink alapján adtuk, de ez előzetes bejelentés nélkül is módosulhat.

*4 Az LPCM csak DLNA hálózati kapcsolaton keresztül érhető el!

*5 Kompatibilis az iPod touch (3, vagy magasabb generáció) és iPhone 3GS, vagy frissebb készülékekkel. A modellekhez iOS 4.2, vagy frissebb operációs rendszerre van szükség.

*6 Android OS 2.1 vagy frissebb operációs rendszer kell hozzá.

AZ ERŐSÍTŐ JELLEMZŐI:

• 160 W/cs. (6 Ω, 1 kHz, 1 % THT, 1 csatorna hajtva, IEC), 175 W/cs. (6 Ω, 1 kHz, 1 % THT, 1 csatorna hajtva, JEITA)

• WRAT (Wide Range Amplifier Technology, széles sávú erősítéstechnika)

• H.C.P.S. (High Current Power Supply, erős áramú) tápegység nagy teljesítmény tartalékkal

• Diszkrét felépítésű teljesítményerősítő

• Optimális erősítési tényezőjű hangerő szabályozó áramkör

• PLL (Phase Locked Loop, rögzített fázishurkú) kapcsolás az S/PDIF audió órajelének stabilizálásához

A HANGJELEK FELDOLGOZÁSA:

• HDMI® 2.0a támogatás 4K/60 Hz, 3D, Visszatérő hangcsatorna (ARC), Deep Color™, x.v.Color™, LipSync, Dolby Atmos®, Dolby® TrueHD, DTS-X™, DTS-HD Master Audio™, DVD-Audio, Super Audio CD, többcsatornás PCM és CEC támogatással.

• Dolby Atmos™, Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio™ dekódolás

• AK4458 (8 x 1 csatornás) 384 kHz-es/32 bites D/A jelátalakító.

• 2 továbbfejlesztett digitális 32 bites jelfeldolgozó egység

• 4 DSP üzemmód a játékokhoz, rockzenéhez, sportközvetítésekhez, akciójátékokhoz és a szerepjátékokhoz.

• Theater-Dimensional virtuális térhangzási funkció

• Cinema-FILTER™

• Közvetlen jelút üzemmód, kettős mélyhang kiemelés, nem skálázó konfiguráció

• A-formátumú hangzásmód memória

KI- ÉS BEMENETEK

• 8 HDMI bemenet (1 az előlapon, 7 a hátlapon) és 1 kimenet

• USB aljzat • Lejátszás a tömegtárolási szabvány szerint formált USB kulcsokról

• 3 kompozit (1 elöl, 3 hátul), 2 komponens videó bemenet

• 3 digitális bemenet (2 optikai és 1 koaxiális)

• 8 analóg audió bemenet (1 elől, 7 hátul)

• Hangszedő jeleinek fogadására alkalmas PHONO bemenet

• 2 párhuzamosan kapcsolt mélynyomó előerősítő kimenet

• Az elhelyezés helye szerint számozott, banándugókat is fogadni tudó hangsugárzó csatlakozó aljzatok.

• Fejhallgató csatlakozó aljzat

EGYÉB JELLEMZŐI

• Csatornánként függetlenül beállítható keresztváltási frekvencia (40/50/60/70/80/90/100/120/150/200 Hz)

• A/V-Sync funkció (max. 500 ms, 10 ms lépésekben 48 kHz-en)

• A képernyőn a képre úsztatott menük és üzenetek a HDMI kimeneten gyors konfigurálással és indító menüvel

• Hibrid készenléti funkció HDMI jelátengedéssel

• Smart Grid rendszerbe köthető

• Hangszínszabályozó (mély/magas) a bal és jobb frontcsatornán

• Szabályozható kijelző fényerő (normál/halvány/egészen halvány)

• RDS (PS/RT/PTY/TP), 40 FM/URH és AM/KH memóriahellyel

• DLNA Version 1.5 minősítés

• A működtető program Etherneten és USB aljzaton keresztül frissíthető

• Rendszervezérlés RIHD felületen keresztül

• Előre programozott RI távvezérlő