Keresés

Onkyo SKS-HT728 5.1-es hangfalszett teszt

Onkyo SKS-HT728 5.1-es hangfalszett teszt – A bővíthető rendszerek alapja

Megérkezett hozzánk a piac egyik legérdekesebb hangfal tesztje. Ami érdekessé teszi, az az ára. Jelenleg mintegy nyolcvanezer forintot kell csupán kifizetni a szettért, és ezért a pénzért 2 álló hangfalat, 1 centersugárzót, 2 hátteret, és egy 25cm-es aktív mély-sugárzót kapunk beépített 290/120W-os erősítővel.

Nagy feladatra vállalkoztunk, hisz ilyen hangfalat nem szokás tesztelni, sőt, egyáltalán bemutatni sem. Mi mégis megtesszük, mert hisszük, hogy felváltható vele egy ALL-In-ONE minden az egyben rendszer.

Előre bocsájtanánk, hogy ez a szett egy belépő szintű szett. Hogy mire tervezték, és mire való? Az előzőekben említett minden az egyben rendszerek leváltására, vagy egy alap belépő szintű, de bővíthető rendszer kiépítésére.  Jelenleg ilyen összegekért csak a két koreai gyártó 1000W-os kompakt rendszerei közt válogathatunk.

Az Onkyo nem kis dolgot vállalt be. Egy olyan területre merészkedett, ahol már több elektronikai termékeket gyártó cég elbukott. Igazából nem is az Onkyo, hanem a Magyarországi importőr bátorsága volt ez, hisz a környező országok egyike sem merte bevállalni, hisz nem forgalmazza ezeket a termékeket.

Mivel idehaza az Onkyo szép, felfelé ívelő karriert futott be, ezért most már mi is elérkezőnek látjuk ezeknek a termékeknek a piacra dobását. Köszönjük ezúton is a lehetőséget az AIDA Audio Kft-nek, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta ezt a hangfal szettet.

A piacra vezetésének egy egyszerű oka van: Az emberek többsége szeret egy márkából rendszert építeni, ha lehet. A tapasztalatok legalábbis ezt az irányt mutatják. Egyes nagyáruházakban, ahol nem árusítanak minőségi házi mozit, azt a kérdést szegezik a vásárlónak, hogy

„házi-mozit szabad ajánlanom hozzá?”

Amennyiben a vásárló hajlandóságot mutat, akkor további 2 kérdést tesznek neki fel:

„Álló, vagy fali hangszórókkal parancsolja?”

A második kérdés (Ez már opcionális):

„Ezüst, vagy fekete színben tetszene Önnek jobban?”

Így megy ez, ez a trend. Természetesen az, hogy milyen márkát hoz ki a raktáros, az a TV típusán múlik. Mi tudjuk, hogy ennél azért összetettebb ez a téma.

Ezt a trendet meglovagolva, és egyben fityiszt mutatva, az Onkyo egy remek alternatívát ajánlott fel. Szerinte, és szerintünk is sokkal jobb lenne, ha emberek minőségi, és nem használhatatlan tucat termékekre költenék a pénzüket. A komponensekből álló rendszerek esetében, még ha idővel is, de el lehet érni azt a minőségi mozi hangot, ami bárki számára elegendő lehet egy kisebb nappaliban. További előnyük, hogy jól variálhatóak, és cserélhetőek a rendszer többi elemei is. Az erősítő, lejátszó, hangfalak, kábelek cseréjével folyamatosan fejleszthető, korszerűsíthető az otthoni rendszerünk. Amennyiben ebbe jobban belegondolunk, akkor hosszabb távon ez lesz az olcsóbb. Egy lejátszó meghibásodásakor nem kell az egészet a kukába kidobni. A mi hitvallásunk az, hogy ne csak összerakjuk a rendszert és hallgassuk, hanem néha foglalkozzunk is vele. Ezt azt lecserélni, valami mást kipróbálni egy ilyen rendszernél filléres dolog.  Boldogabbá is teszi az embert, hogy valamit vásárolhatott, eltölthet vele egy kis időt, és még az asszony sem szól érte.

Aki nem elégszik meg a miniatűr méretű hangfalakkal, de a túl nagyméretűeket sem tudja elhelyezni, akkor annak az Onkyo SKS-HT728-asa lehet az egyik legjobb választás. Esztétikus megjelenésének köszönhetően jól mutat egy modern, de akár egy klasszikus nappaliban is. Egy szép lakásban, ahol korlátoltak a lehetőségek, egy fadobozos rendszer akkor is sokkal inkább elfogadott, mint a műanyag dobozos társai. A megítélése is más.

Ennyit előjáróban. Most lássuk közelebbről:

A doboz igencsak méretes. Ezt a futárunk is megerősítette. Szélessége 66cm, mélysége 55cm, és a magassága 115cm. A doboz súlya így becsomagolva 35kg. Bíztató.

 

A kicsomagolás nem egyszerű, mert hát elég alapos munkát végeztek a maláj szakemberek. Ebben ők nagyon jók. Mindent vastag hungarocell vesz körbe, ezután vékony nylon, majd végezetül egy Polifoam réteg zárja a rétegrendet. Ezzel is biztosítva a sérülésmentességet a megtett út alatt, míg végül elér a végfelhasználóhoz. Olyan precízen van minden megtervezve, hogy nem azonos sorrendben már vissza sem férnek a dobozba.

 

Lássuk, mit is rejt a doboz. Külön csomagolták a két álló hangfalat, a subwoofert, és a center, surround párost. A mélysugárzó eleje lakk fekete, így egy fóliát kapott. A centersugárzó oldala, és a front hangfalak teteje is megkapta ezt a bevonatot. Talán azért, hogy menjen a legtöbb TV ugyanilyen bevonatú, és színű kávájához.

Azt, hogy a háttéren miért nem találunk fényezett felületet, azt már sosem fogjuk megtudni. Ott kevésbé látszik.

 

A hangszórókészleteit a gyári adatok alapján tudtuk meg, mivel a hangszórókat védő előlap nem távolítható el. A frontsugárzók 2 db 8cm átmérőjű mély-közép sugárzóval, és egy 25mm-es kiegyensúlyozott selyem dóm magas-sugárzóval szereltek. Bass reflex kialakításúak, a reflex port a doboz hátulján foglal helyet, ezzel is lehetőséget adva a megfelelő elhelyezésből adódó előnyöknek.

Méretei:

Szélesség: 115mm, Mélység: 120mm, Magasság: 1045mm

A centersugárzó hangszóró készlete megegyezik az első hangszórókéval. Ez is hátsó reflex kialakítású, ezen kívül a hátulján két akasztó fület is találunk, amivel a falra lehet rögzíteni, pl. egy síkképernyős TV alá.

Méretei:

Szélesség: 430mm, Mélység: 115mm, Magasság: 113mm

A hátsó hangfalak már szerényebb hangszóró készlettel lettek ellátva. Ott csak egy szélessávú 8cm-es hangszóró teszi a dolgát egy zárt kialakítású dobozban. A falra rögzítő fülecske itt is megtalálható.

Méretei:

Szélesség: 115mm, Mélység: 95mm, Magasság: 230mm

Mindegyik doboz 130W terhelhetőségű, és 6 Ohm-os névleges ellenállású.

 

Ami érdekes, hogy mindegyik hangsugárzó meg van jelölve, hogy hova való. Amolyan régi kishangszórós beidegződés. (Régen a gyártók úgy gondolták, hogy aki kompakt rendszert vesz, az nem ért hozzá, és úgysem tudja összeszerelni, így hülye biztosra tervezték) Itt is mindegyik hangsugárzón más színű a csiptetős hangfal csatlakozó, így az azonos színnel szerelt kábellel gyakorlatilag lehetetlen elrontani a bekötést. Sem a polaritásokat, sem az adott oldalakat nem lehet ezzel a módszerrel összecserélni. Itt említeném meg a tartozékokat, ami egy 5m-es Subwoofernek szánt RCA kábelből, gumitalpakból álló szett a center, és surround sugárzók alá, és a hangsugárzóknak szánt kábel szettből áll. A mellékelt kábelek a szokásos ajándék kábelek. Pár szál rézdrót, amit blankolás után cinnel futtattak be, hogy vastagabbnak tűnjenek. Ezek igazából egy kisebb hal kifogására is alkalmatlanok, nem hogy egy rendszer beüzemeléséhez. Mi sem ezt használtuk fel, ajánlom, Önök sem tegyék. Maximum arra jók, ameddig ideiglenesen kipróbálja az ember, és közben elmegy venni jobbat.

 

A frontok kaptak egy 2-3mm-es kerek fém talpat, amit 4db 5-ös csavarral rögzíthetünk. Erre azért van szükség, hogy kellően stabilan álljon.

A mélysugárzó tekintélyes méretű, reflex rendszerű doboz.

 

Szélessége: 275mm, Mélysége csatlakozók nélkül: 430mm, magassága lábakkal: 500mm. 11,6kg tömegű. Beépített erősítővel rendelkezik, mely 290W pillanatnyi maximális kimeneti teljesítménnyel rendelkezik. Folyamatosan elvileg 120W teljesítmény leadására is képes. Áramfelvétele: 137W. 25cm-es mélysugárzót találunk benne, amely lefelé, a padló fele adja ki magából a hangot, ezzel is minél kevésbé elárulva pontos kilétét. Reflex nyílását az előlapján helyezték el, mely lakkozott, magas fényű fekete bevonatot kapott. A belsejében egy hangterelő lapot tartalmaz, mely nagyon jól teszi a dolgát, ugyanis minimálisra csökkentette a kiáramló levegő Port hangját.

Megfordítva a hátulján megtaláljuk a beépített erősítőt. Ezen 1 RCA bemenetet, 1 hangerő szabályzó fokozatmentes tekergethető potmétert, és egy főkapcsolót találhat az érdeklődő.

Működése teljesen automatikus. Kikapcsolt állapotában az elején található piros LED világít, míg bemenő jel esetében ez a piros fény kékké változik. Ha a jel megszűnik, magyarul nincs használatban, akkor pedig kikapcsol.  

A szett pénteken délelőtt érkezett meg hozzánk. Rögtön kicsomagoltam, és beüzemeltem. Nem szakszerűen beállítva, hanem csak a bejáratás céljából. Nem szerettem volna úgy véleményt alkotni róla, hogy nem azt nyújtja, amit tud. A beüzemelés a következőképpen zajlott: Fogtam a legnagyobb erősítőnket, (szégyenszemre nem Onkyo-t, hanem egy Harman/Kardon AVR-7300-ast) és rákötöttem. Teljes frekvenciát zúdítottam ezekre a piciny hangfalakra. Gondoltam, ha kibírja az éjszakát, akkor nem lesz baj. Nos, nem csak az éjszakát, hanem a hétvégét is kibírta. Viszonylag nagy teljesítménnyel, hisz 0 dB-ig is ki lehetett tekerni az erősítőt, és ott már 110W torzítatlan erőt ad ki folyamatosan magából. Torzítás nélkül pedig nem „kockásodik” a jel, így nem megy könnyen tönkre a hangfal. Ezt mindenki fordítva értelmezi, pedig egy nagyobb erősítővel, sokkal nehezebb tönkretenni egy hangfalat, mint egy kisebb erősítővel, ami torzít. Olyan nagy teljesítményt kaptak, hogy még némi légmozgás is megfigyelhető volt a reflexnyílásukon.

Ma hétfő van, és a reggelem úgy kezdődött, hogy bekapcsoltam a klímát, mert a Harman befűtötte a szobát. Szó szerint meleg volt abban a szobában, ahol szólt a zene. (A többi iroda hűvös volt)

5 csatornás sztereó üzemmódban szól 3 napon keresztül a zene rajta. Több időm egyelőre nincs, nekiállunk a tesztelésnek. Természetesen ebben az esetben egy frekvencia vágást alkalmazunk, mert a hirtelen berobbanó hangok már kárt tennének a hangfalakban, és ezt azért mi sem szeretnénk.

A vágás eltalálásának rendkívül nagy szerepe van, hisz ezen múlik a dinamikánk.  Ha jól eltaláljuk, akkor viszonylag egyenletes frekvencia átmenet érhető el, és nehezebben lesz behatárolható a mélysugárzó is.

Azoknál az erősítőknél, amelyekben található valamiféle automatikus kalibráció, azoknál ezt a mérő rendszer megteszi, de érdemes utána állítani, hisz azok is hibáznak, hibázhatnak.

Bő két órát hallgattam különböző stílusú filmekkel, zenékkel, majd a beállítások végeztével megnéztem rajta újra az AVATART.  A vágási frekvencia eltalálása azért okozott némi fejtörést. Két irányból is közelítettem a tökéletes felé. Próbáltam 200Hz-nél vágni, de akkor nagyon üres lett az egész. A dobozok elkezdtek tejfölös dobozként vékonykán megszólalni. A 60-80Hz-es vágással, meg eltűnt a mély, mert a hangfalak erre meg nem képesek. 120Hz-en hallgattam sokáig, de végül a centert, és a hátteret 150Hz-nél vágtam meg. Így egész jó végeredményt kaptam. A rendszer erősségének elsőre a mélysugárzó tűnt, amikor járattam zenével. Egész pontosan szólt egybe a kicsikkel, de mozin ez lett a leggyengébb láncszem. Szégyenkeznie nem kell, de ez így van. A magyarázat a következő. Egy jó mélysugárzó 100eFt-nál kezdődik valahol. Alatta akár hogy is vesszük, kompromisszumot kell kötnünk. (Itt az egész szett 80eFt-ba kerül) A rendszer többi elemével szépen egybe szól, de vannak búgósabb pillanatai. Ezt zenén is tapasztaltam. A keményebb részeknél viszont pontosan teljesít. Az AVATAR végső harcos jelenetei az irodában jobban szóltak, mint némely nagyobb hangfalakon, és ennek az az oka, hogy ezt kb 20m2-re tervezték. Ebben a térben szólja ki magát tökéletesen. Sokat állítgattam a hangerejét, de végül az elhelyezés hozta meg a várt sikert. Kicsit kijjebb hoztam a fal mellől. Ugyanezt tapasztaltam a Harman/Kardon HKTS11-es hangszóró szettjénél anno (már, mint az elhelyezésből adódó problémát), pedig az kategóriákkal más, és etalon volt abban a méretosztályban.  Ami talán a mélysugárzó hibája, az az, hogy nem megy kellően mélyre. Azzal, hogy kicsit feljebb teljesít, jobban együtt él a surroundokkal. A dinamikai részek ezért is jók, csak a teltségét befolyásolja károsan. ( Talán egy jó összehasonlítható példa a Plazma, és az LCD Tv összehasonlítása, amikor normál fénynél a plazmának szép tiszta ugyan a képe, de nincs dinamikus feketéje, ezáltal szürke a kép. Hiába szép élénkek a színek, ha nincs mélység érzete a képnek.) Ennek megerősítésére rákötöttem egy 100eFt-os szubwoofert, ami meghozta a várt eredményt. Teltebb, pontosabb, mozisabb lett. Ezzel már versenyezhetett volna a nagyobb rendszerekkel, és még így sem lenne talán túl drága. Már is adtam egy remek tippet a fejlesztésre, hisz erről szólt a bemutató első része: az ajánlásról, és fejlesztés lehetőségéről.

A mélysugárzó pontos kalibrációját bízhatjuk egy komolyabb erősítőre is, ami a mélyhangok átvitelét is képes egyengetni, de az sem ez a kategória árban.

A rendszer hangjával nincs semmi különösebb baj. Dinamikus, és kellően erőteljesen képes megszólalni. Bírja a nagyobb terhelést is. Az elöl található hangfalakba néha túlzónak, néha viszont tökéletesnek találom a magas hangot. Mivel kicsit túlzó, ezért növeli a térérzetet. A csilingelősebb magas-hangokat kedvelőknek ajánlanám elsőként. A hátsókat most le kellene szólnom, mert szélessávúak. Gyakorlatilag most nem fogom, mert mivel közel vannak, ezért talán így tökéletesek.

A hangok térleképzése is rendben van. A hangok akadás, és szünet nélkül érnek egyik hangfalból át a másikba keresztül a szobán. Nincs az az érzésünk, hogy 6 (5.1) külön hangfal szólna, és ez jó. Innen indul a házi mozi.

Összességében egy nagyon is vállalható, és a hangfalak járatásával tovább pontosítható a hangja. Az észrevételeink mind a tökéletes házi-mozi rendszer hangját ismerve születtek meg, ami inkább pozitívum, mint hogy negatívum lenne. A kompakt rendszerek egyike sem veszi fel vele a versenyt, és talán ez volt a célja az Onkyo-nak.

Reméljük sikertörténet lesz az Onkyo kezdeményezése, és a többi márkát is arra ösztönzi, hogy hasonló árban is versenyképes hangzást fejlesszenek ki.

Aki nem hiszi, járjon utána. Az Onkyo SKS-HT728 5.1-es hangfal szett meghallgatható nálunk. Ha van kedve, és kíváncsi rá, akkor jöjjön el, és több hasonló rendszer mellett hallgassa meg ezt is. Mi bátran tudjuk ajánlani ennyiért, hisz nincs jelenleg ellenfele.