Keresés

Boston Acoustics SOUNDWARE XS 5.1 hangfal szett teszt

Boston Acoustics SOUNDWARE XS 5.1 hangfal szett teszt – Kicsi a bors, no de ennyire?
Szerző: Papatyi Tibor

 

           Miután körülbelül fél éve megjelent hazánkban is a 30 éves múlttal rendelkező Boston Acoustics, mely a világ egyik leginnovatívabb hangfal gyártója, így most az ő kínálatukból is választottunk egy szatellit rendszert. Mivel mostanában egyre nagyobb teret hódítanak, ezek a kis mini házi mozik. Most arra vetemedtünk, hogy tesztelünk belőlük párat. A sort az Onkyo SKS-HT728-as hangfal szettje kezdte, ezután jön a Bostos XS, majd végezetül a Harman/Kardon HKTS 30. Idehaza az utóbbinak van a legnagyobb lelkes tábora, ezért mindenkinek az kell. Ennek az az oka, hogy szinte mindenhol megtalálható a H/K házi-mozi rendszere, (Saturn és Media Markt. Persze a H/K már jó néhány éve a piacra dobta ezeket a szetteket alapvetően jó áron. Ezzel nem kicsi piaci előnyre téve szert. Érdekes dolog, mert nyugaton, meg pont a Boston Acoustics-ot díjazták többször. A most tesztelt Soudware XS 5.1 is What Hi-fi díjazott lett. Meglátjuk, hogy tényleg a Harman/Kardon-e a legjobb, és a többi trónkövetelőnek van-e valami esélye ebben a szegmensben.

          Megérkezett a szett, kicsomagoltuk. Megdöbbentem. Ok, hogy kicsi, de ennyire? Aki ismer, az tudja, hogy én alapvetően szeretem az ilyen lifestyle rendszereket, de ez már nekem is sok volt. Van ennél kisebb hangsugárzó ugyan a kínálatban, de nem sok. Ilyen kis méretben már nem illő hibázni, mert azt rögtön meghallani. Ezért van az, hogy minél kisebb, és jobb valami, annál drágább. Ez a szett viszont csak 130eFt-ba kerül, tehát nem megalapozatlan a félelmem.
           A dobozt kinyitva először a tartozékokat pillanthatjuk meg. Nem kevés van belőlük, hisz rengeteg rögzítési mód közül választhatunk. Felszerelhetjük a falra egy csukló segítségével, és forgathatjuk, döntögethetjük kedvünkre. Maga a doboz kialakítása sem egyszerű. A kis dobozok hátsó sarkai le vannak csapva, így a sarokba is elhelyezhetjük őket, és a polcon is irányítani tudjuk a hang útjának terjedését. Ebben az esetben a mellékelt gumitalpak segítségét vehetjük igénybe. Erre a teszt folyamán szükség is lett volna, de nem ragasztgattam össze a tesztalanyunkat. Akkorát szólt, hogy folyamatosan el akart mászni a helyéről.

 

 


          Lássuk, hogy mi működteti ezeket a kis dobozokat. A hangsugárzóit a Boston Acoustics saját maga fejleszti. Nem máshonnan vásárolja, és ettől egyediek. Ők nem csupán kisméretű hangsugárzót készítettek, hanem egy remek kisméretű hangsugárzót. A szatelit sugárzókban egy 2 utas rendszer működik, és nem is akármilyen. Bárcsak minden hangfal ilyen precízen, és átgondoltan lenne megtervezve, és kivitelezve, mint ez. Az összeszerelése példás. Még a védő rács alá is vékony szövetet helyeztek, hogy ne látszódjék a hangsugárzó. Nyoma sincs a műanyag doboz hátrányainak. Ezt több technológia összesítésével érték el. Először is a legfontosabb, hogy 150Hz-től indulnak a kicsik. Az alatta lévő káros rezonanciáktól az erősítőnek kell megvédenie. A 150Hz feletti rezonanciáktól, a doboz belsejében található merevítők szabadítják meg a rendszert. Az álló hullámokat a kialakítással csökkentették, hisz a hátsó sarkok le vannak csapva, ahogy ezt már említettem, ezen felül vatelint is találunk a hátsó falon. Tudják ez az az anyag, ami a dzsekikben is van, hogy ne fázzunk télen. Itt a káros álló hullámok elnyelése csupán a fő feladata.

          A hangszóró mély-közép része egy 64mm-es hangsugárzó. Nem koaxiális rendszer, így a közepét nem áldozták fel, ezzel is megnövelve a hangsugárzó felületét. A magas-sugárzó egy 13mm-es mylar dóm. Ezt két csavarral lógatták be a másik hangsugárzó elé. Maga a két csavar az érintkezője egyben a magas-sugárzónak, ami a jelet továbbítja. Okos megoldás, mert így nincs esélye megtörni a bemenő szálnak. Tovább lépve a hangsugárzó felépítését illetően látszik, hogy mindenből a legmodernebb anyagokat használták fel. A hangszórók mindegyike Neodímium mágnest kapott, amit a gyártó a MagnaGuard® rendszerével árnyékol le, így még a régi hagyományos CRT TV-ket sem zavarja be. A mágnes körül helyezték el a hangváltót is, mely mind a mély-közép, és mind a magas-sugárzó hangját hivatott egyengetni, és szűrni.
Azért, hogy tisztában legyen mindenki a méretekkel, ezért megadjuk a hangsugárzók méreteit:


Szélessége: 87mm (Gyári adat szerint 108mm)
Mélysége: 94mm (Gyári adat szerint 113mm)
Magassága: 87mm (Gyári adat szerint 108mm)
Súlyuk darabonként kevesebb, mint 45dkg. Ez biztos nem fordítja ki a csavart a gipszkartonból.

        Az eltérések talán a felfogatási módoktól különböznek. Megnéztem, a gyári papírjai is hibás adatok szerepelnek, vagy nem nettó méreteket tartalmaznak.
A lényeg, hogy rendkívül kicsik.
A dobozka hátulján nyomó-szorítós hangfal csatlakozó található, amibe elég nehézkesen lehet befogatni a hangszóró vezetékeket, de legalább szépen oldották meg a hangszóró vezeték elvezetését. Gyártó függő a hangszóró kábel keresztmetszet, de kb. 1,5mm2-es keresztmetszetig nem lesz probléma.
        A mélysugárzó sem egy méretes darab. Pont ez ebben a jó, hogy nem rontották el az összképet. Semmi giccs, letisztult, lekerekített vonalak mindenhol. A tesztpéldány fekete színben érkezett, de van belőle fehér kivitel is. A fekete szín, nem a mostani korszak stílusjegyeit hordozza, vagyis nem kapott magas fényű zongoralakk bevonatot. Matt az egész. Olyan jellegtelen kis „zsámoly” szerű, hogy tetszik. Bármely lakásban elhelyezhető, és senkinek sem tűnik fel. Tisztítása egyszerű, és nem vonzza a port, és az ujjlenyomatokat. Olyannyira diszkrétre sikeredett, hogy még a működését jelző LED-et sem kirívóan az elejére, hanem a hátuljára helyezték el.

            Ha már a hátuljánál járunk, meg kell említeni, hogy egy 100W kimenő teljesítményre képes erősítő hajtja a 20cm átmérőjű membránt. Az elektronika 140W-ot vesz fel az otthoni hálózatunkból. Lássuk a kezelőszerveket, és a bemeneteket balról jobbra haladva:
            Bal oldalon felül helyezkedik el rajta az 1 RCA vonalszintű bemenet, mellette egy fokozatmentesen állítható frekvenciavágó, amin 40Hz-től 180Hz-ig tudjuk kalibrálni a mélysugárzó hangját. Erre nem sok szükség van, hisz a 180Hz-nél jelöli az optimális beállítást a kicsikhez. Nagyokhoz meg úgysem fogja senki használni. Mellette közvetlenül találjuk meg a fázisfordító kapcsolót is, aminek szintén semmi értelme, hisz a kis hangfalak nem hinném, hogy fázisban kiolthatnák egymást, vagy a mélyhangokat. Valószínű ez is az egyéb felhasználási terület miatt került rá. A jobb felső részén pedig a hangerő szabályzó található meg. A tápellátás felett találunk még rajta egy főkapcsolót. Mint előzőleg említettem, a hátuljára helyezték a működést jelző LED-et. Kikapcsolva készenlétben piros színnel világít, bekapcsolva pedig zöldre vált a fénye. Azt már mondanom sem kell, hogy a kikapcsolást teljesen automatikusan végzi.

            Hogy lássunk minden apró trükköt, és részletet, ezért szétszedtem. Vannak jó, és kevésbé jó megoldások. Tetszik például, hogy a reflex cső végén is található perem, mely lekerekített belső kialakításának köszönhetően csökkenti a levegőlökések káros hatását, így alacsonyabb lesz zaj és torzítás. A hangszóró vezetékek vastag szivaccsal vannak bevonva, így egy esetleges intenzívebb használat során, amikor esetleg nekiütődne a hangszóró kosarának, sem okoz mellékzajt. Amit furcsának találok, az a következő. A dobozban találunk vatelint. Ez ugye az álló hullámok megakadályozására való. Ezt viszont nem a hangszóró mögé a helyezték el, hanem a doboz oldalára. A másik furcsaság az erősítő elhelyezése. Ezen az a furcsa, hogy látszanak az erősítő alkotó elemei. Ezzel hosszú távon az lehet a baj, hogy egyszerűen kirázkódnak a helyükről. Két módszer elterjedt erre a problémára: Az egyik, hogy külön dobozt alakítanak ki neki az asztalosok, a másik, hogy kap egy műanyag házat. Mindkettő jó megoldás. High-End hangfalaknál még a kisebb dobozoknál is alkalmazzák ezt a technikát. A gyártó valószínű tudja, hogy mit csinál, mert 5 év garancia jár a Boston Acoustics hangfalakra. A mélysugárzója egy normálisan felépített impregnált papír membránnal, és szivacs széllel ellátott darab. A mágnes sem túl kicsi, sem nem túl nagy. Gyanítom a karakterét pontosan az erősítő hangjához, és a dobozhoz igazították. Vagy fordítva. A lényeg, hogy jól eltalálták, mert az eredmény szinte tökéletes.


Méretei:
Szélessége: 284mm
Magassága: 310mm
Mélysége: 395mm (RCA Csatlakozóval)
Nem értem, ezek az adatok meg pontosak. Ugyanannyit mértem én is, mint a gyári adatok. 
 
          Most, hogy részletesen szemügyre vettük kívülről, hallgassunk bele. A szett bejáratottan érkezett. Köszönet érte Ruzsik Dezsőnek (BPartner) az AVForum.hu segítőkész tagjának, aki felhívta a figyelmem a szett hangminőségére. Ő kimondottan az ilyen szatellites rendszerek kedvelője és ismerője és nem titkolt szándéka, hogy jobban megismertesse a fórumozókkal ezeket a rendszereket. Mikor megérkezett, akkor nem kevés kétkedéssel fogadtam a dobozokat, de persze nagyon kíváncsivá is tettek. (főleg a méretük miatt), de mivel bíztam Dezsőben, ezért nem hittem, hogy mellébeszél, és rosszat ajánlott volna. Nem lövöm le a poént, de a lényeg, hogy nem kevés meglepetés volt, amikor megszólalt.

 

          Beüzemelése rendkívül egyszerű. Ilyen egyszerűen még nem állítottam be rendszert. Ez annak köszönhető, hogy lehet hinni a gyári paramétereknek. Az erősítőt egyszerűen 150Hz-es vágásra állítottam, mert ez volt megadva. Ha rossz lenne, akkor tovább játszanék vele, de nem kell. A mélysugárzót hagytam 180Hz-nél vágni, ami ugyancsak gyári ajánlás. Ezután már csak a hangerő szinteket kellett beállítani, ami a két hátsó hangszóró -4dB-es hangerő csökkentésével meg is történt. (Közel vannak a hátsók a hallgatási pozícióhoz)

          Két napja hallgatjuk a rendszert, és idáig mindenki elismerően bólogatott. A legnagyobb fegyvere, az a mérete. Egy hálószobába is rendkívül könnyedén integrálható, de egy méretesebb (kb. 25m2-ig) tisztességgel helyt tud állni. Apró, és senki nem fogja elhinni, hogy ezekből jönnek a hangok. Tere rendkívül széles, és tiszta. Az egész szobát képes telt, részlet gazdag összefüggő helyszínné varázsolni. Testes, és kiegyensúlyozott. Nem érezni rajta azt, hogy néha halk, néha meg hangos egy-egy jelenetnél. Az akció dús jelenetek fekszenek neki a legjobban, a drámai csend kevésbé. A mély-sugárzó is meglehetősen telten szól, mélyre meg. Néha azért érezni rajta egy kis tétovázást, ami a végét jelzi, de azért ezt nem sok 20cm-es mélysugárzó tudja. Az egész szobában telt egyenletes basszus jelenik meg. Az AVATART nézve nagyon tetszett. Lehengerlő, és izgalmas. Ugyanez volt a helyzet a Trójával. Úgy látom, tetszenek neki a monumentális alkotások. A robbanások meglepő teltséggel, és térben nyúlnak el. Nagyon kevés jelenetnél érezni csak a kishangszórós mivoltot. A center hangja az, amin talán a leginkább észrevenni, mert nem minden esetben egészíti ki megfelelően az emberi hangokat a mély. Mivel én megszoktam a méretesebb centerek hangját, azért veszem ezt jobban észre. Halkabb részeknél néha olyan érzésem volt, hogy nem szól a mélysugárzó. Ez talán a legnagyobb hátránya. Ezt viszont lehet orvosolni egy mérőmikrofonos rendszerrel, pl egy
MultEQ XT32, Dynamic Volume, Dynamic EQ, Audyssey DSX, Sub EQ HT alkalmazásával, amit a legtöbb modern házi-mozi erősítő alkalmaz. A keményebb, akció dús részeknél viszont rendkívül pontosan szól együtt a mély a kicsikkel. Koncerteknél ismét hátrányba került. A mélysugárzó itt is elkülönül kissé. A mély beállítás függő. Sok játszadozás, és állítgatással pontosan, és kellően jóra lehet beállítani a rendszert az adott szobai akusztikához. Egy komolyabb sub kábelt is sokat számít. Amivel igazás jól teljesít az a Denon 2310. Mivel ő MultEQ bemérést alkalmaz, amit idén viszont már az AVR-1912 megkapja a komolyabb XT jelölésű MultiEQ bemérési rendszert, amivel tovább tökéletesíthető majd a rendszer. Ezzel olyan szinten jobban szólt, hogy nem is volt összehasonlítható. Zenénél szétáradó mély jellemzi, nem búgó, mozinál meg üt és rombol. Teljesen másképp szól rá sem lehet ismerni. Itt jön a képbe az erősítő szerepe, és ezért érdemes több erősítőről is olvasni, személyesen meghallgatni, hogy kinek milyen hangzás válik be, vagy áll a szívéhez közelebb. Ezek a rendszerek rendkívül érzékenyek az erősítőkre. Nem mindegyik erősítőhöz jók. Ez minden szettre igaz, nem csak erre. Az erősítő szerepe és mély kezelés ezeknél a szetteknél kulcskérdés. Újabb Harman/Kardon erősítők természetesen rendelkeznek ilyesfajta bemérő rendszerekkel, bár ott azt másképp hívják, mert saját fejlesztés. (EzSet/EQ™ technology) Ezek a szettek jobban kívánják a loudness megoldásokat, mint a nagyok. Vagyis Audyssey, és EzSet/EQ™ megoldásokkal felszerelt erősítők előnyben lesznek. A modern többcsatornás bemérő rendszereknél már nem az elhelyezés számít, hanem az erősítő képességei, ugyanis képesek kiküszöbölni a szoba rossz adottságait. Az elhelyezése bárhol lehet. Hallgattam viszonylag a sarokban, fal mellett, de a szoba közepén is. Mindenhol közel egyformán teljesített. A „Jég és Föld között” című film halkabb részletei unalmasak, üresek voltak. A Skorpiókirály halkabb részeinél is ez volt a tapasztalat. Hiába, a fizika szabályait nem minden esetben lehet átírni büntetlenül. Nagyrészt viszont sikerül az előbb említett algoritmikus megoldásokkal. A nagy hangfalakhoz képest viszont rendkívül sok előnye van.
Ezek az előnyök az előzőekben leírtak, úgymint egyenletes, összefüggő hangtér, és kiegyensúlyozott hang. Ez az egységes minőségű, és méretű tobozok miatt van. A nyugodtságot, ami egy komolyabb rendszerben található, viszont csak a nagyobb hangfalakban találhatjuk meg.

         A magas-hangja egyenletes, de mégis csillogós. Kiegyensúlyozott hatást kelt a film alatt, és talán ezért nem bántó, vagy fárasztó hallgatni. Rendkívül jól eltalálták a mélyközéppel a keresztezési frekvenciát, és a kettő közti hangerő szintet. Talán akkor mégsem volt hiába olyan komoly hangváltó tervezni beléjük…

         Mindenesetre egy nagyon vállalható szettet ismerhetünk meg a Boston Acoustics Soundware XS 5.1-ben. Reméljük, sok ilyen jó termékkel ajándékoznak meg bennünket. Erre rendkívül nagy az esély, mivel nagy piacot látnak Európában. Az XS 5.1 még elvileg még az amerikai hangzást képviselte, de az új Európába szánt modellek már a helyi igényekre lesznek hangolva. Bármit is jelentsen ez, kíváncsian várjuk. Ilyen már az utód, a nagyobb modell „A” széria is, amit fórumtársunk az XS utódjaként kapott. Remélem hallunk még az A2310 felől is.


Elsősorban olyan helyekre ajánljuk, ahol szükséges, hogy minél kisebb, és diszkrétebb legyen egy hangsugárzó. Ilyen helyek pl. a hálószobák, gyerekszobák, de kisebb nappalik. Ahol elfér nagyobb hangfal, oda nagyobbat kell tenni.  Ez a nagyobb szett lehet pl. a következő tesztalanyunk a Harman/Kardon KKTS30, ami megint egy másik történet. Ha van kedve, olvassa el róla is a bemutatónkat.