Keresés

Dolby Atmos térhangzás elsőként az Onkyo AV erősítőiben

2014 Július 13. – Németország a futball világbajnok! A csapat és az edző csúcsteljesítménye.

2014 Július 15. – Az Onkyo a bajnok a Dolby Atmos AV rádióerősítők világában!

Ezzel a két eseménnyel párhuzamot vonva indította az Onkyo a Münchenben zajló termékbemutatóját Július 15.-én.

"Tapasztalja meg az összes dimenziót!“

Buzdítja felhasználóit az Onkyo a legújabb térhatás átélésére, melyhez a legszélesebb választékban kínálja a Dolby Atmos rendszert támogató AV rádióerősítőket!

     Ahogy telik múlik az idő, úgy válik egyre izgalmasabbá az idei Onkyo termékpaletta. Mikor már azt gondolná az ember, hogy már az unalomba fulladtak a fejlesztések, akkor jön egy Japán gyártó (Onkyo), és alapjaiban forgatja fel a piacot, és persze ugyanezzel a mozdulattal a kést is a konkurenciában. Az Onkyo TX-NR636-osával bevezette az új HDMI 2.0 szabványt, és vele együtt a HDCP 2.2 másolásvédelmi eljárást. Ez még nem volt elég, hisz a saját fejlesztésű szoba akusztikus kalibráló rendszerén túl bevezeti a legújabb mozihangzást is a nappalinkba, mely nem más, mint a Dolby Atmos. Hogy Ön még nem hallott erről? Nem csoda, hisz a hazai mozikban egyelőre nem is elérhető. A Dolby honlapja szerint hozzánk legközelebb Ausztriában, azon belül is Bécsben és Grác-ban van ilyen technológiával felszerelt mozi. Eljött tehát az ideje, hogy Ön idehaza megelőzze a moziban alkalmazott technikát!

     A Dolby Atmos olyan magassági szatellit sugárzók hajtását teszi lehetővé, amelyek nem körülöttünk, hanem fölöttünk, a mennyezetről szólalnak meg. Elérhetőek a gyártó kínálatában Dolby Atmos megszólaltatására kifejlesztett hangfalak is. Ezek alkalmazása esetén nincs szükség mennyezeti hangsugárzókra, mert az álló, Atmos kompatibilis hangfalak felső részére külön beépítenek egy hangszórót, ami 45 fokos szögben felfelé sugároz. Ilyenkor a mennyezeti visszaverődésekből kapjuk a felső csatornák hangját. 

   

 

     A kedvező árfekvésű Onkyo TX-NR636 jelenleg a legolcsóbb Dolby Atmos technológiával felvértezett AV rádióerősítő a piacon. Az ezt tartalmazó programfrissítés szeptemberben lesz elérhető. (Erről az erősítőről nemsokára bemutató teszt is készül, hisz már egy jó ideje nálam van, igaz, még a Dolby Atmost által nyújtott élményekre várnunk kell.)

Hogyan érhette el az Onkyo ezt a csúcsteljesítményt?
 
     Nos, a világ legjobbjai között számon tartott AV rádióerősítő gyártó idén szakított az Audyssey céggel, ám ezzel egy időben a Dolby fele nyitott, és kötelezte el magát a legmodernebb Dolby Atmos technológia mellett. Egyedi szerződéskötése révén elsőként támadja a középkategóriát. Az Onkyo mindig is fontosnak érezte, hogy korát megelőzve alkalmazza a legújabb innovatív megoldásokat, és egyesítse a legmagasabb műszaki színvonalát egy megfizethető, gyakorlati előnyt jelentő csomagban. A többi gyártóval ellentétben ők valóban komolyan gondolják, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni a technikai újdonságokat, pénztárcájukat nem figyelembe véve. Piaci pozíciójukat figyelembe véve, ez sikeres üzleti tervnek minősül.
 
Az Onkyo számos újításával volt világelső az AV rádióerősítők közt,és most a Dolby Atmos technológia bevezetésével ismét úttörőnek számít.

Az Onkyo hagyományosan technológiai motor az AV rádióerősítők piacán, a legtöbb forradalmian új technikai vívmányt ő vezette be elsőként a termékeiben. 

Íme néhány példa, avagy jöjjön egy kis Onkyo történelem:

TX-DS989

- Az Onkyo TX-DS989 erősítőt 2000. év elején a legjobb AV rádióerősítők között jegyezték.
- Mindig is nagy figyelmet fordított a bővíthetőségre és a frissítésekre.
- THX-Ultra 2 minősítésű erősítőket gyárt már 2003. óta.
- THX Surround EX, Dolby Digital 5.1 EX, DTS ES Matrix és DTS 96/24 dekóderek alkalmazása a kezdetektől.
 
 
TX-NR5000E
- Az Onkyo TX-NR5000E AV erősítőnek 2004-ben abszolút újdonság volt a moduláris felépítése.
- Elsőként tartalmazott Net Tune funkciót.
- THX Ultra 2 minősítéssel a legmagasabb igényeket is kiszolgálta.
 
TX-SR605
Az Onkyo TX-SR605-ös korát megelőzve elsőként kínált Dolby TrueHD és DTS-HD MA dekódert, ezzel utat biztosítva az azóta is töretlen HD hangnak.
 
TX-NR905
 
     Az Onkyo TX-NR905-ös erősítő sokak szemében még mindig a nagybetűs ERŐT jelenti. A THX Ultra 2 minősítés itt csak a kezdet volt. Hidalható végfokaival egy tornaterem is behangosítható volt, ami annak idején elképzelhetetlen volt egy AV erősítővel, mindezt a konkurensekhez képest kedvezőbb áron.
Ethernet csatolóval is rendelkezett, melyen keresztül közvetlenül számítógépre csatlakoztatható volt, és már akkor Internet rádió funkcióval volt ellátva.
DLNA csatolóján keresztül a PC-ről és a hálózati kiszolgálóról digitális zenei állományokat tudott lejátszani, és ez még nem volt minden. Képernyőn megjelenő menürendszere (OSD) modern, grafikus kezelőfelülettel volt ellátva.
 
 
PR-SC886
 
     Az Onkyo PR-SC886 2008-ban az első, teljes mértékben kiépített, THX Ultra 2 minősítésű előerősítő volt a piacon (1.799 EUR volt a német fogyasztói ára) A videó kimenete elsőként volt ISF-rendszerben kalibrálható. A készülék belső felépítése példaértékűen átgondolt.
 
TX-NR3007
 
     Az Onkyo TX-NR3007 elsőként kínált Dolby PLIIz és Audyssey DSX technológián alapuló hangzástért kibővítést, mellyel 9.2-es, illetve külső végerősítő használatával akár 11.2-es rendszer is kiépíthető volt. Gyárilag telepített ISF programok (Videó), és THX tanúsítvány (Audió).
 
TX-NR535
 
     Már 2013-ban megjelent a WLAN és a Bluetooth csatoló az ONKYO AV rádióerősítőiben. (Előző évben opcionális modulokkal volt elérhető)
Az olcsóbb árfekvésű készülékek is sokrétű hálózati funkcióval és multimédia képességekkel voltak felvértezve. Már a TX-NR535 is kezelni tudta a DSD és FLAC formátumú HiRes nagy felbontású audió fájlokat.
vTuner, Spotify és számos más egyéb szolgáltatás tette izgalmasabbá, és használhatóbbá a készülékeket.
 
Ennyit a múltról, de most térjünk vissza arra a híres jelmondatra:
 
 
Dolby Atmos –  „Tapasztalja meg az összes dimenziót!“ avagy „Minden jó fentről érkezik!“
 
•A legújabb, egyenesen a legjobb mozikból átvett Dolby technológia! A mozikban már az első generációs Atmos jelfeldolgozó egységek is 128 hangsávot és 64 különféle hangsugárzó csatornát tudtak kezelni.
 
Mi áll a Dolby Atmos mögött? Hogyan működik az Atmos a moziban?
 
•Csatorna alapú hangsáv keverés és hangobjektumok.
•Bármilyen hang bármilyen hangsugárzóhoz közvetlenül hozzárendelhető.
•Az Atmos rendszerre kevert hangsávhoz tartozó metaadatokban rögzítjük, hogy mely hangot mely hangsugárzó kapja meg.
•Az Atmos rendszerek lefele kompatibilisek a korábbi rendszerekkel.
 
 
Az Atmos ezentúl az otthoni mozikba is beköltözik, köszönhetően elsőként az Onkyo-nak

Erre három lehetőség kínálkozik:

1. Hangszórók építése a mennyezetbe (2, vagy 4).

2. Egyedi kialakítású Atmos hangsugárzók használata külön megszólaltatható, előre meghatározott szögben (45°) a mennyezet irányába sugárzó hangszórókkal.

Dolby Atmos hangsugárzók

3. Kiegészítő Atmos hangszórómodulok vásárlása.

 

Speciális Atmos hangszórómodulok

Minden esetben előfeltétel a Dolby Atmos dekóderrel ellátott AV rádióerősítő a megfelelő programmal (BD, vagy digitális adatfolyam kezelés).

Házimozi konfigurációk

•Dolby Atmos hangsugárzó elrendezések 5.1.2 csatornás rendszertől 7.1.4 - 9.1.2  csatornás rendszerekig (csak egy aktív mélynyomó csatlakoztatása esetén, de természetesen 2, 3, vagy akár  4 mélynyomó is csatlakoztatható – ehhez az Onkyo TX-NR3030 készüléket javasoljuk 4 (!!!) mélynyomó előerősítő kimenettel. A több mélysugárzós rendszerek előnyéről itt olvashat.
•Az Atmos elviekben otthoni környezetben legfeljebb 34 hangsugárzót támogat, ebből 24 állhat a padlón, 10 pedig a mennyezetbe szerelve, vagy a felső légtérben elhelyezve.
 
Az Onkyo Dolby Atmos termékválasztéka
 
•Új működtető program (firmware) a TX-NR636/737/ 838 AV rádióerősítőkhöz Dolby Atmos dekódolással Szeptemberben jelenik meg.
•Új modellek: TX-NR1030/3030 (AV rádióerősítő, 9 erősítő csatorna, TX-NR3030 11.4 csatornás előerősítővel) és a PR-SC5530 jelfeldolgozó/előerősítő egység.
•Hagyományos Onkyo erősítő egységek, mint a nagy áramerősségű diszkrét felépítésű teljesítményerősítő fokozatok, a túlméretezett tápegységek a lehető legjobb hangzást biztosítják, még az igen jó erősítő teljesítményt igénylő Atmos hangsávok esetében is.
 
További Onkyo termékek a Dolby Atmos rendszerhez
•HT-S7705, komplett 5.1.2 csatornás házimozi rendszer AV rádióerősítővel és Dolby Atmos hangsugárzókkal
•HT-S9705THX, 5.1 csatornás hangsugárzó rendszer és Dolby Atmos AV rádióerősítő, de Dolby Atmos hangsugárzó modulok nélkül.
•SKS-HT678, komplett 5.1.2 csatornás hangsugárzó rendszer
•SKH-410, Dolby Atmos hangszórómodul
 
 

Magyarországi forgalmazó:

A.I.D.A. Audió Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2.

(Szent-Györgyi Albert 119.)

Telefon: (06-1) 248-2030
Fax: (06-23) 880-969

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.